Βέλγιο: Σε γηροκομεία το 50% των θυμάτων της πανδημίας

Βέλγιο: Σε γηροκομεία το 50% των θυμάτων της πανδημίας

Οι οίκοι ευγηρίας καταγράφουν το σχεδόν 50% των θανάτων από τον νέο κορονοϊό στο Βέλγιο, καταδεικνύουν τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Το Βέλγιο είναι μία από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη που συμπεριλαμβάνει στον ημερήσιο απολογισμό των θανάτων από τον νέο κορονοϊό τους ανθρώπους που δεν νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και έχουν εκδηλώσει συμπτώματα της ασθένειας, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι νοσούν.

Αυτό ίσως να βοηθήσει στο να εξηγηθεί γιατί το Βέλγιο, μια μικρή χώρα με πληθυσμό 11,5 εκατομμύρια ανθρώπους, που βρίσκεται σε καραντίνα από τις 18 Μαρτίου, καταγράφει αυτή τη στιγμή τον πέμπτο μεγαλύτερο απολογισμό νεκρών στην Ευρώπη, μπροστά από άλλα κράτη με μεγαλύτερους πληθυσμούς όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.

Ενδεικτικό του φόβου ότι πολλά άλλα κράτη ενδέχεται να μην καταγράφουν επαρκώς τους νεκρούς, η Βρετανία δημοσίευσε χθες στοιχεία που καταδεικνύουν ότι ο πραγματικός απολογισμός των θανάτων είναι πιθανόν πολύ υψηλότερος από τα στοιχεία της κυβέρνησης, που αναφέρονται μονάχα σε ανθρώπους που πέθαναν σε νοσοκομεία.

Το Βέλγιο καταμετρά προς το παρόν 33.573 κρούσματα και 4.440 θανάτους. Από τους θανάτους αυτούς, το 46% καταγράφηκε σε οίκους ευγηρίας, βάσει των τελευταίων στοιχείων. Εκ των 283 θανάτων που καταγράφηκαν χθες, το 63% ήταν σε γηροκομεία.

Με το ποσοστό θνησιμότητας γύρω στο 12%, το Βέλγιο είναι η πλέον πληγείσα μικρή χώρα της Ευρώπης, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Reuters.

AP Photo/Virginia Mayo