Β. Κοντοζαμάνης: Συζητάμε όλα τα ενδεχόμενα ώστε να προλάβουμε τη μεγάλη διασπορά

Β. Κοντοζαμάνης: Συζητάμε όλα τα ενδεχόμενα ώστε να προλάβουμε τη μεγάλη διασπορά

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης τόνισε σε σημερινές του δηλώσεις ότι «το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η πιστή τήρηση των μέτρων» σε συνδυασμό με τον περιορισμό της κινητικότητας των πολιτών.

Για την πιθανότητα επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων, ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ότι «συζητάμε κάθε ενδεχόμενο, όλα τα πιθανά μέτρα ώστε να προλάβουμε τη μεγάλη διασπορά του ιού».

Η επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί είναι αυτή που θα κρίνει πιθανά νέα μέτρα, με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας να σημειώνει ότι η κυβέρνηση κινείται βήμα - βήμα, εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και βασίζει τις αποφάσεις της στις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών.

Για την πιθανότητα στα νέα μέτρα να περιλαμβάνεται και το κλείσιμο των σχολείων, ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι αξιολογείται και αυτή η πιθανότητα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι μία τέτοια περίπτωση φαντάζει ως έσχατη λύση και απομακρύνεται σαν ενδεχόμενο. «Νομίζω ότι τα σχολεία δεν είναι εστίες μετάδοσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι κρίσιμος παράγοντας για τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης είναι και η πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας, η οποία τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί, όχι όμως σε ανησυχητικά επίπεδα. Δήλωσε μάλιστα ότι «θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα ώστε το σύστημα υγείας να μη φτάσει στα άκρα του».

Στο ζήτημα που έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες με τον εμβολιασμό των υγειονομικών, ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να γίνει υποχρεωτικός, ωστόσο όποιος γιατρός ή νοσηλευτής επιθυμεί να εμβολιαστεί, μπορεί να το κάνει κλείνοντας ραντεβού σε εμβολιαστικό κέντρο, στο οποίο θα γίνει δεκτός κατά προτεραιότητα.

Διευκρίνισε πάντως ότι «το νούμερο των υγειονομικών που εμβολιάστηκε δε μας ικανοποιεί», τονίζοντας ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν. Σε επίπεδο εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, από την άλλη πλευρά, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέφερε ότι βρίσκεται «σε πάρα πολύ καλό σημείο», ενώ έχει εξασφαλιστεί η δεύτερη δόση για όσους έχουν λάβει την πρώτη.

Κατέληξε, τέλος, σε μία αισιόδοξη πρόβλεψη ότι «μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε εμβολιάσει ικανότατο ποσοστό του πληθυσμού που θα μας δώσει τη δυνατότητα να ανοίξει ο τουρισμός».