Αξιωματούχος ΗΠΑ: «Πολύ σύντομα η εφαρμογή της εκεχειρίας με τους Ταλιμπάν»

Αξιωματούχος ΗΠΑ: «Πολύ σύντομα η εφαρμογή της εκεχειρίας με τους Ταλιμπάν»

Η εκεχειρία που διαπραγματεύονται οι ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν θα εφαρμοστεί «πολύ σύντομα σε όλη τη χώρα», όπως ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος, δίνοντας ταυτόχρονα αρκετές λεπτομέρειες για αυτή τη συμφωνία που έχει ως στόχο να οδηγήσει τελικά σε μια συνθήκη ειρήνης.

Η συμφωνία, που αφορά τον περιορισμό των βίαιων ενεργειών για διάστημα επτά ημερών δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή αλλά αυτό θα γίνει «πολύ σύντομα», είπε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που μίλησε στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

«Η συμφωνία για τον περιορισμό της βίας είναι πολύ συγκεκριμένη. Εφαρμόζεται στο σύνολο της χώρας και περιλαμβάνει και τις αφγανικές αρχές», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος σήμερα, ενώ την Τετάρτη εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είχε πει πως η συμφωνία θα εφαρμοζόταν από σήμερα Παρασκευή.

Ο αμερικανικός στρατός, που διαθέτει δύναμη 12.000-13.000 ανδρών στο Αφγανιστάν, θα επαληθεύσει επί τόπου αν τηρούνται τα συμφωνηθέντα. Οι αμερικανικές δυνάμεις και η τζιχαντιστική οργάνωση σκοπεύουν επίσης να αναπτύξουν έναν δίαυλο επικοινωνίας για να επιλύουν τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν, όπως για παράδειγμα προκλήσεις από τρίτα μέρη που επιδιώκουν να σαμποτάρουν τη συμφωνία.

«Εφόσον οι Ταλιμπάν τηρήσουν τη δέσμευσή τους, έχουμε και εμείς δεσμεύσεις (…) για τη μείωση των (Αμερικανών) στρατιωτών που είναι επίσης συγκεκριμένες», συνέχισε.

Οι Ταλιμπάν ζητούν εδώ και χρόνια την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν.

Εφόσον τηρηθεί η εκεχειρία, θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης, με τελικό στόχο μια συνθήκη ειρήνης.

«Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να έχουμε μια συμφωνία», διαβεβαίωσε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

AP Photo/Rahmat Gul