ΓΔ: 902,04 2,14 (0,24 %)

Τζίρος: 72,38 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1991η
Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021

ΓΔ: 902,04 2,14 (0,24 %)

Τζίρος: 72,38 εκατ. €   RT

AstraZeneca και Ρωσία ξεκινούν δοκιμές για να συνδυάσουν τα εμβόλιά τους

AstraZeneca και Ρωσία ξεκινούν δοκιμές για να συνδυάσουν τα εμβόλιά τους

Η AstraZeneca και το ρωσικό κράτος ανακοίνωσαν κοινές κλινικές δοκιμές, στις οποίες θα συνδυάζονται τα εμβόλιά τους κατά της Covid-19.

«Ανακοινώνουμε πρόγραμμα κλινικών δοκιμών για να αξιολογήσουμε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού του ASD1222, που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και του Sputnik V, που αναπτύχθηκε από τον ερευνητικό εργαστήριο Gamaleya», ανακοίνωσε το παράρτημα της AstraZeneca στην Ρωσία, διευκρινίζοντας ότι οι δοκιμές θα γίνουν σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Ρώσοι επιστήμονες θεωρούν ότι ο συνδυασμός των δύο εμβολίων είναι πιθανόν να αυξήσει κατά πολύ την αποτελεσματικότητά τους.

"Η απόφαση της AstraZeneca να διενεργήσει κλινικές δοκιμές χρησιμοποιώντας έναν από τους δύο φορείς του Sputnik V για να αυξήσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ένωση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της πανδημίας", δήλωσε ο υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος, Κίριλ Ντιμιτρίεφ.

Το Gamaleya Institute έχει αναπτύξει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V. Τον περασμένο μήνα είχε προτείνει μέσω του Twitter στην AstraZeneca αυτό το εγχείρημα, με βάση την υπόθεση ότι ενδεχομένως η χρήση δύο δόσεων από δύο εμβόλια θα είναι αποτελεσματικότερη από την χορήγηση δύο δόσεων του ιδίου εμβολίου.

Ορισμένοι επιστήμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ταχύτητα με την οποία έχει εργαστεί η Ρωσία, δίνοντας το ρυθμιστικό βήμα για τα εμβόλια της και ξεκινώντας εμβολιασμούς μεγάλης κλίμακας με το Sputnik V πριν ολοκληρωθούν οι πλήρεις δοκιμές για τον έλεγχο της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας της.

Η σύμπραξη ενδέχεται να πάντως να προκαλέσει ανησυχία στη Βρετανία μετά την πρόσφατη ανακοίνωση ότι οι χάκερ που υποστηρίχθηκαν από το ρωσικό κράτος προσπαθούσαν να κλέψουν την έρευνα εμβολίων και θεραπείας COVID-19 από ακαδημαϊκά και φαρμακευτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.