Ξεκινά η μεταφορά προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα

Ξεκινά η μεταφορά προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα

Μέτρα για την ανακούφιση της Σύμης, η οποία υποδέχεται μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών και προσφύγων από ό,τι μπορεί να αντέξει, δρομολογεί η κυβέρνηση, με προτεραιότητες την αντιμετώπιση ελλείψεων σε προσωπικό και τη μεταφορά αιτούντων ασύλου στην ηπειρωτική χώρα.

Μετά από επικοινωνία που είχε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος με τον δήμαρχο του νησιού Ελευθέριο Παπακαλοδούκα, τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλο Γεωργιάδη και τον ειδικό γραμματέα Πρώτης Υποδοχής Μάνο Λογοθέτη, αποφασίστηκε η αποστολή ιατρικού προσωπικού ή δύο στρατιωτικών ιατρών, με την συνδρομή του υπουργείου Άμυνας.

Δεδομένου ότι η Σύμη δεν έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περισσότερους από 100 πρόσφυγες και μετανάστες ανά πάσα στιγμή, αποφασίστηκε επιπλέον η άμεση αποσυμφόρηση του νησιού. Είτε σήμερα είτε το πρωί της Τρίτης, θα μεταφερθούν στα ηπειρωτικά 100 άτομα. Ακόμα 100 άτομα θα μεταφερθούν την Τετάρτη και άλλοι 100 την Παρασκευή.

«Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη», δήλωσε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σύμης, Λευτέρης Παπακαλοδούκας. Σύμφωνα με τον κ. Παπακαλοδούκα, στο νησί βρίσκονται πάνω από 300 πρόσφυγες και μετανάστες, που έχουν έρθει στην διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων από τα απέναντι τουρκικά παράλια.