Απώλειες στην Wall λόγω της ανησυχίας για τον κοροναϊό στην Ασία

Απώλειες στην Wall λόγω της ανησυχίας για τον κοροναϊό στην Ασία

Τις πρώτες απώλειες της χρονιάς καταγράφουν σήμερα οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με το δεύτερο σκέλος της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για ενδεχόμενο ξέσπασμα μίας επιδημίας γρίπης στην Ασία, ανακόπτουν το ανοδικό σερί των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Πιο αναλυτικά, οι φόβοι για τις επιπτώσεις του κοροναϊού που προκαλεί μια μορφή ιδιαίτερα σοβαρής πνευμονίας στην Κίνα φαίνεται να επηρεάζει το κλίμα στην αγορά. Οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι έχουν πλέον ξεπεράσει τους 6 και τα κρούσματα έχουν αγγίξει τα τουλάχιστον 291, λίγο πριν την κινεζική Πρωτοχρονιά, οπότε εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να ταξιδέψουν, ενώ αργά το βράδυ της Δευτέρας, οι κινεζικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η επιδημία ήδη εξαπλώνεται σε άλλες κινεζικές πόλεις με 15 κρούσματα στη νότια επρχία Γκουανγκντόνγκ, πέντε στην πρωτεύουσα της Κίνας, το Πεκίνο, πέντε στην ανατολική επαρχία Ζεζιάνγκ, δύο στη βόρεια πόλη Τιαντζίν και δύο στην Σανγκάη. Συνολικά 922 ασθενείς στην Κίνα βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε νοσοκομεία της χώρας.

Στο μέτωπο του εμπορίου παρά την αισιοδοξία σχετικά με την πορεία των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ και Κίνας, η απουσία σαφούς χρονοδιαγράμματος σχετικά με την Συμφωνία Δεύτερης Φάσης, επέφερε επιφυλακτικότητα στις τάξεις των επενδυτών.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones βρίσκεται στις 29.335,84 μονάδες με οριακή πτώση 0,04%.

Παρόμοια εικόνα και για τον διευρυμένο δείκτη S&P 500, ο οποίος καταγράφει απώλειες 0,03% στις 3.328,74 μονάδες, ενώ ανοδικά κινείται και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, που διαμορφώνεται στις 9.393,15 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,22%.

Υπενθυμίζεται πως τόσο κατά την προηγούμενη εβδομάδα όσο και κατά την πρώτη εβδομάδα συνεδριάσεων του 2020, οι τρεις κυριότεροι δείκτες της Wall Street κατέγραψαν θεαματικές επιδόσεις, πιάνοντας διαδοχικά νέα ιστορικά υψηλά, με τον δείκτη Dow Jones να ξεπερνάει για πρώτη φορά στην ιστορία τις 29.000 μονάδες.