Από τον Σώρρα στους αντιεμβολιαστές και τις βιομηχανίες των αγωγών

Από τον Σώρρα στους αντιεμβολιαστές και τις βιομηχανίες των αγωγών

Το 2013, μια απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας άνοιξε το δρόμο στον Αρτέμη Σώρρα να οδηγήσει εκατοντάδες, ίσως και περισσότερους, πολίτες σε μια βιομηχανία εξωδίκων και μηνύσεων κατά φορέων του Δημοσίου, διεκδικώντας να πληρωθούν τα χρέη τους από τα... 600 δισ. δολάρια που είχε «χαρίσει» στο ελληνικό κράτος. Σήμερα μια νέα βιομηχανία αγωγών και μηνύσεων στήνεται μέσα από ψεκασμένους αρνητές και άλλους, με στόχο αυτή τη φορά εκπαιδευτικούς και υγειονομικού. Και πάλι στο πλάνο μπαίνουν νομικοί αλλά και κάποιες δικαστικές αποφάσεις.

Έφοροι και διευθυντές εφοριών αλλά και η τότε διοίκηση της ΔΕΗ, μαζί και οι διοικήσεις άλλων φορέων, είχαν βρεθεί μπροστά σε εκατοντάδες μηνύσεις. Υποστηρικτές του Σώρρα τις κατέθεταν με μορφή καταιγίδας ζητώντας να πληρωθούν τα χρέη τους, κυρίως προς το δημόσιο, από τα χρήματα του «σωτήρα» της χώρας που διέθεσε 600 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Μηνύσεις και εξώδικα που ανέλαβαν δικηγόροι, και για τα οποία όμως οι ενδιαφερόμενοι να αποφύγουν την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους κατέβαλαν ένα αντίτιμο που είχε χαρακτηριστεί ως.. συμβολικό. Όταν έσκασε η... φούσκα και το ψέμα βγήκε στην επιφάνεια με τον Αρτέμη Σώρρα να φτάνει και πίσω από τα σίδερα της φυλακής, όσοι πίστεψαν ή όσοι θεώρησαν πως δεν χάνουν τίποτα να λάβουν μέρος στο παραμύθι που είχε στηθεί βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ευπιστία τους και τις επιλογές τους, βλέποντας ορισμένοι και τις περιουσίες τους να βγαίνουν στο σφυρί.

Για να στηθεί η επιχείρηση αγωγές υπήρξε η ανάλογη νομική υποστήριξη. Πολλοί υπολογίζουν άλλωστε πως τα χρήματα που μαζεύτηκαν δεν ήταν λίγα. Ίσως να ξεπέρασαν και τα 500.000 ευρώ. Υπήρξε όμως και το υπόβαθρο. Μια δικαστική απόφαση του 2013, στην οποία μεταξύ άλλων αναφερόταν ότι αποδείχθηκε πως ο Σώρρας «δυνάμει αμετάκλητου πληρεξουσίου, τυγχάνει διαχειριστής χρηματικού ποσού, ύψους εξακοσίων δισεκατομμυρίων δολαρίων (600.000.000.000) που ανήκει σε αλλοδαπή εταιρεία επενδύσεων με την επωνυμία RedPantherLimited, που εδρεύει στο Λονδίνο της Βρετανίας. Το ποσό αυτό έχει ενσωματωθεί σε έξι (6) διεθνή γραμμάτια του αμερικανικού ταμείου, ονομαστικής αξίας, εκάστου, εκατό δισεκατομμυρίων (100.000.000.000), λήξεως τον μήνα Αύγουστο του έτους 2014, τα οποία έχουν κατατεθεί σε λογαριασμό καταπιστεύματος και φυλάσσονται προς πίστωση και χορηγία της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Η εν λόγω απόφαση, ο αριθμός αυτής (67650/13), βρισκόταν εν είδει διαφήμισης στα γραφεία του Αρτέμη Σώρρα και αποτέλεσε κράχτη ψεκασμένων και μη που βρέθηκαν στην πορεία στα δικαστήρια, έφτασαν δε στο τέλος ορισμένοι εξ αυτών να μηνύουν και τον άνθρωπο πίσω από τον οποίο συντάχθηκαν και σε πολιτικό επίπεδο (αφού έφτασε να διεκδικεί και την είσοδό του στην ελληνική Βουλή).

Σήμερα οι ψεκασμένοι αρνητές καταθέτουν μηνύσεις, στέλνουν εξώδικα και... κυνηγούν εκπαιδευτικούς και υγειονομικούς. Δικηγορικά γραφεία φέρονται να έχουν αναλάβει το στήσιμο μια νέας βιομηχανίας αγωγών ενώ ήδη, όπως και επί Σώρρα, διακινούνται στο διαδίκτυο έτοιμες αγωγές και μηνυτήριες αναφορές στις οποίες είναι κενά τα ονόματα και οι διευθύνσεις για να συνταχθούν από τους μηνυτές - αρνητές του κορονοιού.

Το περιεχόμενο δεν πολυαλλάζει. Εσχάτη προδοσία, παραβίαση του Συντάγματος, και μια σειρά διατάξεων νόμων και άρθρων που ερμηνεύονται κατά το δοκούν, προκείμενου να κατατεθούν μηνύσεις και να απαιτηθούν έως και χρηματικές αποζημιώσεις από γιατρούς και εκπαιδευτικούς.

Η κυβέρνηση παρενέβη. Όπως και η Δικαιοσύνη σε επίπεδο Αρείου Πάγου, προκειμένου να προστατευθούν οι δημόσιοι λειτουργοί που εφαρμόζουν την κείμενη νομοθεσία όπως αυτή διαμορφώθηκε και με την προσθήκη άρθρων ελέω πανδημίας και άμεσου κινδύνου για τη δημόσια υγεία. Προχωρά δε ένα βήμα παραπάνω ώστε στις μηνύσεις που κατατίθενται από τους αρνητές να μην τίθεται σε εφαρμογή η διαδικασία του αυτοφώρου και έτσι να μην καταλήγουν υγειονομικοί και κυρίως εκπαιδευτικοί στα αστυνομικά τμήματα μετά τις αγωγές συγγενών ασθενών και θυμάτων αλλά και γονέων, όπως έγινε στις περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας

Όμως η βιομηχανία των μηνύσεων δεν μπορεί να σταματήσει. Και υπάρχουν δικηγορικά γραφεία που λειτουργούν υποστηρικτικά έχοντας ενδεχομένως και την ανάλογη αμοιβή. Με τους αρνητές του κορονοϊού και του εμβολιασμού να δημιουργούν και τον ανάλογο θόρυβο, αφού κινούνται σε ορισμένες περιπτώσεις επιθετικά πέραν των λεκτικών αναφορών και προσωπικών χαρακτηρισμών.

Αυτό που προβληματίζει όμως είναι η αποκάλυψη του καθηγητή Μάριου Λαζανά. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, υπάρχουν περιπτώσεις που συγγενείς θυμάτων, μέσω δικηγόρων, ζητούν εκταφές υποστηρίζοντας πως οι θάνατοι δεν οφείλονται στον κορονοϊό, καθώς και ότι ψευδώς αυτό αναφέρεται στις γνωματεύσεις και τις ιατροδικαστικές βεβαιώσεις. Και δεν φτάνει αυτό. Μίλησε για τρεις δικαστικές αποφάσεις που έχουν κάνει δεκτά τα σχετικά αιτήματα.

Ουσιαστικά, αυτό που είπε είναι ότι υπάρχουν δικαστές οι οποίοι αποδέχθηκαν αιτήματα εκταφής αμφισβητώντας το σύνολο των υγειονομικών και των υπογραφών που φέρουν τα απαραίτητα έγγραφα, μπαίνοντας στο παιχνίδι των αρνητών της πανδημίας.

«Δυστυχώς, δεν ξέρω πώς, βγήκαν αποφάσεις για εκταφές από δικαστήρια για να διαπιστωθεί εάν πέθαναν από Covid. Αυτό είναι τραγικό. Στην Αθήνα έχουν βγει τρεις αποφάσεις», δήλωσε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής ειδικών προσθέτοντας πως «Έχουν κάνει μηνύσεις στην ιατροδικαστική υπηρεσία ότι δεν κάνουν τη δουλειά τους». 

«Είμαστε τρελοκομείο πια», κατέληξε περιγράφοντας τα γεγονότα που επαναλαμβάνονται στη χώρα αναλόγως την κρίση που περνά μέσα από μια μερίδα πολιτών.

Στην περίπτωση Σώρρα οι εύπιστοι που πίστευαν πως οι ξένες δυνάμεις επιβουλεύονται τη χώρα μιλούσαν για εθνική προδοσία και βρέθηκαν ενώπιον των δικών τους επιλογών, αν και η ταλαιπωρία των δημοσίων λειτουργών ήταν εξίσου μεγάλη.

Στην περίπτωση των ψεκασμένων αρνητών τίθεται θέμα δημόσιας υγείας. Η παρέμβαση της κυβέρνησης ενδέχεται να απομειώσει όχι την ταλαιπωρία τη δικαστική των δημοσίων λειτουργών, αλλά τη διαπόμπευσή τους. Η στάση όμως των συμπολιτών μας που επίσης μιλούν για εθνική προδοσία και βλέπουν ξένους δακτύλους και... χούντες με τσιπάκια, συνδέεται άμεσα με την ελευθερία των άλλων και κυρίως με την υγεία όλων.

Σε κάθε περίπτωση οι βιομηχανίες αγωγών ενδημούν εν Ελλάδι. Αρκεί να ληφθούν μέτρα για να μη βρεθούν εκπαιδευτικοί και υγειονομικοί που εφαρμόζουν τους νόμους ενώπιον δικαστικών αποφάσεων που θα ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου...