Από ηλεκτρικά αίτια και όχι εμπρησμό η πυρκαγιά στην Κινέτα

Από ηλεκτρικά αίτια και όχι εμπρησμό η πυρκαγιά στην Κινέτα

Ούτε εμπρησμός, ούτε «ασύμμετρες απειλές» προκάλεσαν την πυρκαγιά το περσινό καλοκαίρι στην Κινέτα. Σύμφωνα με το πόρισμα της Πυροσβεστικής, όπως μεταδίδει το Πρώτο Θέμα, προήλθε από πρόβλημα της ΔΕΗ, γεγονός που καταρρίπτει και επισήμως την προσπάθεια της τότε κυβέρνησης να δημιουργήσει την εικόνα ενός σχεδίου εμπρηστών ώστε να δικαιολογηθεί εμμέσως η εθνική τραγωδία και η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού.

Μάλιστα, σύμφωνα με το πόρισμα, καταρρίπτεται και η θεωρία που αναπτύχθηκε μέσα από την παρουσίαση δορυφορικών φωτογραφιών από τον τότε υπουργό Νίκο Παππά που απεικόνιζαν θερμικές εστίες που όπως είχε αναφερθεί εμφανίσθηκαν ταυτόχρονα. 

Ειδικότερα, ο επιπυραγός Δημήτρης Λιότσιος, ο οποίος συνέταξε και το πόρισμα για το Μάτι, έχει συμπεριλάβει στην έκθεση που κατέθεσε στους δικαστικούς λειτουργούς και φωτογραφικές αποδείξεις, όπου φαίνονται δύο αγωγοί να έχουν χάσει την επαφή τους με τον στύλο μέσης τάσης. Οι δυνατοί άνεμοι έφεραν στη συνέχεια τα καλώδια σε επαφή, δημιουργήθηκαν σπινθήρες και προκλήθηκε ανάφλεξη στα ξερά χόρτα που υπήρχαν σε χαράδρα στην περιοχή Αέρας.

Εντύπωση προκαλεί η πληροφορία πως ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ απάντησαν στον εμπειρογνώμονα πως το ρεύμα στη συγκεκριμένη περιοχή «έπεσε» στις 4 το απόγευμα, ενώ πύργος του ΟΤΕ που βρίσκεται στην ίδια γραμμή δήλωσε διακοπή στις 11:54, ώρα που «συμφωνεί» με την επίσημη αναγγελία της πυρκαγιάς στις 12:03 σύμφωνα με σχετικό δελτίο του Πυροσβεστικού Σώματος. Γιατί από την ώρα που ξεκίνησε η πυρκαγιά και διακόπηκε η ηλεκτροδότηση προφανώς μεσολάβησαν κάποια λεπτά για να γίνουν αντιληπτοί οι καπνοί και να ενημερωθεί το «199». 

Όπως συνέβη και στο Μάτι, ευτυχώς όμως χωρίς απώλειες ζωών και αυτή η πυρκαγιά αυτοκατασβέσθηκε στη θάλασσα. Η πυρκαγιά υπερσκέλισε και τη νέα εθνική οδό Αθηνών- Κορίνθου, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να την αξιοποιήσουν ως αντιπυρική ζώνη, όπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση της Λεωφόρου Μαραθώνος, λίγες ώρες αργότερα. Στην έκθεση του πραγματογνώμονα αποκαλύπτεται ακόμη πως υπήρξαν τραυματισμοί.