«Απεγκληματοποίηση των ναρκωτικών στην Πορτογαλία»

«Απεγκληματοποίηση των ναρκωτικών στην Πορτογαλία»

Οι Φιλελεύθεροι «κτίζουν» τη δική τους βιβλιοθήκη. Αυτό το Σαββατοκύριακο 20-21 Ιουνίου, μαζί με τον Φιλελεύθερο το βιβλίο η «Απεγκληματοποίηση των ναρκωτικών» στην Πορτογαλία του Glenn Greenwald.

Το βιβλίο του Glenn Greenwold αντλεί το υλικό του από τα μαθήματα για τη δημιουργία δίκαιων και επιτυχημένων πολιτικών για τα ναρκωτικά. Το 2001, η Πορτογαλία άλλαξε ριζικά την πολιτική της στο θέμα των ναρκωτικών. Παρότι δεν προχώρησε στην πλήρη νομιμοποίηση της χρήσης τους, έπαψε να την αντιμετωπίζει ως έγκλημα και μετακινήθηκε από τη λογική της ποινικής αντιμετώπισης των χρηστών σε μια λογική θεραπείας, πρόληψης και μείωσης της βλάβης που προκαλούν τα ναρκωτικά. Τα αποτελέσματα αυτής της αλλαγής ήταν εξαιρετικά θετικά. Η πολιτική της απεγκληματοποίησης οδήγησε σε σημαντική βελτίωση των ποσοστών χρήσης ναρκωτικών και, ιδίως, σε σημαντική μείωση των βλαβερών συνεπειών τους, όπως των θανάτων από υπερβολική δόση και της μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών από τη χρήση τους.

Το σημαντικότερο, η Πορτογαλία παρουσιάζει σε αυτούς τους τομείς σαφώς καλύτερες επιδόσεις από τις χώρες που επιμένουν στη λογική της ποινικής αντιμετώπισης της χρήσης. Η λογική της αντιμετώπισης των απλών χρηστών ως εγκληματιών, πέρα από τα σοβαρά ηθικά προβλήματα που τη συνοδεύουν, έχει μόνο επιδεινώσει τα προβλήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Το πορτογαλικό παράδειγμα της απεγκληματοποίησης μας δείχνει ότι η απομάκρυνση από αυτή τη λογική ανοίγει τον δρόμο για μια πολύ πιο ανθρωπιστική και πολύ πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μια έκδοση του Φιλελεύθερου σε συνεργασία με το KEΦίΜ και την αμερικανική δεξαμενή σκέψης CATO Institute.

Σημειώνεται ότι ο Φιλελεύθερος το Σαββατοκύριακο 20-21 κυκλοφορεί επίσης και με το βιβλίο «Το ευ επιχειρείν- Ο διατηρήσιμος πλούτος των εθνών» των συγγραφέων Αθανάσιου Παπανδρόπουλου και Κώστα Χριστίδη.