Αντιδράσεις για την ουδετερότητα Ζούκερμπεργκ απέναντι στον Τραμπ
Facebook

Αντιδράσεις για την ουδετερότητα Ζούκερμπεργκ απέναντι στον Τραμπ

Η απόφαση του ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ να τηρήσει ουδέτερη στάση στο θέμα που έχει ανακύψει με αφορμή το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και τα tweets του στα οποία επί της ουσίας καλούσε την αστυνομία να ασκήσει ένοπλη βία εις βάρος των διαδηλωτών έχει προκαλέσει αντιδράσεις ακόμα και μέσα στους κόλπους της δημοφιλούς αυτής πλατφόρμας.

Ο Ζούκερμπεργκ εν αντιθέσει με τον πιο εξωστρεφή ιδρυτή του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ δεν έλαβε θέση -για μια ακόμα φορά- στις προκλητικές απόψεις που διατυπώνει ο Αμερικανός πρόεδρος στα social media, προκαλώντας αντιδράσεις από υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας του.

Ο διευθυντής Σχεδιαστικού του News Feed του Facebook, Ράιαν Φρέιτας, έγραψε στο Twitter: «Ο Μαρκ έχει άδικο και θα προσπαθήσω να τον κάνω να αλλάξει γνώμη κάνοντας πολύ θόρυβο», ενώ τονίζει ότι περί τα πενήντα άτομα στην εταιρεία συμμερίζονται τις απόψεις του.

«Δεν ξέρω τι θα κάνω, αλλά ξέρω ότι δεν είναι αποδεκτό να μην κάνω τίποτε. Είμαι υπάλληλος της Facebook σε απόλυτη διαφωνία με την απόφαση του Μαρκ να μην κάνουμε τίποτε για τις πρόσφατες αναρτήσεις του Τραμπ, που υποκινούν ξεκάθαρα τη βία», έγραψε επίσης στο Twitter ο Τζέισον Στίρμαν, υπεύθυνος έρευνας και ανάπτυξης της Facebook.

«Πιστεύω ότι το tweet του Τραμπ (για τις λεηλασίες) ενθαρρύνει την εξωθεσμική βία και υποκινεί τον ρατσισμό. Respect στην ομάδα του Twitter», γράφει ο Ντέιβιντ Γκίλις, σχεδιαστής στη Facebook.

Την περασμένη την Παρασκευή, το «τιτίβισμα» του Ντόναλντ Τραμπ με θέμα τις ταραχές στη Μινεάπολη, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ έγραψε: when the looting starts, the shooting starts (όταν αρχίζουν οι λεηλασίες, έρχονται οι σφαίρες) είχε προκαλέσει εκ νέου αντιδράσεις.

Το Twitter κάλυψε την ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ για παραβίαση των κανόνων της πλατφόρμας περί εκθείασης της βίας. 

Αυτές οι αναρτήσεις εμφανίζονται και στο Facebook, αλλά ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ αποφάσισε να τις διατηρήσει ορατές στην πλατφόρμα, αφού, όπως δήλωσε «το σκεφτόταν όλη μέρα».

Σε ανάρτηση στο δικό του προφίλ έγραψε ότι καταδικάζει σε προσωπική βάση «τη διχαστική και εμπρηστική ρητορική» του προέδρου, αλλά δεν προτίθεται να καλύψει αυτά τα μηνύματα», επικαλούμενος την «ελευθερία της έκφρασης και του δημόσιου συμφέροντος στην πληροφόρηση».

«Ξέρω ότι πολλοί είναι δυσαρεστημένοι...αλλά η θέση μας είναι να διευκολύνουμε όσο γίνεται περισσότερο την έκφραση, με εξαίρεση άμεσο κίνδυνο επίθεσης κατά άλλων ή κινδύνων όπως αυτοί που περιγράφονται στον κανονισμό μας», πρόσθεσε.

Το διάταγμα και το τηλεφώνημα

Η αρχή είχε γίνει στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας όταν με δύο παρεμβάσεις, το Twitter επισήμανε δύο tweets του Ντόναλντ Τραμπ στα οποία ισχυριζόταν ότι η επιστολική ψήφος δημιουργεί προϋποθέσεις για εκλογική νοθεία. Το Twitter τα επισήμανε με τη σημείωση «επαληθεύστε τα γεγονότα». 

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την οργή του Τραμπ ο οποίος υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα στο οποίο αναθεωρείται ο νόμος που προστατεύει το Twitter, το Facebook, το Google και άλλα κοινωνικά δίκτυα από την ευθύνη σχετικά με το περιεχόμενο των αναρτήσεων των χρηστών τους,

«Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε την ελευθερία της έκφρασης απέναντι σε έναν από τους χειρότερους κινδύνους», δήλωσε ο Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο όταν υπέγραψε αυτό το διάταγμα που αναμένεται να αποτελέσει σημείο εκκίνησης μιας μακράς νομικής διαμάχης.

Από την πλευρά του ο Ζούκερμπεργκ, μιλώντας προ ημερών στο δίκτυο Fox News για το θέμα δήλωσε ότι οι πλατφόρμες, κατά την άποψή του, δεν πρέπει να παίζουν τον ρόλο του διαιτητή για την αλήθεια στο διαδίκτυο. Αυτή η άποψη είχε σαν αποτέλεσμα να τον επιδοκιμάσει ο Αμερικανός πρόεδρος κάνοντας retweet τις δηλώσεις του.

Μέσα στην αναταραχή, ο αμερικανικός Τύπος αποκάλυψε ότι Ζούκερμπεργκ και Τραμπ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή, στην οποία έκαναν «εποικοδομητική συζήτηση».

Την πληροφορία που δημοσίευσαν το site Axios και το δικτύου CNBC, επικαλούμενα πηγές, δεν διέψευσε κανείς από τους ενδιαφερόμενους.

AP Photo/Mark Lennihan