Στην Ανταρκτική ανακαλύφθηκαν βακτήρια με γονίδια που τους προσδίδουν φυσική αντοχή στα αντιβιοτικά και τους αντιμικροβιακούς παράγοντες και έχουν τη δυνατότητα να εξαπλωθούν εκτός των πολικών περιοχών, σύμφωνα με επιστήμονες στη Χιλή.
Ο Αντρές Μαρκολέτα, ερευνητής από το Πανεπιστήμιο της Χιλής που ηγήθηκε της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science of the Total Environment τον Μάρτιο, είπε ότι αυτές οι «υπερδυνάμεις» που εξελίχθηκαν για να αντέχουν σε ακραίες συνθήκες περιέχονται σε κινητά θραύσματα DNA που μπορούν εύκολα να μεταφερθούν σε άλλα βακτήρια.
«Γνωρίζουμε ότι τα εδάφη της Ανταρκτικής Χερσονήσου, μια από τις πολικές περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από το λιώσιμο των πάγων, φιλοξενούν μεγάλη ποικιλία βακτηρίων», είπε ο Μαρκολέτα. «Και ότι μερικά από αυτά αποτελούν μια πιθανή πηγή προγονικών γονιδίων που τούς προσδίδουν αντοχή στα αντιβιοτικά».
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Χιλής συνέλεξαν αρκετά δείγματα από την Ανταρκτική Χερσόνησο από το 2017 έως το 2019. «Αξίζει να τεθεί το ερώτημα αν η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην εμφάνιση μολυσματικών ασθενειών», είπε ο Μαρκολέτα. «Σε ένα πιθανό σενάριο, αυτά τα γονίδια θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν αυτή τη δεξαμενή και να συμβάλουν στην εμφάνιση και τον πολλαπλασιασμό μολυσματικών ασθενειών».
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βακτήρια ψευδομονάδες, μια από τις κυρίαρχες ομάδες βακτηρίων στην Ανταρκτική Χερσόνησο, δεν είναι παθογόνα, αλλά μπορούν να αποτελέσουν πηγή «γονιδίων αντίστασης», τα οποία δεν αναχαιτίζονται από κοινά απολυμαντικά όπως ο χαλκός, το χλώριο κ.α. Ωστόσο, το άλλο είδος βακτηρίων που ερεύνησαν, το βακτήριο Polaromonas, έχει την «δυνατότητα να αδρανοποιήσει τα αντιβιοτικά τύπου βήτα-λακτάμης, τα οποία είναι απαραίτητα για τη θεραπεία διαφορετικών λοιμώξεων», είπε ο Μαρκολέτα