Ανοίγουν ξανά οι υπαίθριες αγορές ζώων στην Ουχάν

Ανοίγουν ξανά οι υπαίθριες αγορές ζώων στην Ουχάν

Ανοίγουν σταδιακά, μετά την άρση της καραντίνας από τις κινεζικές αρχές, οι υπαίθριες αγορές ζώων στην Ουχαν απ' όπου θεωρείται πως ξεκίνησε η πανδημία κορονοϊού, παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το αντίθετο.

Οι κινεζικές Αρχές είχαν, αρχής γενοµένης από τον περασµένο Ιανουάριο, απαγορεύσει το εµπόριο και την κατανάλωση παγκολίνων, όπως άλλωστε και σχεδόν όλων των άλλων άγριων ζώων που µπορούσε κανείς να δει να πωλούνται, ζωντανά ή νεκρά, στους πάγκους κινεζικών λαϊκών αγορών, όπως ήταν η Huanan Seafood Wholesale Market στην πόλη Γουχάν της Κεντρικής Κίνας. 

Είναι εξαιρετικά δημοφιλείς μεταξύ των καταναλωτών που θεωρούν πως τα προϊόντα είναι πιο φρέσκα και φθηνότερα απ'ότι στα σούπερ μάρκετ.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ειδικοί, οργανώσεις και κυβερνήσεις προειδοποιούν πως οι συγκεκριμένες αγορές συνιστούν «πραγματικό κίνδυνο» καθώς τα παθογόνα μπορούν εύκολα και αστραπιαία να μεταδοθούν από τα ζώα στους ανθρώπους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2003 ο ιός SARS ξεκίνησε επίσης, από την περιοχή της Κίνας και κάτω από παρόμοιες συνθήκες εξαπλώθηκε σε όλον τον κόσμο στοιχίζοντας τη ζωή σε περίπου 800 άτομα.