Τετάρτη 13 Μαΐου 2020, 09:57
Τελευταία ενημέρωση: 13:49

-A +A

Ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες το Σαββατοκύριακο

Τετάρτη 13 Μαΐου 2020, 09:57
Τελευταία ενημέρωση: 13:49
Ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες το Σαββατοκύριακο
-A +A

Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης και της ειδικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας βρίσκονται οι παραλίες, αφού θεωρείται βέβαιο πως τις επόμενες ημέρες θα αποτελέσουν εστίες υψηλού συγχρωτισμού.

Ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν στη χώρα τις επόμενες μέρες, θεωρείται δεδομένο πως πολύς κόσμος θα μεταβεί στις παραλίες. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες νωρίτερα από τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, και συγκεκριμένα από αυτό το Σαββατοκύριακο 16-17 Μαΐου, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού σε μη οργανωμένες παραλίες που είναι προσβάσιμες στο κοινό.

Η ειδική Επιτροπή εισηγήθηκε να ανοίξουν οργανωμένα οι παραλίες όπου θα μπορέσουν να βρεθούν «συντεταγμένα» και «προστατευμένα» οι πολίτες, αντί να συγχρωτίζονται χωρίς αποστάσεις και μέτρα υγιεινής και πλέον αναμένονται ανακοινώσεις από την κυβέρνηση.

Κατά τη χθεσινή  ενημέρωση ο κ. Τσιόδρας, αναφερόμενος στην επικείμενη άνοδο της θερμοκρασίας, προειδοποίησε για τήρηση των μέτρων στις παραλίες. «Υπήρχαν και υπάρχουν μελέτες, και ελληνικές, οι οποίες έδειξαν ότι σε χώρους λουόμενων, στους οποίους υπήρχε πολύ μεγάλος συγχρωτισμός, υπήρχε μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης λοιμώξεων και του αναπνευστικού, αλλά και άλλων λοιμώξεων» τόνισε.

Παράλληλα, ανέφερε πως «οι λαοθάλασσες του Σαββατοκύριακου δείχνουν την ανάγκη μιας κοινωνικής επαφής, την οποία κατανοούμε. Αλλά δείχνουν και ταυτόχρονα, μια υποεκτίμηση της κατάστασης, σε κάποιες περιπτώσεις και άγνοια κινδύνου». Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, πρόσθεσε πως «μας ενδιαφέρει ο συγχρωτισμός. Οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται για παραλίες και ανοιχτούς χώρους είναι σε αυτό το πλαίσιο».

Επικαλέστηκε επίσης στοιχεία μελετών που δείχνουν ότι υπάρχει η πιθανότητα -αν και μικρότερη σε σχέση με τους κλειστούς χώρους- να κολλήσει κάποιος τον κορονοϊό και σε ανοιχτό χώρο, εάν δεν τηρούνται οι αποστάσεις. 

«Υπήρχαν και υπάρχουν μελέτες, και ελληνικές, οι οποίες έδειξαν ότι σε χώρους λουόμενων, στους οποίους υπήρχε πολύ μεγάλος συγχρωτισμός, υπήρχε μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης λοιμώξεων και του αναπνευστικού, αλλά και άλλων λοιμώξεων» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Σημειώνεται πως το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχει αποφανθεί ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν μέσω της κολύμβησης και αξιολογεί τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου COVID-19 μέσω νερού ως χαμηλό. Έτσι, το πρόβλημα στις παραλίες δεν είναι η θάλασσα ή οι δραστηριότητες σε αυτή, αλλά ο συγχρωτισμός του κόσμου εντός ή εκτός θάλασσας.

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα