Ανοιχτά τα εμβολιαστικά κέντρα τις ημέρες του Πάσχα - Από Μ. Τετάρτη εμβολιασμοί των 30άρηδων

Ανοιχτά τα εμβολιαστικά κέντρα τις ημέρες του Πάσχα - Από Μ. Τετάρτη εμβολιασμοί των 30άρηδων

Σε λειτουργία θα παραμείνουν τα εμβολιαστικά κέντρα σε ολόκληρη την επικράτεια τις ημέρες του Πάσχα (εκτός της Κυριακής) μετά από επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. 

Τα εμβολιαστικά κέντρα θα μείνουν ανοικτά και θα λειτουργήσουν την Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Σάββατο και την Δευτέρα του Πάσχα και οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους.

Υπενθυμίζεται πως σχετικά με το θέμα, ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος είχε απευθύνει έκκληση για να μην σταματήσει η λειτουργία των κέντρων εμβολιασμού κατά το Πάσχα, καθώς «η μάχη κατά της πανδημίας δεν έχει αργίες».

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορονοϊό, τόνισε σε ανάρτησή του στο Facebook: «Τα εμβολιαστικά κέντρα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου του Πάσχα. Δεν υπάρχουν αργίες στη μάχη για την καταστολή της πανδημίας».

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Χαρδαλιάς θα εξειδικεύσει τις λεπτομέρειες της σταδιακής επανεκκίνησης μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα, κυρίως σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των ιερών ναών και τις ώρες που θα επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών, ενώ την Μεγάλη Τρίτη θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις και για την επαναλειτουργία της εστίασης από τις 3/5.

Τέλος, σε εγρήγορση βρίσκονται σε ολόκληρη την χώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχων ώστε να ενταθούν τα μπλόκα στους δρόμους και στις εθνικές οδούς για τυχόν παράνομες μετακινήσεις, με αρμόδιες πηγές να τονίζουν πως τυχόν ψευδείς δηλώσεις θα επιφέρουν και ποινικές ευθύνες.

Από Μεγάλη Τετάρτη οι εμβολιασμοί για τους 30-39

Το ακριβές χρονοδιάγραμμα σχετικά με την συνέχιση της εκστρατείας εμβολιασμού κατά του κορονοϊού παρουσιάστηκε από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, με στόχο τον εμβολιασμό 4 εκατ. πολιτών μέχρι τον Ιούνιο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν:

  • το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών.
  • τη Μεγάλη Τρίτη, 27/5, οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 30-39 ετών θα μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό, ενώ οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν από την Μεγάλη Τετάρτη 28/5.
  • σύμφωνα με τον γ.γ. του υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τις ηλικιακές ομάδες 40-44 και 45-49.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη, 21 Απριλίου, άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 55-59 ετών αλλά και των εκπαιδευτικών. Μέχρι στιγμής έχουν κλειστεί 138.000 ραντεβού.

«Όσοι κλείνουν ραντεβού θα εμβολιάζονται άμεσα», σημείωσε ο κ. Κικίλιας και ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα θα εμβολιάζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca καθώς υπήρχαν ελεύθερα ραντεβού για το συνγκεκριμένο σκεύασμα. Αναφορικά με το ερώτημα γιατί προηγήθηκε η ηλικιακή ομάδα των 30-39 ετών και δεν άνοιξε ενιαία η κατηγορία 30-49 ετών, κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι οι νεότεροι απέχουν χρονικά περισσότερο από την εμβολιαστική θωράκιση, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Με την τροποποίηση αυτή τους δίνεται πλέον ένα κίνητρο να εμβολιαστούν νωρίτερα με κενά ραντεβού που υπάρχουν διαθέσιμα.

«Μετά την ηλικιακή αυτή ομάδα θα ακολουθήσουν σύντομα και οι κατηγορίες 40-44 (800.000 άτομα) και 45-49 χρόνων (810.000 άτομα)», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας, κ. Θεμιστοκλέους. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, τα ραντεβού για τις δύο αυτές ηλικιακές ομάδες θα ανοίξουν το αργότερο έως τη Μεγάλη Παρασκευή με δυνατότητα εμβολιασμού με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.