Αναζητείται «εμβόλιο» για το εκρηκτικό κοκτέιλ των φορολογικών βαρών

Αναζητείται «εμβόλιο» για το εκρηκτικό κοκτέιλ των φορολογικών βαρών

Αναζητούνται λύσεις για να περιοριστούν τα οικονομικά βάρη που έχουν συσσωρευτεί για το κρίσιμο τετράμηνο Νοεμβρίου – Φεβρουαρίου. Το κοκτέιλ έχει γίνει εκρηκτικό για εκατομμύρια νοικοκυριά καθώς αποτελείται από φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, αναδρομικές ασφαλιστικές εισφορές που «έρχονται» από το 2020 για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, τέλη κυκλοφορίας της επόμενης χρονιάς, φουσκωμένους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος, αυξημένα έξοδα μετακίνησης λόγω ακριβών καυσίμων, ακόμη και υπερδιπλασιασμό του κόστους θέρμανσης αλλά και επιστροφές υποχρεώσεων που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας με χαρακτηριστικότερες τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές που ανεστάλησαν αλλά και τα χρήματα της επιστρεπτέας προκαταβολής.  Στο κοκτέιλ και η ολοκλήρωση της επιδότησης των στεγαστικών δανείων μέσω του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ κάτι που σημαίνει ότι από τον Ιανουάριο οι δανειολήπτες θα πρέπει και πάλι ύστερα από 12 ολόκληρους μήνες να αναλάβουν τη δόση του στεγαστικού τους δανείου και μάλιστα με την απειλή ότι θα πρέπει να επιστρέψουν όλες τις επιδοτήσεις αν δεν καταβάλλουν αδιάλειπτα τις επόμενες έξι δόσεις

Το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει να ρισκάρει το ενδεχόμενο να ανακοπεί η αναπτυξιακή δυναμική που έχει αναπτύξει επί τρία συνεχόμενα τρίμηνα η οικονομία γι’ αυτό και αναζητεί τρόπους να περιορίσει τα βάρη. Μέσα στα επόμενα 24ωρα θα ανακοινωθεί η αύξηση της επιδότησης για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος ενώ θα ενεργοποιηθεί και η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης ώστε οι προκαταβολές να πέσουν στην αγορά μέσα στον Δεκέμβριο όταν πλέον ο υδράργυρος θα έχει κατέβει πολύ. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο μιας ολιγόμηνης παράτασης στην αποπληρωμή των οφειλών που προκύπτουν από τις επιστρεπτέες προκαταβολές ώστε να μην συμπέσει και αυτή η υποχρέωση με όλα τα υπόλοιπα βάρη. Αυτό που εξετάζεται είναι αντί οι 60 δόσεις (σ.σ τόσες προσφέρονται για τις ρυθμίσεις) να ξεκινήσουν να «τρέχουν» από την 1/1, να μετατεθεί η έναρξη της διαδικασίας αποπληρωμής για αργότερα. Ευκολίες πληρωμής, προγραμματίζονται και για τους λογαριασμούς ρεύματος ή φυσικού αερίου αν και εκκρεμούν οι σχετικές ανακοινώσεις. Ανοικτό τέλος είναι και το ενδεχόμενο παράτασης στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2022 αν όχι μέχρι το Φεβρουάριο όπως συνέβη πέρυσι, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιανουαρίου ώστε να μην υπάρξει υπερσυσσώρευση βαρών για τον Δεκέμβριο μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Η υπερσυσσώρευση των οικονομικών βαρών έρχεται σε μια χρονική στιγμή που φουντώνει η ανησυχία στην αγορά λόγω της πανδημίας. Ακόμη και αν αποφευχθεί το lockdown όπως διαβεβαιώνει σε κάθε τόνο η κυβέρνηση, ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η οικονομική δραστηριότητα από την αυστηροποίηση των ελέγχων σε εστίαση, εμπόριο, διασκέδαση κλπ. Το κρίσιμο διάστημα θα είναι μετά τις 15 Νοεμβρίου όταν πλέον θα έχουμε μπει για τα καλά στην περίοδο των Χριστουγέννων.