Αναλαμβάνει δράση εναντίον της Ουγγαρίας για τον νόμο που αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ
Κομισιόν

Αναλαμβάνει δράση εναντίον της Ουγγαρίας για τον νόμο που αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει δράση εναντίον της Ουγγαρίας για τους επικείμενους νέους περιορισμούς στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, δήλωσε η επικεφαλής του εκτελεστικού μπλοκ την Τετάρτη, λέγοντας ότι παραβιάζουν θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ.

«Το ουγγρικό νομοσχέδιο είναι ντροπή», δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι η ΕΕ δεν θα συμβιβαστεί σε αρχές όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ισότητα και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Έχω δώσει οδηγίες στους αρμόδιους επιτρόπους μου να γράψουν στις ουγγρικές αρχές εκφράζοντας τις νομικές μας ανησυχίες πριν τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο», πρόσθεσε.

Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε επίσης «Πιστεύω ακράδαντα σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση όπου είστε ελεύθεροι να αγαπήσετε ποιον θέλετε. Και πιστεύω σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που αγκαλιάζει την ποικιλομορφία, αυτό είναι το θεμέλιο των αξιών μας».

Ο νόμος που εγκρίθηκε στις 15 Ιουνίου αναφέρει πως «η πορνογραφία και τα περιεχόμενα που εκπροσωπούν τη σεξουαλικότητα ή προωθούν την απόκλιση από την ταυτότητα του φύλου, η αλλαγή φύλου και η ομοφυλοφιλία δεν πρέπει να είναι προσβάσιμες στους κάτω των 18 ετών».

Δεκατρία κράτη-μέλη της ΕΕ, με κοινή δήλωσή τους, εξέφρασαν μάλιστα τη βαθιά ανησυχία τους σχετικά με την ουγγρική νομοθεσία που κάνει διακρίσεις εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ. Η δήλωση υπεγράφη, μετά από πρωτοβουλία του Βελγίου, από δεκατρείς χώρες (Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Γαλλία , Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Σουηδία, Λιθουανία, Λετονία, Ιρλανδία και Ισπανία) στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

Ο Σουηδός υπουργός είπε ότι ο ουγγρικός νόμος ήταν «τρομερός», ο Ολλανδός συνάδελφός του κάλεσε τη Βουδαπέστη να την αναιρέσει, ενώ ο Ιρλανδός ομόλογός τους είπε ότι το εκτελεστικό τμήμα του μπλοκ θα πρέπει να καταθέσει μήνυση στο ανώτερο δικαστήριο της ΕΕ. Η Αυστρία δήλωσε ότι «είναι λάθος να εισαχθούν διατάξεις κατά των ΛΟΑΤΚ σε νομοσχέδιο που τιμωρεί την παιδεραστία.»

«Με ανησυχεί πολύ ... Είναι λάθος αυτό που συνέβη εκεί και πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο Τόμας Μπερν της Ιρλανδίας. «Είναι μια πολύ επικίνδυνη στιγμή για την Ουγγαρία και για την ΕΕ».