Άλλος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ;

Άλλος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ;

Σε ψηφοφόρους είναι κάπως φτωχικό το ΚΙΝΑΛ, αλλά σε υποψηφίους Προέδρους παρουσιάζει… ανθοφορία.

Ο Νίκος Παπανδρέου επιβεβαίωσε στην εφημερίδα της Πάτρας «Νεολόγος» πληροφορίες ότι θα είναι υποψήφιος για Πρόεδρος του κόμματος. Αιτιολογώντας την απόφασή του είπε: «Ναι, θα θέσω υποψηφιότητα γιατί το θεωρώ χρέος μου».

Είναι μη δόκιμο να υπεισερχόμαστε στην ιδιωτικότητα των ανθρώπων, στο τι ορίζουν ως «χρέος» με βάση το ηθικό και αξιακό τους σύμπαν. Ωστόσο όταν το χρέος ανάγεται στην κατάκτηση αξιωμάτων στον δημόσιο τομέα, είναι δόκιμη η κριτική.

Δημιουργείται εκ των πραγμάτων η απορία πόθεν εκκινά το χρέος του κ. Παπανδρέου; Στο ΠΑΣΟΚ δεν είχε εμφανή παρουσία, όπως είχε, έστω με νομή υψηλών θέσεων, ο αδερφός του Γιώργος. Στη δημόσια ζωή δεν είχε ιδιαίτερη παρουσία. Το μόνο χρέος που μπορεί να σκεφθεί κανείς είναι η διατήρηση της οικογενειακής προσόδου που δημιούργησε ο Αντρέας.

Η μόνη διαπίστευση του ιδίου για την είσοδο του στην πολιτική σκηνή είναι το όνομα Παπανδρέου. Το αν αρκεί το όνομα του Αντρέα, 24 χρόνια μετά το θάνατό του (σχεδόν μια ηλικιακή γενιά) να χρίζει επιγόνους ως αρχηγούς σε επίγονα κόμματα, θα φανεί στην ψηφοφορία.

Η Φώφη Γεννηματά, και μέσα από τις δηλώσεις της αλλά και από τις ανακοινώσεις του ΚΙΝΑΛ στοχεύουν προσωπικά και επιθετικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς θεωρούν ότι υπονομεύουν την ίδια και το κόμμα της. Στόχος, κατά τη γνώμη τους, είναι σε πρώτο πλάνο το προεκλογικό τοπίο, και δευτερευόντως η σεναριολογία των μετεκλογικών συνεργασιών.

Θεωρούν δηλαδή ότι η ΝΔ προσπαθεί να απομειώσει το ΚΙΝΑΛ «βάζοντας φιτιλιές» μέσω δημοσιευμάτων, ώστε να αποτρέψει έστω και ένα ελάχιστο ποσοστό πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ να επιστρέψει στην αρχική του κοίτη. Ψηφοφόρων που ψήφισαν ΝΔ ωθούμενοι από την αδήριτη αναγκαιότητα να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θεωρούν δε ότι όσο τα ποσοστά διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν σε διψήφια νούμερα, η επίθεση Μητσοτάκη θα είναι ελεγχόμενη και «απαλή». Εάν αυτά πέσουν σε μονοψήφια νούμερα η επίθεση αναμένουν να γίνει δριμύτερη.

Κατά τα άλλα ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει ήδη εσωκομματικά ενημερώσει τους πάντες για την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος, ενώ στάση αναμονής λόγω της ατμόσφαιρας που δημιουργεί η πανδημία, τηρούν ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Παύλος Γερουλάνος. Ωστόσο είναι στελέχη που έχουν εδώ και δύο χρόνια εκδηλώσει την πρόθεσή τους, και όπως λένε στο ΚΙΝΑΛ θα ήταν έκπληξη να μην θέσουν υποψηφιότητα.

Σε κάθε περίπτωση η προεδρική κούρσα, ατύπως αλλά ουσιαστικά, στο ΚΙΝΑΛ έχει αρχίσει, και πριν η Γεννηματά δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα με την εκ νέου ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της. Μια ανακοίνωση υποψηφιότητας μπορεί να γίνει επισήμως και την τελευταία στιγμή, αλλά ένας υποψήφιος που ευελπιστεί να έχει πιθανότητες υπακούει στην προσταγή του ρεμπέτικου τραγουδιού… «Μάγκες πιάστε τα γιοφύρια.

Ήτοι τη δημιουργία φίλιων θυλάκων μέσα σε ένα κόμμα, που θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητά του. Και τις κινήσεις αυτές τις αντιλαμβάνονται οι εσωκομματικοί «αισθητήρες».

Εκείνο που δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη είναι οι προθέσεις ενός εκ των βασικών πόλων δύναμης στο ΚΙΝΑΛ, του Γιώργου Παπανδρέου. Η στάση που θα κρατήσει παραμένει για όλους ο «Άγνωστος Χ».