Αλήθειες και σκόπιμα ψέματα για τον Δημήτρη Κουφοντίνα

Αλήθειες και σκόπιμα ψέματα για τον Δημήτρη Κουφοντίνα

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας σκόπιμης προσπάθειας διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, που ο πολυϊσοβίτης, Δημήτρης Κουφοντίνας, διά της συνηγόρου του, επιχειρεί προκειμένου να δικαιολογήσει την απεργία πείνας.

Μια απεργία πείνας που σκοπό έχει τον εκβιασμό της Πολιτείας και του κράτους δικαίου ώστε κάθε κρατούμενος να επιλέγει σε ποια φυλακή θα εκτίσει την ποινή του.

Η ανθρώπινη ζωή είναι ύψιστο αγαθό σε μια Δημοκρατία, όπως και ο σεβασμός των δικαιωμάτων του καθενός.

Όχι μόνο των κρατουμένων, αλλά και όλων των πολιτών. Και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάνει τα πάντα προκειμένου ο Δημήτρης Κουφοντίνας να έχει κάθε βοήθεια που χρειάζεται, παρά το γεγονός ότι η επιδείνωση της υγείας του είναι δική του επιλογή.

Όμως, δεν μπορούμε να αφήνουμε συνειδητά ψεύδη να δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή του τόπου, να υποσκάπτουν τη Δημοκρατία και να οδηγούν εν τέλει σε κοινωνική αναταραχή. Μια αναταραχή που φαίνεται ορισμένοι επιδιώκουν διακαώς. Και που κάποιοι σκοτεινοί κύκλοι επιθυμούν να «εργαλειοποιήσουν» ακόμη και μια απεργία πείνας προκειμένου να πετύχουν ηχηρό πλήγμα στους δημοκρατικούς θεσμούς και στην ομαλή λειτουργία του κράτους.

Ας πάρουμε λοιπόν από την αρχή ορισμένα από τα ψέματα που έχει πει τον τελευταίο καιρό η πλευρά του Δημήτρη Κουφοντίνα δια της συνηγόρου του, Ιωάννας Κούρτοβικ:

Ψέμα πρώτο: Η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής «αρνήθηκε να χορηγήσει αντίγραφο απόφασής της που αφορούσε στην μεταγωγή Κουφοντίνα και όταν το έπραξε, δεν χορήγησε μαζί και τις αποφάσεις για τη μεταγωγή του της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών»

Η αλήθεια: Τελικά, ας μας πουν τι από τα δύο ισχύει. Δόθηκαν ή όχι οι αποφάσεις που τον αφορούν; Η αλήθεια είναι μία και την γνωρίζουν πολύ καλά τόσο η συνήγορος του Κουφοντίνα (καθώς η ίδια παρέλαβε όλα τα σχετικά), όσο και ο ίδιος:

Στις 18/2, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση δεν έχει τέτοια υποχρέωση από τον νόμο, χορηγήθηκαν στον Κουφοντίνα:

1. Η απόφαση της ΚΕΜ για τη μεταγωγή του από τις αγροτικές φυλακές του Βόλου στον Κορυδαλλό.

2. Η απόφαση της ΓΓΑΠ για την μεταγωγή του από τον Κορυδαλλό στον Δομοκό.

3. Η προγενέστερη της μεταγωγής απόφαση της ΓΓΑΠ περί απαγορεύσεως φυλακίσεων στον Κορυδαλλό, λόγω έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

4. Το έγγραφο της διεύθυνσης του Κ.Κ. Κορυδαλλού, διά του οποίου δηλώνεται η αδυναμία παραλαβής των δύο κρατουμένων που προορίζονταν για τον Κορυδαλλό.

5. Η απόφαση της ΚΕΜ που επικύρωσε την απόφαση μεταγωγής. Χορηγήθηκε μέχρι και απόσπασμα του ΦΕΚ, με τον νόμο 4760/2020!

Ελπίζω ότι η συνήγορος του Κουφοντίνα δεν θα επιμείνει στο αναληθές της μη χορηγήσεως των αποφάσεων της ΚΕΜ, διότι την διαψεύδουν τα ίδια τα έγγραφα.

Άλλωστε, μόλις προ δύο 24ώρων η συνήγορος του Κουφοντίνα ζήτησε επικυρωμένα τα ίδια έγγραφα που διαθέτει επειδή υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει σε προσφυγή. Ακόμη κι αυτό είναι ψευδές ή λανθασμένη ερμηνεία του νόμου καθώς είναι γνωστό ότι από τη στιγμή που αποδεικνύεται ότι η διοίκηση παρείχε αυτά τα έγγραφα, αυτόματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οιαδήποτε προσφυγή θέλει να κάνει ο κρατούμενος.

Ψέμα δεύτερο: «Ο κρατούμενος δεν μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά αυτεπάγγελτης απόφασης της ΚΕΜ ή της ΓΓΑΠ».

Η αλήθεια: Πρόκειται περί μιας προσπάθειας διαστρέβλωσης της νομικής (αυτή τη φορά) πραγματικότητας και πρέπει να τονίσω τα εξής:

Α. Αναφέρεται στην ανακοίνωσή της η κ. Κούρτοβικ: «Τα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια έχουν πλήρη άγνοια από σωφρονιστικό κώδικα και δεν έχουν ούτε το σώμα των προσβαλλόμενων αποφάσεων».

Μάλιστα, σε νέα ανακοίνωσή της η κ. Κούρτοβικ χθες, δείχνει την αποστροφή της στη Δικαιοσύνη που καλείται και η ίδια να υπηρετήσει. Αλλά ταυτόχρονα, αντιφάσκει, καθώς αποκαλύπτει ότι μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια, όμως, δεν το κάνει γιατί το πρωτοδικείο είναι… μικρό και τοπικό.

Λέει συγκεκριμένα: «Μας καλούν να απευθυνθούμε στα δικαστήρια, ενώ γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι δυνατό γιατί δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις και φρόντισαν να μην είναι δυνατό να γίνει. Προσπαθούν να πείσουν ότι ένα μικρό τοπικό πρωτοδικείο μπορεί να ορθώσει ανάστημα απέναντι σε μία απόφαση της κεντρικής πολιτικής εξουσίας, που η δηλητηριώδης ρητορική έχει καταστήσει πρώτο θέμα στις ειδήσεις».

Όταν μια δικηγόρος με τόσα χρόνια προϋπηρεσία προσβάλλει ένα δικαστήριο, επειδή είναι… μικρό και τοπικό, και ταυτόχρονα μιλά με τόσο απαξιωτικό τρόπο για τους δικαστές, τότε αντιλαμβανόμαστε γιατί συμβαίνουν όλα αυτά.

Για το αν οι διοικητικοί δικαστές γνωρίζουν ή όχι τον νόμο (Σωφρονιστικός Κώδικας), θα μας επιτρέψει η κυρία συνήγορος να αφήσουμε τον κάθε αναγνώστη της ανακοίνωσής της να κρίνει αυτό το επιχείρημά της! Αλλά και κάθε διοικητικό δικαστή που θα τύχει να την διαβάσει και θα δει ότι εγκαλείται για άγνοια νόμου. Λυπούμαι βαθύτατα για τη θέση της κ. Κούρτοβικ ως προς την ικανότητα και την εντιμότητα των δικαστών.

Και λυπούμαι επίσης που χαρακτηρίζει απαξιώνει και αποφάσεις λέγοντας «παραπλανούν το κοινό των ενημερωτικών μέσων που απόλυτα ελέγχουν ότι μπορεί να θεωρείται «απόφαση» ενός κεντρικού οργάνου μια σφραγίδα σε ένα έντυπο».

Δεν φαίνεται να έχει γνώση της διοίκησης η κ. Κούρτοβικ.

Β. Αναφέρθηκε επίσης η συνήγορος ότι «το Πρωτοδικείο της Λαμίας είναι αναρμόδιο». Την προτρέπουμε, παρ’ ό,τι σίγουρα το γνωρίζει πολύ καλά, να (ξανα)δει το άρθρο 6 του Σωφρονιστικού Κώδικα, διά του οποίου επιτρέπεται η αναφορά στο Συμβούλιο της φυλακής κάθε παράνομης ενέργειας σε βάρος κάθε κρατούμενου και σε περίπτωση αρνήσεως ή μη απαντήσεως, χορηγείται η δυνατότητα προσφυγής στο Δικαστήριο εκτέλεσης ποινών (Συμβούλιο Πλημμελειοδικών).

Είναι, λοιπόν, ψέμα ότι στερείται ο κρατούμενος του δικαιώματός του.

Μπορεί ο κ. Κουφοντίντας να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και να διεκδικήσει ό,τι αυτός νομίζει ότι δικαιούται. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, εκτός κι αν δεν θέλουν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη γιατί θα χαθεί το μέσο πίεσης προς την Πολιτεία.

Κάθε ψέμα έχει ένα όριο. Κι όποιος προσπαθεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα δεν προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες.

*Η Σοφία Νικολάου είναι  Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής

Διαβάστε ακόμα:

Ανακοίνωση της συνηγόρου του Δημήτρη Κουφοντίνα Ιωάννας Κούρτοβικ