Αλ. Τσίπρας σε Κυρ. Μητσοτάκη: Είστε πολιτικός απατεώνας - Υποσχεθήκατε ανάπτυξη και φέρατε ύφεση

Αλ. Τσίπρας σε Κυρ. Μητσοτάκη: Είστε πολιτικός απατεώνας - Υποσχεθήκατε ανάπτυξη και φέρατε ύφεση

Σφοδρή επίθεση προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, στρέφοντας τα πυρά του προσωπικά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Χαρακτηριστικά, υψώνοντας του τόνους και απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι «o μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας είστε εσείς που υποσχεθήκατε ισχυρή ανάπτυξη και φέρατε ύφεση 15,2%».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα πλέον η χώρα και η κοινωνία συνολικά, βρίσκεται σε ένα πρωτοφανές κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας και το κλίμα «δε μπορεί να τη καλύψει η προπαγάνδα, η πολιτική σκοπιμότητα, η γελοία - ώρες ώρες - ωραιοποίηση της πραγματικότητας». Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι ρίχνει την ευθύνη στους πολίτες και κρατάει τα εύσημα των δικών τους θυσιών για πολιτική εκμετάλλευση.

Παράλληλα, έκανε λόγο για «εκατό φορές περισσότερα κρούσματα από τότε που ανακοινώσατε τη λήξη του lockdown» και μίλησε για δεύτερο κύμα πανδημίας που είναι σφοδρότερο από το πρώτο. Το χρέωσε, μάλιστα, στην κυβέρνηση και δη στα λάθη και τις παραλήψεις της, καθώς επίσης και στην έλλειψη σχεδιασμού και, όπως είπε, κυρίως στην «απαράδεκτη προσπάθειας να βγάλετε πολιτική υπεραξία και πρόσκαιρα οφέλη από τη πανδημία». 

Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, η κυβέρνηση μετά το lockdown δημιούργησε άρον άρον την εικόνα μιας επίπλαστης επιστροφής στην κανονικότητα. «Με αποτέλεσμα σήμερα, να καταφέρετε να μετατρέψετε – γιατί κατόρθωμα είναι - τη μεγάλη επιτυχία του ελληνικού λαού στην πρώτη φάση της πανδημίας, σε φιάσκο», όπως είπε, καταλογίζοντας στο Μέγαρο Μαξίμου ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η επικοινωνία και το πρόσκαιρο πολιτικό όφελος.

Την ίδια ώρα έκανε λόγο για έλλειψη σχεδίου, παλινωδίες και μια διαρκή προσπάθεια να «μεταφέρετε τις ευθύνες σας στους πολίτες». Σύμφωνα, εξάλλου με τον ίδιο, ο τουρισμός άνοιξε χωρίς σχέδιο και χωρίς μαζικά υποχρεωτικά τεστ, γιατί έτσι απαίτησαν οι ξένοι tour operators. «Δεν επενδύσατε στο brand που εσείς ο ίδιος διαφημίζατε, της ασφαλούς υγειονομικά χώρας, με τα μαζικά τεστ, τις 72 ώρες καραντίνα, τίποτα απ’ όλα αυτά. Όλα χύμα, όλα στο πόδι. Αντί να ζητήσετε υποχρεωτικά και από όλες τις πύλες εισόδου αρνητικό τεστ 72 ωρών για την είσοδο στη χώρα, είπατε ανοίξαμε και σας περιμένουμε. Όπως να 'ναι και από όπου να 'ναι. Ελάτε και φέρτε και τους φίλους σας. Και τελικά τα κάνατε χειρότερα και από πλευράς αριθμού επισκεπτών. Γιατί έτσι κάψατε το χαρτί του ασφαλούς προορισμού για την Ελλάδα. Αυξήσατε την πληρότητα στο 100% στα αεροπλάνα, γιατί έτσι απαίτησαν οι αεροπορικές εταιρίες. Αυξήσατε την πληρότητα στο 85% στα πλοία, γιατί έτσι απαίτησαν οι εφοπλιστές.  Θεσπίσατε – άκουσον άκουσον - διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα σε κάθε πύλη εισόδου της χώρας. Δεν αυξήσατε τα δρομολόγια στις δημόσιες συγκοινωνίες και μας λέγανε υπουργοί σας “ε, τι να κάνουμε, θα υπάρξει συνωστισμός”. Αποτύχατε να συντονίσετε τις αρμόδιες τοπικές και ελεγκτικές αρχές την τήρηση των μέτρων.  Αποκρύψατε συστηματικά κρούσματα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς», είπε. 

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι όχι μόνο δεν προχώρησε σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αλλά πλέον υπάρχει λιγότερο προσωπικό  στα δημόσια νοσοκομεία τον Ιούλιο του ‘20, από ό,τι είχε αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων έκανε λόγο για «χάος». «Χωρίς κανένα σχέδιο, χωρίς καμία ουσιαστική προετοιμασία. Δεν υιοθετείτε καν αυτά που προτείνει ο ΕΟΔΥ, εσείς που μας λέγατε ότι τηρείτε ευλαβικά ό,τι σας λένε οι επιστήμονες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μείνει σιωπηλός «απέναντι σε αυτή τη πρωτοφανή ανευθυνότητα, αλλά και στην ενορχηστρωμένη προπαγάνδα, να φορτωθούν οι ευθύνες στους πολίτες, δεν θα μείνουμε σιωπηλοί». «Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί πια να εξαπατά. Γιατί πλέον, αυτή η άθλια τακτική της παραπλάνησης, της φίμωσης κάθε διαφορετικής φωνής και η απόκρυψη της αλήθειας έχει κόστος όχι μόνο για τη Δημοκρατία, αλλά και για τη Δημόσια Υγεία», προσέθεσε.

Παράλληλα, επανέλαβε τα περί «ακριβοπληρωμένης μιντιακής προπαγάνδας, που η λίστα Πέτσα, φρόντισε με κριτήρια φτηνής συναλλαγής να διαμορφώσει» και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση «στρώνει το έδαφος για να εφαρμοστούν όσα δε μπόρεσαν να εφαρμόσουν οι τεχνοκράτες που πήραν τα κλειδιά της χώρας με τη χρεοκοπία και με τα μνημόνια».

Διαβάστε ακόμα:

- Αλ. Τσίπρας: Οι αρνητές της μάσκας είναι αυτοί που συναντήσατε στα συλλαλητήρια των Πρεσπών