Αλ. Βατόπουλος για τον κορονοϊό: «Στην Ελλάδα από πάρτι θα την πάθουμε»

Αλ. Βατόπουλος για τον κορονοϊό: «Στην Ελλάδα από πάρτι θα την πάθουμε»

Την αναγκαιότητα να αποφευχθούν οι συναθροίσεις πολλών ατόμων όπως τα πάρτι ώστε να μην υπάρξει μεγάλη διασπορά του κορονοϊού εξέφρασε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος παράλληλα υπογράμμισε πως οι διάφορες μικροεστίες της επιδημίας μπορούν να οδηγήσουν στην αύξηση του δείκτη R0.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Βατόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σημείωσε πως «είναι δύσκολο οι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα και αυτό που τουλάχιστον μπορεί να γίνει είναι να μην υπάρχουν συναθροίσεις όταν δεν χρειάζονται. π.χ. τα πάρτι είναι ευκολότερα να αποφευχθούν, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του πως «στην Ελλάδα από τα πάρτι θα την πάθουμε».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Γερμανίας όπου το R0 έχει πάει πάνω από 2 επειδή υπάρχουν πολλές μικροεστίες σε διάφορα μέρη σαν αυτές που συζητούνται για τα περιστατικά της Ελλάδας, τονίζοντας παράλληλα πως αν ο ιός εγκατασταθεί σε μια περιοχή (σημαίνει να έχεις τοπικά RO πάνω από την μονάδα), ο ιός δύσκολα εκριζώνεται

Αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων που έχει παρατηρηθεί στην περιοχή της Παραμυθιάς και την πιθανότητα η περιοχή της Ηπείρου να εξελιχθεί σε νέο Εχίνο, όπου έχουν επιβεβαιωθεί δεκάδες κρούσματα τις τελευταίες ημέρες, ο καθηγητής Μικροβιολογίας ανέφερε πως «ελπίζουμε ότι δεν θα γίνει», ωστόσο επισήμανε πως υπάρχει η λογική του παγόβουνου δηλαδή να υπάρχουν ενδεχομένως λίγα κρούσματα που καταγράφονται και περισσότερα κρούσματα από κάτω. 

Επιπροσθέτως υπογραμμίζει πως η νόσος υπάρχει. «Η Θεσπρωτία δεν ήταν στον χάρτη της πανδημίας όμως ξαφνικά βρέθηκε.  Γι αυτό αν κάποιος νιώθει ότι μπορεί να είναι άρρωστος ας αποταθεί στο σύστημα υγείας. Όποιος έχει γρίπη ας πούμε ότι έχει κορονοϊό μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Το παιχνίδι παίζεται στην γρήγορη διάγνωση» τονίζει ο καθηγητής. 

Σχετικά με το 2ο κύμα της πανδημίας, ο καθηγητής Μικροβιολογίας ανέφερε πως οι ασυμπτωματικοί μπορεί να το φέρουν, ενώ σημείωσε πως η διαφορά του κορονοϊού με το SARS είναι πως το SARS μεταδιδόταν μόνο από τους συμπτωματικούς, άρα ήταν πιο εύκολο να απομονωθούν και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ενώ ο κορονοϊός μεταδίδεται και από τους ασυμπτωματικούς. 

Τέλος, αναφορικά με την πιθανότητα ενός 2ου κύματος μέσα στο καλοκαίρι, ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, ενώ σημείωσε πως στα μέσα Ιουλίου θα φανεί αν υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων λόγω του ανοίγματος των συνόρων.