7ος χρόνος, ημέρα 2096η
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

Αισιόδοξος ο απεσταλμένος της ΕΕ για τον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας

Αισιόδοξος ο απεσταλμένος της ΕΕ για τον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας

Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για το ζήτημα του Κοσόβου, Μίροσλαβ Λάιτσακ, ξεκίνησε διερευνητικές επαφές για την επανεκκίνηση του διαλόγου μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας.

Ο κ. Λάιτσακ μετά τις συνομιλίες που διεξήγαγε στην Πρίστινα με την υπηρεσιακή πρόεδρο της Δημοκρατίας Βιόσα Οσμάνι και τον επόμενο πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία του διαλόγου. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι, αμέσως μετά την σύσταση της Βουλής σε σώμα και την εκλογή της νέας κυβέρνησης θα επισπευσθεί η διαδικασία επίλυσης του ζητήματος του Κοσόβου και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία κατά την διάρκεια της θητείας της νέας κυβέρνησης.

Η υπηρεσιακή πρόεδρος Βιόσα Οσμάνι εμφανίστηκε πιο συγκρατημένη εκφράζοντας την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των στόχων του διαλόγου όπου η αμοιβαία αναγνώριση Σερβίας-Κοσόβου θα προσδιορίζεται ως τελικός σκοπός. Η κ. Οσμάνι απέρριψε το ενδεχόμενο αλλαγής των συνόρων όπως και την αναθεώρηση του Συντάγματος με την οποία θα παρέχονται αρμοδιότητες εκτελεστικής εξουσίας στην Ένωση Σερβικών Δήμων (SZO).

Ο μελλοντικός πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι στην συνάντηση με τον Μίροσλαβ Λάιτσακ τόνισε ότι δεν πρέπει να τεθούν χρονικά περιθώρια για την επίτευξη κάποιας συμφωνίας ενώ ανέφερε ότι για την κυβέρνηση του ο διάλογος με την Σερβία δεν θα αποτελέσει θέμα πρώτης προτεραιότητας. Ο Κούρτι τόνισε ότι προτεραιότητα αποτελούν η οικονομική ανάπτυξη, η πάταξη της διαφθοράς και οι μεταρρυθμίσεις στην δικαιοσύνη ενώ ο διάλογος βρίσκεται στην τέταρτη θέση.

Ο Μίροσλαβ Λάιτσακ αύριο θα επισκεφθεί το Βελιγράδι όπου θα έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία της Σερβίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ