Αίγυπτος: Χιλιάδες γιατροί διαδηλώνουν κατά της αστυνομίας

Χιλιάδες Αιγύπτιοι γιατροί συμμετείχαν σήμερα σε μια συγκέντρωση έξω από την έδρα της συνδικαλιστικής τους ένωσης στο Κάιρο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την επίθεση που δέχθηκαν από αστυνομικούς δύο συνάδελφοί τους σε ένα δημόσιο νοσοκομείο τον περασμένο μήνα.

Το συνδικάτο των γιατρών κάλεσε σε μια «ημέρα αξιοπρέπειας» αφού δύο γιατροί του νοσοκομείου αλ Ματαρίγια (στο βορειοανατολικό Κάιρο) ξυλοκοπήθηκαν την 28η Ιανουαρίου από 9 αστυνομικούς διότι αρνήθηκαν να προσυπογράψουν μια εσφαλμένη ιατρική έκθεση.

Τα εννέα στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης κατέθεσαν στην εισαγγελία η οποία αποφάσισε χθες Πέμπτη να μην ασκήσει καμία δίωξη εναντίον τους.

Αυτή ακριβώς η ανακοίνωση προκάλεσε την οργή των γιατρών και χιλιάδες πολιόρκησαν την έδρα και τα περίχωρα των γραφείων του συνδικάτου τους που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ταχρίρ.

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας, «το συνδικάτο αποφάσισε τα μέλη του να συνεχίσουν να προσφέρουν φροντίδα στους ασθενείς, όμως δωρεάν, ωσότου οι αστυνομικοί προσαχθούν στη Δικαιοσύνη. Δεν επιθυμούμε να επηρεαστούν (οι υπηρεσίες μας) προς τους ασθενείς» από το κίνημα διαμαρτυρίας, τόνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής ένωσης των γιατρών Χουσέιν Καΐρι.

Οι γιατροί διαμαρτύρονται καθώς δεν τους επιτρέπεται να ασκήσουν με ασφάλεια το έργο τους, ιδίως στα δημόσια νοσοκομεία.

«Είναι λυπηρό που η αστυνομία που υποτίθεται μας προστατεύει επιτίθεται εναντίον μας» επισήμανε ο Νατζάτ Άμπντελ Γκάνι, ένας γιατρός που συμμετείχε στη διαδήλωση.

Οι επιθέσεις των δυνάμεων επιβολής της τάξης εναντίον πολιτών έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα στην Αίγυπτο.

Την Τρίτη, αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε έναν αστυνομικό σε κάθειρξη 8 ετών καθώς ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου έναν κτηνίατρο που βρισκόταν υπό κράτηση και πλαστογράφησε τα επίσημα έγγραφα με στόχο να κατηγορήσει το θύμα για διακίνηση ναρκωτικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ