8ος χρόνος, ημέρα 2439η
Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2022

Άγκυρα: Ξεκινάμε έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο

Άγκυρα: Ξεκινάμε έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο

Η τουρκική κυβέρνηση βάλλει κατά της Λευκωσίας κάνοντας λόγο για «μονομερείς δραστηριότητες», και αναφέρει ότι η κρατική εταιρεία Τουρκικά Πετρέλαια ξεκινά ανάλογες έρευνες.

Την απόφασή της να απαντήσει άμεσα με δικές της έρευνες για υδρογονάνθρακες στα ανοιχτά της Κύπρου διαμηνύει η Άγκυρα την Παρασκευή με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Κλιμακώνοντας την ένταση, η τουρκική κυβέρνηση βάλλει κατά της Λευκωσίας κάνοντας λόγο για «μονομερείς δραστηριότητες», και προαναγγέλλει ανάλογες έρευνες σε Ανατολική Μεσόγειο/ Κύπρο επικαλούμενη την κρατική εταιρεία Τουρκικά Πετρέλαια.

«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα στην υφαλοκρηπίδα της όσο και να συνεχίσει να υποστηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Η ελληνοκυπριακή διοίκηση συνεχίζει μονομερώς τις σχετιζόμενες με τους υδρογονάνθρακες έρευνές της παραγνωρίζοντας τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα που έχουν οι Τουρκοκύπριοι, ως συνιδιοκτήτες του νησιού, στους φυσικούς πόρους του νησιού. Πρόσφατα, σε αυτό το πλαίσιο, ένα σκάφος γεωτρήσεων κατέπλευσε στο οικόπεδο έξι το οποίο ξεκίνησε προετοιμασίες στο πλαίσιο των αδειών που εξέδωσε η ελληνοκυπριακή διοίκηση στη λεγόμενη ΑΟΖ.

»Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να ενεργεί σαν να ήταν ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και να συνεχίζει με τις μονομερείς δραστηριότητες που συνδέονται με υδρογονάνθρακες, ελλείψει δίκαιης και διαρκούς συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο.

»Υποστηρίζουμε τη δήλωση που έγινε στις 29 Δεκεμβρίου 2017 σχετικά με το θέμα από το Υπουργείο Εξωτερικών της ''Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου'' και μοιραζόμαστε τις δικαιολογημένες ανησυχίες και την οργή που αισθάνεται η τουρκοκυπριακή πλευρά.

»Η Τουρκία, η οποία από την αρχή έχει εκδώσει τις απαραίτητες προειδοποιήσεις σχετικά με αυτά τα ανεύθυνα βήματα της ελληνοκυπριακής διοίκησης, είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα στην υφαλοκρηπίδα της όσο και να συνεχίσει να υποστηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά.

»Σε αυτό το πλαίσιο, διεξάγονται οι απαραίτητες προετοιμασίες για διάφορες έρευνες σε διάφορα οικόπεδα της Ανατολικής Μεσογείου που έχουν λάβει άδεια από την Τουρκία την επόμενη περίοδο, συμπεριλαμβανομένων των αδειών που χορηγήθηκαν από την "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" στην εταιρεία Τουρκικά Πετρέλαια στη βάση των θεμιτών δικαιωμάτων του Τουρκοκύπριου λαού για τους φυσικούς πόρους γύρω από το νησί».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, 28 Δεκεμβρίου, η κορβέτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού «Bafra» βρέθηκε ανοιχτά του ακρωτηρίου «Καφηρέας», νοτίως της Καρύστου, για να συνοδεύσει το πλωτό γεωτρύπανο που προμηθεύτηκε η Τουρκία από την Νορβηγία.

Το γεωτρύπανο Deepsea Metro II αναμένεται να φτάσει στην Κωσταντινούπολη στις 31 Δεκεμβρίου και θα αποτελέσει το «όπλο» με το οποίο η Άγκυρα θα προσπαθήσει να απαντήσει στις γεωτρήσεις που πραγματοποιεί η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΑΟΖ της.

Παράλληλα, με παράνομη Navtex η Τουρκία, «δεσμεύει» περιοχή βορειοανατολικά της Κύπρου και από την πλευρά μεταξύ των τουρκικών ακτών και των ακτών της κατεχόμενης Κύπρου για έρευνες από το σκάφος Barbaros, που θα διαρκέσουν μέχρι και τις 30 Μαρτίου 2018.

Πρόκειται για περιοχή μακριά από τα 13 τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο περιλαμβάνει περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που διεκδικείται ως περιοχή ελέγχου των κατεχομένων.

Το Barbaros στις σεισμογραφικές έρευνες θα συνοδεύεται από τα σκάφη M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και skai.gr

Φωτογραφία: MarineTraffic