Άγκυρα κατά Πομπέο: Κοιτάξτε τον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία στη χώρα σας

Άγκυρα κατά Πομπέο: Κοιτάξτε τον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία στη χώρα σας

Επίθεση σε σκληρό ύφος προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξαπέλυσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, με αφορμή την επίσκεψη στην Κωσταντινούπολη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Συγκεκριμένα, αφορμή η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το αμερικανικό ΥΠΕΞ ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στο πλαίσιο της επίσκεψης του, η οποία καλύπτει και ορισμένες περιφερειακές χώρες, θα συναντηθεί και με τον Πατριάρχη του Ορθόδοξου Πατριαρχείου στην Κωσταντινούπολη όπου και θα συζητηθούν τα θρησκευτικά ζητήματα στην Τουρκία και την περιοχή και πως θα τονιστεί η ισχυρή στάση των ΗΠΑ στο θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, αποτελεί πάγια πρακτική οι ξένοι που επισκέπτονται την Τουρκία να συναντώνται πάντοτε με τους εκπροσώπους των διαφορετικών κοινοτήτων στην Τουρκία, ενώ ο ίδιος προσθέτει ότι την τελευταία 20ετία έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στο θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών στην χώρα.

«Ενώ σε πολλά μέρη του κόσμου οι θρησκευτικές μειονότητες και πρώτα οι Μουσουλμάνοι είναι αναγκασμένοι να πραγματοποιούν τις λατρείες τους σε μη ευνοϊκές συνθήκες και υπό απειλή, οι μη μουσουλμάνοι πολίτες μας στη χώρα μας επιτρέπεται να πραγματοποιήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα ελεύθερα, ενώ ταυτόχρονα προστατεύεται η ελευθερία λατρείας των πολιτών μας που ασπάζονται διαφορετικές πεποιθήσεις», σημειώνει ο κ. Ακσόι.

«Επομένως οι εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν στο θέμα αυτό στην ανακοίνωση σχετικά με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη χώρα μας είναι εξαιρετικά άτοπες. Θα ήταν πιο σωστό οι ΗΠΑ να κοιτάξουν πρώτα στον καθρέφτη και να επιδείξουν την απαραίτητη ευαισθησία στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως ρατσισμός, ισλαμοφοβία και εγκλήματα μίσους στις δική τους χώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Και επισημαίνει ότι η σχετική αντίδραση έχει μεταβιβαστεί στην αμερικανική πλευρά στην οποία και προτάθηκε «οι ΗΠΑ να εστιάσει πρώτα στην αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας στα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα».