ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2015η
Σάββατο, 8 Μαΐου 2021

ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

Αχ. Γραβάνης: Κανένα περιστατικό θρόμβωσης στους άνω των 60 ετών

Αχ. Γραβάνης: Κανένα περιστατικό θρόμβωσης στους άνω των 60 ετών
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Την απουσία περιστατικών θρόμβωσης σε πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών επισήμανε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης, υπογραμμίζοντας πως στην Ελλάδα το σκεύασμα της AstraZeneca χορηγείται μόνο σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών κι ως εκ τούτου δεν συντρέχει λόγος αλλαγής του σχεδίου των εμβολιασμών. 

«Για τη χώρα μας δεν τίθεται θέμα συζήτησης για το εμβόλιο της AstraZeneca διότι χορηγούνται μόνο σε πολίτες άνω των 60 ετών. Εκεί πέρα ξέρουμε από τη βιβλιογραφία ότι δεν υπάρχουν συμβάντα θρομβώσεων. Δεν έχουμε κανένα λόγο να αναστείλουμε ή να αναβάλουμε τον εμβολιασμό. Προτρέπω τους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών που έχουν προγραμματίσει το εμβόλιο ή τη δεύτερη δόση, χωρίς  δεύτερη σκέψη, να πάνε να εμβολιαστούν», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα, ο κ. Γραβάνης κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής εταιρείας που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, υπογραμμίζοντας πως περιστατικά θρομβώσεων έχουν παρατηρηθεί και μετά τη χορήγηση των εμβολίων της Pfizer/BioNTech, της Moderna και της Johnson & Johnson, ενώ ξεκαθάρισε πως τέτοια φαινόμενα είναι σπανιότατα.

«Τα συμβάντα θρομβώσεων είναι 222 σε 43 εκατ. εμβολιασμούς. Είναι 1 προς 155.000 και 1 θάνατος ανά 1 εκατ. Τα συμπτώματα αναπτύσσονται σπανίως κάποιες μέρες μετά τον εμβολιασμό. Δεν αφορούν στη δεύτερη δόση. Αν δεν εμφανιστούν στην πρώτη δόση, δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε για τη δεύτερη», σημείωσε ο κ. Γραβάνης.

Εν συνεχεία, ο κ. Γραβάνης τόνισε πως η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών είναι πάρα πολύ μικρή, υπογραμμίζοντας ότι η πιθανότητα τροχαίου ατυχήματος είναι συγκριτικά πολύ μεγαλύτερη.

«Είναι ελαχιστότατη ακόμα και σε σύγκριση με άλλα φάρμακα, τα οποία χρησιμοποιούμε καθημερινά, πχ την ασπιρίνη», συμπλήρωσε. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι ο ίδιος ο ιός στο 30% των βαρέως πασχόντων κάνει θρομβώσεις

Τέλος, αναφερόμενος στα συμπτώματα των περιστατικών εμφάνισης θρόμβων, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης σημείωσε πως μεταξύ αυτών είναι κυρίως ο πονοκέφαλος, ο πόνος στην κοιλιά ή στο στήθος αλλά και η εμφάνιση αιματωμάτων στο σώμα, σε σημείο ανεξάρτητο από το σημείο χορήγησης του εμβολίου.

«Μετά από 5-7 μέρες από τον εμβολιασμό και για 10-15 μέρες υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν αυτά τα σπάνια συμπτώματα. Οι νέοι, στους οποίους έχουν καταγραφεί αυτά τα περιστατικά, μπορούν 5-7 μέρες μετά το εμβόλιο να κάνουν μια γενική αίματος που κοστίζει 2 ευρώ και να μετρήσουν τα αιμοπετάλια. Αν είναι κανονικά, δε συντρέχει λόγος ανησυχίας. Αν συμβεί κάτι, επειδή ξέρουμε τα συμπτώματα, έχουμε θεραπείες και μπορούν να αντιμετωπιστούν οι θρομβώσεις», κατέληξε ο καθηγητής Φαρμακολογίας.