Αχ. Γραβάνης: Και τα τέσσερα εμβόλια προστατεύουν από τη μετάλλαξη Δέλτα

Αχ. Γραβάνης: Και τα τέσσερα εμβόλια προστατεύουν από τη μετάλλαξη Δέλτα

«Ασπίδα» απέναντι στον κορονοϊό και στη μετάλλαξη Δέλτα προσφέρουν και τα τέσσερα εμβόλια (Pfizer, Johnson & Johnson, Moderna, Astra Zeneca) που έχουν πάρει επείγουσα άδειας χρήσης, σύμφωνα με τον ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Αχιλλέα Γραβάνη. «Με πλήρη εμβολιασμό, 15 μέρες μετά την δεύτερη δόση, και τα τέσσερα εμβόλια, προστατεύουν από 85-95% για το στέλεχος Δέλτα όσον αφορά τη βαριά νόσηση και την απώλεια ζωής. Τα εμβόλια είναι δραστικά και αποτελεσματικά» σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Mega.

Όπως εξήγησε ο κ. Γραβάνης, η δυνατότητα του ιού να μολύνει έχει περιοριστεί λόγω του εμβολιασμού. «Ο ιός προσπαθεί να επιβιώσει αναπτύσσοντας νέες ιδιότητες. Συνδέει το ένα στέλεχος με το άλλο, και δανείζεται γενετικό υλικό το ένα από το άλλο. Το Δέλτα είναι εξαιρετικά λοιμογόνο. Ένας που έχει μολυνθεί από αυτό μπορεί να μολύνει 9 και οι 9 μπορούν να μολύνουν 81 σε ελάχιστο χρόνο» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η μετάλλαξη Δέλτα μολύνει με μεγαλύτερη ευκολία νέους ανθρώπους.

Όσον αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους που νοσούν από κορονοϊό, δήλωσε, ότι «ένα 5-7% των εμβολιασμένων δεν αναπτύσσουν πλήρη ανοσία. Πρόκειται για ανθρώπους με ισχυρή ανοσοκαταστολή, ή που παίρνουν πολύ ισχυρά φάρμακα». Πρότεινε δε, στις συγκεκριμένες κατηγορίες να χορηγηθεί και τρίτη δόση εμβολίου.