Α. Φάουτσι: Εύκολο να γίνουν τροποποιήσεις στα εμβόλια για τις μεταλλάξεις

Α. Φάουτσι: Εύκολο να γίνουν τροποποιήσεις στα εμβόλια για τις μεταλλάξεις

Η τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιείται για την παρασκευή των εμβολίων από την Pfizer και τη Moderna διευκολύνει την προσαρμογή στα νέα στελέχη του κορονοϊού, δήλωσε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Δρ. Άντονι Φάουτσι.

Αν και δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο ιός μεταλλάσσεται, οι ερευνητές προσπαθούν γρήγορα να προσδιορίσουν τι θα μπορούσαν να σημαίνουν οι αλλαγές για τα εμβόλια και τις θεραπείες κατά της νόσου.

Ορισμένα πρώιμα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν δείχνουν ότι η παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν στέλεχος B.1.351, μπορεί να αποφύγει τα αντισώματα και μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. 

«Η πρόσφατα αναπτυγμένη τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιείται για την παραγωγή εμβολίων από την Pfizer και τη Moderna διευκολύνει την προσαρμογή στα νέα στελέχη», δήλωσε ο Φάουτσι, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι φαρμακευτικές εργάζονται ήδη πάνω στα  λεγόμενα "booster" που θα στοχεύουν την μετάλλαξη που βρίσκεται στη Νότια Αφρική, η οποία φαίνεται να είναι πιο προβληματική από τις άλλες.

«Προσπαθούμε ήδη να παραμείνουμε ένα ή δύο βήματα μπροστά, έτσι ώστε εάν έχουμε μια κατάσταση όπου το νοτιοαφρικανικό στέλεχος επικρατήσει, θα έχουμε οπωσδήποτε ένα εμβόλιο για αυτό το στέλεχος. Παρόλα αυτά θεωρώ την επικράτηση του εξαιρετικά απίθανη περίπτωση», είπε ο Φάουτσι.

«Σε κάθε ενδεχόμενο δεν ξεκινάμε από το μηδέν», δήλωσε ο Φάουτσι. «Δεν χρειάζεται να κάνουμε τις ίδιες κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας που απαιτούνταν για τα αρχικά εμβόλια. Δεν χρειάζεται να κάνουμε δοκιμή με 30.000 εθελοντές», τόνισε. 

Η Moderna ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το εμβόλιό της Covid-19 μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικό κατά του στελέχους B.1.351 στη Νότια Αφρική και ότι θα επιταχύνει τις εργασίες της ώστε να προσαρμόσει το σκεύασμα της.