Times: Η Ρωσία χρησιμοποίησε το Twitter για να επηρεάσει το δημοψήφισμα για το Brexit

Times: Η Ρωσία χρησιμοποίησε το Twitter για να επηρεάσει το δημοψήφισμα για το Brexit

Για όλα τελικά φταίει η Ρωσία. Από την εκλογή του Trump μέχρι το Brexit, η ρωσική δραστηριότητα στο διαδίκτυο και ειδικότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω bots και trolls, φέρεται να έχει παίξει το ρόλο της στο τελικό αποτέλεσμα.

 

Αυτή τη φορά δημοσίευμα των Times βλέπει ρωσικό «δάχτυλο» πίσω από το Brexit. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, στο αποκορύφωμα της μάχης για την παραμονή, ή όχι, της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σχεδόν 45.000 κατευθυνόμενα μηνύματα (tweets) στάλθηκαν μέσω Twitter από «μποτ» (ρομπότ λογισμικού) και «τρολ» με ρωσικές διασυνδέσεις.

Ρώσικοι λογαριασμοί στο Twitter ανάρτησαν περίπου 45.000 μηνύματα για το Brexit μέσα σε 48 ώρες, κατά τη διάρκεια του περσινού δημοψηφίσματος σε μία προφανώς συντονισμένη προσπάθεια να... σπείρουν τη διχόνοια.

Πάνω από 150.000 λογαριασμοί από τη Ρωσία, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν περιορίσει τις αναρτήσεις τους σε θέματα όπως η διαμάχη στην Ουκρανία, έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στο Brexit τις ημέρες πριν το δημοψήφισμα, σύμφωνα με έρευνα για επερχόμενη εργασία επιστημόνων των πανεπιστημίων Swansea και Berkeley.

Η ρωσική δραστηριότητα στο διαδίκτυο κορυφώθηκε στις 23 Ιουνίου που ήταν η ημέρα του δημοψηφίσματος και στις 24 Ιουνίου, όταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα. Σημειώνεται ότι πριν τις 13 Ιουνίου, οι ίδιοι λογαριασμοί πόσταραν συνολικά λιγότερα από 1.000 tweets την ημέρα.

Η εκ των υστέρων ανάλυση δείχνει ότι αυτά τα μηνύματα διαβάστηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια φορές από άλλους χρήστες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, «το βασικό συμπέρασμα είναι ότι τα bots χρησιμοποιήθηκαν σκοπίμως και είχαν επιρροή».

Τα περισσότερα μηνύματα ενθάρρυναν τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ του Brexit, κάτι που -κατά τους Times- συμβαδίζει με τη γενικότερη ρωσική επιδίωξη για την αποσταθεροποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μερικά μηνύματα ήταν κατά του Brexit, κάτι που το δημοσίευμα ερμηνεύει ως ρωσική επιδίωξη να σπείρει διχόνοια στη Βρετανία.

«Αυτή είναι η πιο σοβαρή ένδειξη μέχρι στιγμής για παρέμβαση των υποστηριζομένων από τη Ρωσία λογαριασμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο δημοψήφισμα για το Brexit» δήλωσε ο συντηρητικός βουλευτής Damian Collins, επικεφαλής της επιτροπής του Κοινοβουλίου για τα ψηφιακά μέσα. «Το περιεχόμενο που δημοσιεύθηκε και προωθήθηκε από αυτούς τους λογαριασμούς, σχεδιάσθηκε ξεκάθαρα για να αυξήσει τις εντάσεις στο εσωτερικό της χώρας και να υποσκάψει τις δημοκρατικές μας διαδικασίες. Και πολύ φοβάμαι ότι μπορεί να πρόκειται απλώς για την κορυφή του παγόβουνου», πρόσθεσε.

Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα η ευθεία καταγγελία από την πρωθυπουργό Teresa May ότι η Μόσχα χρησιμοποίησε ψευδείς ειδήσεις (fake news) για να ενσπείρει διχόνοιες και να επηρεάσει τις εκλογές. Η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά την οποιαδήποτε ανάμιξή της. Ο πρόεδρος Trump δήλωσε προ ημερών ότι πιστεύει τις διαβεβαιώσεις του Vladimir Putin πως η Ρωσία δεν ανακατεύτηκε στις αμερικανικές εκλογές.