Ξεπέρασε τις προσδοκίες η αύξηση των κινέζικων εξαγωγών τον Ιούλιο

Πέμπτη 08 Αυγούστου 2019, 13:53
-A +A
Ξεπέρασε τις προσδοκίες η αύξηση των κινέζικων εξαγωγών τον Ιούλιο

Αύξηση 3,3% των εξαγωγών σε ετήσια βάση, ανακοίνωσε η Κίνα την Πέμπτη, την ώρα που οι αναλυτές περίμεναν πτώση 2%, εν μέσω της οικονομικής πίεσης από τους αυξανόμενους δασμούς των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα,η Κίνα ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές της σε δολάρια τον Ιούλιο αυξήθηκαν 3,3%, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ την ίδια περίοδο οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 5,6%, λιγότερο από το αναμενόμενο που οι οικονομολόγοι είχαν υπολογίσει στο 8,3%.

Το συνολικό εμπορικό πλεόνασμα της χώρας τον περασμένο μήνα ήταν 45,06 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του τελωνείου.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ ήταν 27,97 δισ. δολάρια τον Ιούλιο, χαμηλότερα από τα 29,92 δισ. του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ ανήλθε στα 168,5 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με το Reuters, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι οι κινεζικές εξαγωγές τον Ιούλιο, θα μειωθούν κατά 2% από τον προηγούμενο χρόνο και οι εισαγωγές θα μειωθούν κατά 8,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το συνολικό εμπορικό πλεόνασμα της χώρας τον Ιούλιο εκτιμάται ότι θα είναι 40 δισ.δολάρια, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Reuters.

Ο Lu Yu, διευθυντής της Allianz Global Investors, δήλωσε ότι το αδύναμο κινεζικό γουάν έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και άλλων νομισμάτων, βοήθησε τους κινέζους κατασκευαστές να πουλήσουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό. Αυτό συμβαίνει παρά τις ΗΠΑ που επιβάλλουν δασμό 25% στα 200 δισ. δολάρια κινεζικών προϊόντων τον Μάιο μετά την καθυστέρηση των εμπορικών διαπραγματεύσεων. «Το γουάν βοηθά τους κινέζους κατασκευαστές να εξάγουν όχι μόνο στις Η.Π.Α., αλλά και σε άλλες χώρες», δήλωσε συγκεκριμένα στο CNBC.

Σε αυτό το κλίμα ανοδικά κινήθηκαν την Πέμπτη τα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις διακυμάνσεις του κινέζικου νομίσματος.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας όρισε το ημερήσιο σημείο αναφοράς για το γουάν στο πιο αδύναμο επίπεδο από το 2008 στο 7,0039 ανά δολ. Το κινεζικό νόμισμα διέσπασε το κρίσιμο επίπεδο των 7 γουάν/δολ. τη Δευτέρα, πυροδοτώντας ένα παγκόσμιο sell-off στις αγορές εν μέσω φόβων ότι ο εμπορικός πόλεμος της Κίνας με τις ΗΠΑ εξελίσσεται και σε νομισματικό πόλεμο.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei σημειώνει άνοδο 0,37% στις 20.593,35 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται 0,63% στις 26.158 μονάδες, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύεται 0,91% στις 2.794 μονάδες και ο Shenzhen Composite σημειώνει άνδο 0,39% στις 36.832 μονάδες.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημειώνει άνοδο 1,1% τις 1.930 μονάδες. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 σημειώνει άνοδο 0,75%.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 25/11/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα