Wall Street: Πτώση πάνω από 200 μονάδες του Dow Jones μετά τις ανακοινώσεις Fed

Wall Street: Πτώση πάνω από 200 μονάδες του Dow Jones μετά τις ανακοινώσεις Fed

Με νέα πτώση για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα έκλεισε το αμερικανικό χρηματιστήριο καταγράφοντας απώλειες πάνω από 200 μονάδες, μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος σύσφιξης της πολιτικής της με το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων της να τοποθετείται πλέον εντός του 2023. Υποχώρηση για S&P 500, άνοδος για Nasdaq.

Τα αποθέματα που σχετίζονται με τον δευτερογενή τομέα οδήγησαν σε απώλειες, καθώς η κίνηση της Fed να αυξήσει τελικά τα επιτόκια, μαζί με τον τρέχοντα σχεδιασμό της Κίνας να μειώσει τις τιμές των μετάλλων, οδήγησε στην άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων.

Αναλυτικότερα, ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε κατά 210 μονάδες, στις 33.823 μονάδες ( 0,62%), αυξάνοντας κατά 3% τις συνολικές απώλειες της Dow Inc. και της Caterpillar καθώς επλήγησαν οι περισσότερες τιμές των εμπορευμάτων για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Το S&P 500 υποχώρησε στις 4.221 μονάδες, ήτοι 0,04%, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,87%, στις 14.161 μονάδες, καθώς οι επενδυτές συσσώρευαν κέρδη από τις μετοχές της Big Tech και της Tesla κατά 1,9% και της Snowflake κατά 2.8%, ενώ οι μετοχές Shopify και Twilio κέρδισαν 6,1% και 8%, αντίστοιχα.

Οι ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έδωσε ώθηση στην πώληση μετοχών, μετά τις ανακοινώσεις για αλλαγή του χρονοδιαγράμματος αύξησης των επιτοκίων, κάνοντας λόγο για δύο αυξήσεις το 2023. Η Fed αύξησε επίσης τις προβλέψεις πληθωρισμού στο 3,4% για το έτος, μια εκατοστιαία μονάδα υψηλότερη από την πρόβλεψη της FOMC τον Μάρτιο.

Οι τιμές πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο από 2,7% και έπεσαν κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, ενώ το διεθνές σημείο αναφοράς μειώθηκε σχεδόν στο 3%.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας ωστόσο, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας σημείωσε μικρή άνοδο την περασμένη εβδομάδα στις 412.000, βάζοντας έτσι τέλος σε έξι διαδοχικές εβδομάδες πτώσης.

Σημειώνεται ότι οικονομολόγοι που είχαν ερωτηθεί από τον Dow Jones ανέμεναν τον αριθμό, κοντά στις 360.000.