Wall Street: Nέα ρεκόρ για Dow Jones - Ανέβηκε για πρώτη φορά στις 34.000 μονάδες

Wall Street: Nέα ρεκόρ για Dow Jones - Ανέβηκε για πρώτη φορά στις 34.000 μονάδες

Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε ο χρηματιστηριακός δείκτης Dow Jones καθώς ξεπέρασε για πρώτη φορά τις 34.000 μονάδες, ενώ ισχυρή άνοδο παρουσίασαν και οι υπόλοιποι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες S&P 500 και Nasdaq. Οι αμερικανικές μετοχές κατέγραψαν υψηλά κέρδη, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την αγορά μετά τα δημοσιοποιημένα στοιχεία που δείχνουν ανάκαμψη της οικονομίας και των καταναλωτικών δαπανών.

Στο πλαίσιο αυτό ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε με 270 μονάδες κατά 0,90% και έκλεισε στις 34.035 μονάδες, έχοντας καταγράψει ενδοσυνεδριακά νέο ιστορικό υψηλό στις 33.986 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε ισχυρή άνοδο φτάνοντας τις 4.170 μονάδες, επίπεδο ρεκόρ, ενισχυμένο σε ποσοστό 1,11%, ενώ ακόμα καλύτερη επίδοση εμφάνισε ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq με άνοδο 1,31% στις 14.038 μονάδες.

Οι μετοχές  τεχνολογίας ανέκαμψαν καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν. Το Netflix, το Facebook και το Alphabet κατέγραψαν περισσότερο από 2% αύξηση έκαστος, ενώ η Amazon, η Microsoft και η Apple παρουσίασαν άνοδο τουλάχιστον 1%. Η 10ετής απόδοση του Δημοσίου μειώθηκε 11 μονάδες βάσης κάτω από 1,53%. 

Βασική ώθηση στους δείκτες έδωσαν τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία, που έδειξαν ισχυρή άνοδο στις λιανικές πωλήσεις τον Μάρτιο, μετά το πακέτο τόνωση Μπάιντεν με τις νέες επιταγές οικονομικής ενίσχυσης απευθείας σε πολίτες, ενώ την ίδια ώρα μειωμένες και σημαντικά κάτω των εκτιμήσεων ήταν οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας.

Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις πραγματοποίησαν άλμα 9,8% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου της χώρας, έναντι εκτιμήσεων αναλυτών σε έρευνα του Reuters για αύξηση ύψους 5,9%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, της βενζίνης, των οικοδομικών υλικών και των υπηρεσιών τροφίμων, οι λιανικές πωλήσεις των υπολοίπων αγαθών αυξήθηκαν κατά 6,9% τον περασμένο μήνα, ενώ τον Φεβρουάριο είχαν καταγράψει πτώση κατά 3,4%.

Μια ξεχωριστή έκθεση την Πέμπτη έδειξε ότι οι καταθέσεις για ασφάλιση ανεργίας για πρώτη φορά μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020. Το Τμήμα Εργασίας ανέφερε 576.000 νέες αξιώσεις επιδόματος ανεργίας, έναντι 769.000 την εβδομάδα που είχε προηγηθεί, για την εβδομάδα που έληξε στις 10 Απριλίου.