7ος χρόνος, ημέρα 2060η
Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021

Wall Street: Άνοδος στους χρηματιστηριακούς δείκτες - Κοντά σε ιστορικό ρεκόρ ο S&P 500

Wall Street: Άνοδος στους χρηματιστηριακούς δείκτες - Κοντά σε ιστορικό ρεκόρ ο S&P 500

Με κέρδη έκλεισαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, με τον S&P 500 να φτάνει μια «ανάσα» από νέο ιστορικό ρεκόρ, ενώ η αύξηση των θέσεων εργασίας τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, δημιούργησαν αισιοδοξία για τις προοπτικές της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,52% και έκλεισε στις 34.756 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,88% και έφτασε στις 4.229 μονάδες, ενώ ακόμα μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασε ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq με 1,47% στις 13.814 μονάδες.

Οι βασικοί μέσοι όροι όλων των καταγεγραμμένων μέσων κερδών για την εβδομάδα. Ο Dow Jones Industrial (Blue chip) και ο S&P 500 σημείωσαν άνοδο περίπου 0,7% και 0,6%, αντίστοιχα, την εβδομάδα για δεύτερο συνεχόμενο πενθήμερο. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κέρδισε μόλις 0,5% αυτήν την εβδομάδα για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η οικονομία συνέχισε να δημιουργεί θέσεις εργασίας τον Μάιο καθώς η ανάκαμψη από την κρίση του κορονοϊού τροφοδοτεί ισχυρότερη ζήτηση για υπηρεσίες και προϊόντα, οδηγώντας τον δείκτη ανεργίας κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο του 6%, και συγκεκριμένα στο 5,8%

Η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε 559.000 θέσεις εργασίας τον Μάιο, δήλωσε το Υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή. Ο αριθμός ήταν ελαφρώς χαμηλότερος από προηγούμενη εκτίμηση που προέβλεπε 671.000. Ωστόσο το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 5,8% από το 6,1% του Απριλίου και έναντι των εκτιμήσεων ότι θα διαμορφωνόταν στο 5,9%.

Γενικότερα, η μείωση των κρουσμάτων covid-19 και ο αυξημένος ρυθμός των εμβολιασμών οδήγησαν σε άρση μεγάλου μέρους των περιορισμών που είχαν επιβληθεί, με την οικονομία να αναπτύσσεται περαιτέρω.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Fed της Ατλάντα, η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,4% το πρώτο τρίμηνο και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιταχυνθεί με ρυθμό 10,3% στο δεύτερο.

Σε αυτό το κλίμα, εντός Μαΐου η οικονομία της χώρας είχε ανακτήσει περίπου 14,3 εκατομμύρια από τις 22 εκατ. θέσεις εργασίας που χάθηκαν στις πρώτες ημέρες της πανδημίας.

Οι μετοχές Meme συνέχισαν τις μεταβολές των τιμών τους την Παρασκευή, αλλά αυτή τη φορά τις οδήγησαν σε πτώση.

Η AMC Entertainment έκλεισε τη συνεδρία με αύξηση 6,7%, αλλά κέρδισε ακόμα περισσότερο από 80% αυτήν την εβδομάδα. Η BlackBerry υποχώρησε 12,7% την Παρασκευή.