Υποχώρηση στη Wall Street με το βλέμμα στην πανδημία

Υποχώρηση στη Wall Street με το βλέμμα στην πανδημία

Με μικρές απώλειες ολοκλήρωσε το τριήμερο ανοδικό σερί της η αμερικανική αγοράς, καθώς μετά το χτεσινό ράλι σήμερα φάνηκε να επανέρχονται στους επενδυτές οι ανησυχίες για την πορεία της πανδημίας.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow έκλεισε τη συνεδρίαση με απώλειες 0,5% ή 131 μονάδων στις 27.452 μονάδες, όπως και ο διευρυμένος S&P 500 που έχασε επίσης 0,5% και τερμάτισε στις 3.335 μονάδες. Σε αρνητικό έδαφος αλλά με μικρότερες απώλειες ύψους 0,3% ολοκλήρωσε και ο τεχνολογικός Nasdaq στις 11.085 μονάδες.

Πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των εταιρειών που επηρεάζονται πιο άμεσα από την πανδημία, με τις αεροπορικές να ηγούνται των απωλειών και την JetBlue να χάνει 4,4%, την American Airlines 4%, την United επίσης σχεδόν 4% και τη Southwest 1,7%.

Σημειώνεται ότι ο διευθυντής του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών (CDC), Άντονι Φάουτσι, προειδοποίησε χτες ότι οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται σε καλό δρόμο, καθώς τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό αυξάνονται σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

«Υπάρχουν πολιτείες όπου καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων και ακόμη και των εισαγωγών στα νοσοκομεία», δήλωσε ο Φάουτσι, τοποθετούμενος στην εκπομπή Good Morning America του τηλεοπτικού δικτύου ABC. «Κι ελπίζω να μη συμβεί, αλλά μπορεί να αρχίσουμε να βλέπουμε αύξηση των θανάτων», πρόσθεσε. Ο ανοσολόγος σημείωσε πως ανησυχεί διότι «βρισκόμαστε σε τέτοια θέση την ώρα που ο καιρός αρχίζει να επιδεινώνεται», υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζεται στ’ αλήθεια να εντείνουμε τα μέτρα δημόσιας υγείας για τα οποία μιλάμε ακατάπαυστα».

Παράλληλα, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, των Δημοκρατικών, ενημέρωσε χτες ότι το κόμμα της έχει καταλήξει σε νά πρόταση για νέο πακέτο τόνωσης ύψους 2,2 τρισ. δολ. απέναντι στην πανδημία, αντί της προηγούμενης άνω των 3 δισ. δολ., προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές με τους Ρεπουμπλικανούς και να επέλθει συμφωνία.

Ωστόσο, παρόλο που οι Δημοκρατικοί περιόρισαν το ύψος των δαπανών που προτείνουν, αυτές εξακολουθούν να ξεπερνούν σημαντικά τα επίπεδα που προτίθενται να εγκρίνουν οι Ρεπουμπλικάνοι, καθιστώντας δύσκολη μια συμφωνία των δύο πλευρών.

Τέλος, στις υπόλοιπες εξελίξεις που παρακολουθούν οι επενδυτές, τα βλέμματα είναι στραμμένα στο πρώτο - εκ των τριών - ντιμπέιτ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, σήμερα το βράδυ, με λιγότερες από 35 μέρες να απομένουν για τις εκλογές.