Το στραβοπάτημα της Netflix παρασύρει και τις χρηματιστηριακές αγορές

Το στραβοπάτημα της Netflix παρασύρει και τις χρηματιστηριακές αγορές

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε δει αρκετές φορές τις χρηματιστηριακές αγορές να επηρεάζονται από τη λεγόμενη «καταστροφή της ημέρας», ή σε αγγλογαλική διάλεκτο «disaster du jour». Τον ρόλο αυτό έπαιξαν πολύ πρόσφατα η μεγάλη τράπεζα JPMorgan (JPM NYSE), όταν ανακοίνωσε τα αποτελέσματα και τις εκτιμήσεις της για τη συνέχεια και η επίσης μεγάλη επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs (GS NYSE) για παρόμοιους λόγους.

Την Πέμπτη που μας πέρασε, τον ρόλο έπαιξε, με πολύ μεγάλη επιτυχία, η Peloton (PTON NASDAQ), η οποία πουλάει μηχανήματα σε όσους θέλουν να γυμνάζονται στο σπίτι τους. Η Peloton κατέρρευσε όταν το τηλεοπτικό κανάλι CNBC υποστήριξε πως σύντομα θα σταματήσει την παραγωγή των μηχανημάτων της (δεν βοηθάει βέβαια και το γεγονός πως οι κεντρικοί χαρακτήρες τηλεοπτικών σειρών "Sex and the City", "Billions" παθαίνουν έμφραγμα χρησιμοποιώντας τα μηχανήματα της Peloton). Εμάς μας ενδιαφέρει όμως η καταστροφή της Παρασκευής, την οποία υπέστη η παγκόσμια ηγέτης του τηλεοπτικού streaming, η αμερικανική Netflix (NFLX NASDAQ), αν και έχει ήδη επισκιασθεί από την κρυπτο-καταστροφή του Σαββατοκύριακου (Tι ακολουθεί μετά το κραχ στα κρυπτονομίσματα).

Όπως έχουμε ήδη πληροφορηθεί, και από το Liberal Μarkets (Netflix: Πτώση 50% στους νέους συνδρομητές), αυτό που ενόχλησε τους επενδυτές δεν ήταν ο απολογισμός του προηγούμενου τριμήνου, που από πλευράς κύκλου εργασιών και κερδοφορίας ήταν πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών, αλλά ο αριθμός των νέων συνδρομητών που η εταιρεία αναμένει να εγγραφούν μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Η διοίκηση εκτίμησε πως θα είναι 2,5 εκατομμύρια, ενώ οι αναλυτές τους περίμεναν λίγο κάτω από έξι εκατομμύρια.

Η εξέλιξη του αριθμού των συνδρομητών παίζει πάντα μεγάλο ρόλο στη διάθεση των επενδυτών απέναντι στη μεγάλη αμερικανική εταιρεία, και πολλές φορές προκαλεί άνοδο ή πτώση της μετοχής σε διψήφιο ποσοστό. Αυτό έγινε και την Παρασκευή, με τη μετοχή να χάνει σχεδόν 22% και να κλείνει στα 397,50 δολάρια, από 508,25 την προηγούμενη μέρα. Το σοκ στη μετοχή της Netflix στάθηκε αφορμή για νέο κύμα πωλήσεων στις διεθνείς μετοχές, οι οποίες δεν πρόλαβαν να συνέλθουν από το σοκ της Πέμπτης που προκάλεσαν οι φήμες σχετικά με την Peloton.

Η αλήθεια είναι πως η ταλαιπωρία της μετοχής της Netflix έχει αρχίσει από τον Νοέμβριο του προηγούμενου έτους, όταν η μετοχή σημείωνε τα ιστορικά υψηλά της στα 700 δολάρια. Η σταδιακή της πτώση οφείλεται, πέρα από την ανησυχία των αγορών για την πορεία του πληθωρισμού και τις πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων, στον αυξανόμενο προβληματισμό της αγοράς για τις επιθετικές κινήσεις των ανταγωνιστών της στο τομέα του streaming τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Πολλοί αναλυτές της Wall Street ήλπιζαν πως τα αποτελέσματα, και κυρίως οι εκτιμήσεις της διοίκησης, θα τους καθησύχαζαν και θα βελτίωναν το κλίμα για τη μετοχή, ειδικά μετά την ανακοίνωση της εταιρείας, τη 14η Ιανουαρίου, πως αποφάσισε να προχωρήσει σε αυξήσεις στις τιμές των συνδρομών για τους πελάτες της. Τελικά βέβαια, όλοι απογοητεύθηκαν, όχι μόνο από τις εκτιμήσεις για τους συνδρομητές, αλλά και από διάφορα άλλα στοιχεία. Πρώτα απ’ όλα, προβληματίστηκαν από την αδυναμία της διοίκησης να εξηγήσει με σαφήνεια την αναμενόμενη υστέρηση στους νέους συνδρομητές. Επίσης, δεν τους άρεσαν και οι εκτιμήσεις για τα περιθώρια κέρδους της εταιρείας στο επόμενο τρίμηνο και σε ολόκληρο το 2022. Η διοίκηση αναμένει το περιθώριο οργανικού κέρδους να είναι ανάμεσα από 19% και 20%, από 20,8% το 2021.

Η μειωμένη εκτίμηση οφείλεται εν μέρει και στην άνοδο του δολαρίου απέναντι σε διάφορα νομίσματα, δεδομένης της μεγάλης διεθνούς παρουσίας της Netflix. Κάτι άλλο που ενόχλησε ήταν το γεγονός πως η εταιρεία αποκάλυψε πως στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 δεν αγόρασε καθόλου μετοχές της από το χρηματιστήριο, γιατί προτίμησε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να ολοκληρώσει την αποπληρωμή του καταλόγου των ιστοριών του Roald Dahl, διάσημου συγγραφέα που είχε γράψει και πολλά βιβλία για παιδιά (παρεμπιπτόντως, αυτή η απόφαση της εταιρείας μας φαίνεται αρκετά συνετή). Τα νέα δεν ήταν όλα αρνητικά, αφού η διοίκηση εκτίμησε πως από το 2022 και μετά θα παράγει θετικές ταμειακές ροές, δηλαδή από τη λειτουργία της θα περισσεύουν κάθε χρόνο μετρητά.

Την αντίδραση των επενδυτών την αναφέραμε προηγουμένως, παρόμοια όμως ήταν και η αντίδραση των χρηματιστηριακών αναλυτών, η πλειοψηφία των οποίων προχώρησε σε μείωση των τιμών – στόχων, υποβάθμιση των εκτιμήσεων για τις επιδόσεις του 2022 και αλλαγή επενδυτικής σύστασης προς το χειρότερο. Μόνο ένας, ο αναλυτής της Benchmark,ο οποίος ήταν παραδοσιακά επιφυλακτικός, ανέβασε τη σύστασή του εκτιμώντας πως η πτώση είναι υπερβολική.

Η μεγάλη πτώση της μετοχής της εταιρείας φυσικά δεν σημαίνει πως ξαφνικά έπαψε να είναι καλή. Μάλλον, έχει πέσει θύμα της μεγάλης της επιτυχίας. Θυμίζοντας κάπως την Tesla (TSLA NASDAQ) στον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δημιούργησε σχεδόν μόνη της τον κλάδο του τηλεοπτικού streaming, πετυχαίνοντας μία εντυπωσιακή μεταμόρφωσή της από εταιρεία ενοικίασης βιντεοταινιών, ενώ από ένα σημείο και μετά άρχισε τη δημιουργία δικού της τηλεοπτικού και κινηματογραφικού περιεχομένου. Πλήθος μεγάλων επιχειρήσεων που έμειναν πίσω τρέχουν να τη φθάσουν, όπως όλες οι παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν να κάνουν με την Tesla. Η Disney (DIS NYSE) με την υπηρεσία Disney, + η AT&T (T NYSE) με τη δική της HBO Max αλλά και η ViacomCBS (VIAC NASDAQ), η Comcast (CMCSA NASDAQ), η Amazon (AMZN NASDAQ) και άλλες ακόμα έχουν αναπτύξει τα τελευταία δύο τρία χρόνια τις δικές τους αντίστοιχες υπηρεσίες, για τις οποίες μάλιστα έχουν έτοιμο περιεχόμενο στις «βιβλιοθήκες» τους.

Στην προσπάθεια να προωθήσουν αυτές τις υπηρεσίες, συχνά προσφέρουν στους υποψήφιους συνδρομητές τους τιμές χαμηλότερες από αυτές της Netflix. Εξαιτίας του ανταγωνισμού, η Netflix είναι αναγκασμένη να ξοδεύει πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά για τη δημιουργία νέων τηλεοπτικών σειρών και ταινιών ή την αγορά των δικαιωμάτων σειρών και ταινιών εκτός ΗΠΑ, για να έχει ένα ανταγωνιστικό προϊόν. Επίσης, έχοντας φθάσει τους 220 περίπου εκατομμύρια συνδρομητές, σημαντικό μέρος των οποίων «αποκτήθηκε» μέσα στην πανδημία, δεν είναι τόσο εύκολο να τους αυξήσει πλέον με τον ίδιο ρυθμό όπως πριν, ειδικά σε χώρες όπως η Ινδία στην οποία δεν έχει καταφέρει ακόμα να κάνει το «μπαμ». Ο συνδυασμός των παραπάνω παραγόντων με την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων, είναι πολύ φυσικό να κάνει τους επενδυτές πιο επιφυλακτικούς και λιγότερο πρόθυμους να αντιμετωπίσουν την εταιρεία σαν ταχέως αναπτυσσόμενη πρωτοπόρα επιχείρηση που κάνει σκόνη τον ανταγωνισμό.

Η συνέχεια για τη Netflix θα εξαρτηθεί, χρηματιστηριακά τουλάχιστον, από το πόσο γρήγορα θα καθησυχάσει τους επενδυτές και τους αναλυτές. Δεδομένης της τωρινής αναταραχής στις αγορές, είναι μάλλον λογικό να περιμένουμε αρκετές εβδομάδες μέχρι να δούμε κάποια σημαντική ανάκαμψη. Επειδή όμως η εταιρεία έχει καταφέρει και στο παρελθόν να αλλάξει με μεγάλη επιτυχία τη φυσιογνωμία της, καλό είναι να δώσουμε λίγη παραπάνω σημασία σε μία τελευταία της κίνηση. Μέσα στο 2021 άρχισε να προσφέρει στους συνδρομητές της τη δυνατότητα να παίζουν βιντεοπαιχνίδια, και υποσχέθηκε πως θα μπει πιο δυναμικά στον τομέα. Παίρνοντας αφορμή από την έμπνευση ενός σχολιαστή του Reuters, δεν θα μπορούσαμε να αποκλείσουμε μία δυναμική κίνηση, όπως την εξαγορά κάποιας εταιρείας βιντεοπαιχνιδιών, τώρα που το παιχνίδι έχει ανάψει με τις συμφωνίες εξαγοράς της Activision Blizzard από τη Microsoft και της Zynga από την Take Two.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.