Tι ακολουθεί μετά το κραχ στα κρυπτονομίσματα

Tι ακολουθεί μετά το κραχ στα κρυπτονομίσματα

Οι μακροοικονομικές αγορές έχουν εισέλθει σε μια φάση όπου οι «κακές ειδήσεις» σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και την αύξηση του πληθωρισμού ισοδυναμούν με «καλά νέα». Μια πιο αδύναμη οικονομία δίνει ελπίδα για έναν λιγότερο επιθετικό κύκλο επιστροφής στην κανονικότητα των Κεντρικών Τραπεζών.

Οι αποδόσεις των εφαρμογών αποκεντρωμένης οικονομίας- Defi - έχουν πέσει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ εφαρμογές όπως αλγοριθμικά stablecoins  απειλούνται με κατάρρευση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το OHM που υποχωρεί πάνω από 50% και το Frax σχεδόν 30%.

Αντίστοιχα η πτώση του όγκου συναλλαγών είναι από μόνο της ένα σημαντικό μήνυμα. Τι ακολουθεί μετά το μινι κράχ; Ειδικότερα:

  • Οι αγορές θα παραμένουν σε σύγχυση και πιθανώς να κινηθούν περαιτέρω πτωτικά μέχρι τη συνεδρίαση της 26ης Ιανουαρίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Πιθανά αρνητικά νέα από τη συνάντηση να οδηγήσουν ξανά το $BTC σε ανοδική τροχιά.
  • Η αγορά έχει τιμολογήσει πλήρως σε μια αύξηση 25 Basis Points των επιτοκίων τον Μάρτιο και μάλιστα αρχίζει να τιμολογείται σε κάποια πιθανότητα για αύξηση 50 bp και συνολικά 4,5 αυξήσεις για το 2022.
  • Δυστυχώς, τόσο το $BTC όσο και το $ETH έχασαν το ψυχολογικό επίπεδο υποστήριξης στα $40.000 και $3.000 αντίστοιχα.
  • Οι πραγματοποιηθέντες όγκοι είναι στα χαμηλά με πτώση στο 10ήμερο στο 32% και 1 μήνα στο 47%

Η μόχλευση βρίσκεται σε υψηλό βαθμό και μεγάλη διακύμανση. Ο συνδυασμός των δύο είναι πιθανό να οδηγήσει σε περαιτέρω ρευστοποιήσεις κάτω από τα 30 χιλ. δολάρια.  Αυτό το απαισιόδοξο σενάριο πιθανότατα θα οδηγήσει τους επενδυτές σε πανικό. Μετά τις ρευστοποιήσεις στο επίπεδο των 42 χιλ. δολαρίων στις αρχές Δεκεμβρίου 2021, το open interest για το Bitcoin ήταν στην πραγματικότητα σε άνοδο και κορυφώθηκε για άλλη μια φορά στα 51,5 χιλ. δολάρια  μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2021. Αυτό αποδεικνύει υψηλό ρίσκο στην αγορά. Όπως είναι λογικό αυτό το ρίσκο συνήθως  δεν συνεπάγεται καλά νέα για την αγορά,  ειδικά όταν το BTC βρίσκεται σε διόρθωση.

Η αγορά δεν φαίνεται να έπεσε εξαιτίας των  κινήσεων ιδιωτών επενδυτών, αλλά μάλλον από θεσμικούς επενδυτές. Ο δείκτης Coinbase Premium παρουσίασε διακυμάνσεις, υποδεικνύοντας πιθανώς ότι η πίεση πώλησης προήλθε κυρίως από θεσμικούς επενδυτές των ΗΠΑ.

Μετά από σχεδόν έναν μήνα συνεχούς διόρθωσης και άλλη μια υποχώρηση στα $36k σήμερα, το open interest του BTC έφτασε τελικά στο ίδιο επίπεδο όταν συνθηκολόγησε στα 42 χιλ. δολάρια.

Βραχυπρόθεσμα/μεσοπρόθεσμα, ο φόβος  είναι η κύρια κινητήρια δύναμη που καθοδηγεί αυτή τη στιγμή τις αγορές.

Φυσικά, η πτώση είναι εξαιρετική ευκαιρία για επενδύσεις, για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές. Μεταξύ αυτών ο πρόεδρος Nayib Bukele του Ελ Σαλβαδόρ επιβεβαίωσε την αγορά 410 BTC έναντι 15 εκατομμυρίων δολαρίων, τοποθετώντας την τιμή διαπραγμάτευσης σε περίπου 36.585 δολάρια ανά BTC. Αυτή αποτελεί και τη χαμηλότερη τιμή αγοράς που έχει πραγματοποιήσει η χώρα της Κεντρικής Αμερικής. Η χώρα έχει τώρα πάνω από 1.500 bitcoin και σχεδιάζει να εκδώσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια, 10ετές ομόλογο bitcoin φέτος. Μάλιστα ο Nayib Bukele δήλωσε πως «μερικοί τύποι πουλάνε πολύ φθηνά».