Το μεγαλύτερο fund στον κόσμο προειδοποιεί: Δύσκολος καιρός για επενδυτές

Το μεγαλύτερο fund στον κόσμο προειδοποιεί: Δύσκολος καιρός για επενδυτές

Η ιλιγγιώδης άνοδος των τιμών στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και των σημαντικών προβλημάτων με τις ελλείψεις πρώτων υλών και τη διατάραξη των εφοδιαστικών αλυσίδων, αναγκάζουν το μεγαλύτερο hedge fund του πλανήτη να κάνει στροφή 180 μοιρών και να εκπέμψει SOS για τις αγορές και τις οικονομίες. Την ίδια ώρα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η Fed βρίσκεται μπροστά σε ένα πολύ σοβαρό δίλημμα. Να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό ρισκάροντας τον εκτροχιασμό της ανάκαμψης και μία μεγάλη πτώση στις αγορές ή να αφήσει… το φάντασμα του πληθωρισμού να «αλωνίζει»;

Έως τον περασμένο Ιούνιο, η Bridgewater Associates, το πολυδιαφημισμένο fund του «γκουρού» των αγορών, Ρέι Ντάλιο, εκτιμούσε ότι η τρέχουσα συγκυρία δεν έχει καμία σχέση με το «Μεγάλο Πληθωρισμό» και την κρίση της δεκαετίας του '70. Τελευταία, ωστόσο, δείχνει να αλλάζει γνώμη. Αναλυτές της Bridgewater επισημαίνουν τη μεγάλη αλλαγή που παρατηρείται στις δυνάμεις που επηρεάζουν και καθορίζουν τον πληθωρισμό και παράλληλα προειδοποιούν, ότι το επενδυτικό περιβάλλον δεν ήταν ποτέ πιο δύσκολο, για τον πολύ απλό λόγο ότι «υπάρχουν κίνδυνοι παντού». Από τις επιπτώσεις της πανδημίας και τον πληθωρισμό μέχρι τις σοβαρές εστίες κινδύνου που πολλαπλασιάζονται σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Με πρόσφατες δηλώσεις τους οι Ρέι Ντάλιο (ιδρυτής του fund), Μπομπ Πρινς (διευθυντής επενδύσεων) και Άτουλ Λέλε (αναλυτής χαρτοφυλακίων), αναλύουν τη σημερινή κατάσταση. Ο Ντάλιο πιστεύει ότι η Fed δεν μπορεί να νικήσει τον πληθωρισμό και παράλληλα να μην επιφέρει πλήγμα τις αγορές, ο Πρινς εκτιμά ότι τα πράγματα έχουν αρχίσει να θυμίζουν ‘70s και ο Λέλε τονίζει ότι πλέον τα ομόλογα δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως «μαξιλάρι» στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Σε αυτό το πλαίσιο, το fund υποστηρίζει ότι η παραδοσιακή συνταγή του 60/40 (60% μετοχές, 40% ομόλογα) στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, δεν είναι πλέον το ίδιο αποτελεσματική, καθώς καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολο να χρησιμοποιήσει κανείς τα ομόλογα ως παράγοντα διαφοροποίησης. Και αν κάποιοι πιστεύουν ότι το επενδυτικό τοπίο ήταν γεμάτο… κακοτοπιές στα χρόνια των υπερβολικά χαμηλών ομολογιακών αποδόσεων, δεν αποκλείεται να μοιάζει με παιδική χαρά όταν συγκριθεί με αυτά που έρχονται. Η πιθανότητα να ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο ράλι όλων των εποχών στις μετοχές την ώρα που ο πληθωρισμός δείχνει τα δόντια του, κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα από ποτέ, σύμφωνα με την Bridgewater.

Προχθές, ο επικεφαλής επενδύσεων του fund, Μπομπ Πρινς, δήλωσε στους FT, ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ο πληθωρισμός θα είναι παροδικό φαινόμενο, όπως εκτιμούν οι κεντρικές τράπεζες. Η «διόρθωση» των τιμών θα είναι μία πολύ δύσκολη διαδικασία, δεδομένου ότι οι πληθωριστικές πιέσεις οφείλονται στην έλλειψη πρώτων υλών που έχουν μεγάλη ζήτηση στην παγκόσμια οικονομία από τη στιγμή που ανοίγουν οι οικονομίες.

Αν υπάρχει πληθωρισμός, σημειώνει ο Πρινς, η Fed είναι σε δύσκολη θέση γιατί η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, δεν θα καταφέρει πολλά ως προς την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Θα πρέπει η Fed να λάβει δραστικές αποφάσεις και η σύσφιξη να είναι σημαντική, αν θέλει να δει αποτελέσματα. Όμως αν το κάνει αυτό, θα παρασύρει σε πτώση τις αγορές, κάτι που προφανώς δεν θέλει να προκαλέσει. Όταν λοιπόν έχεις μπροστά σου ένα τόσο σοβαρό δίλημμα, τι επιλέγεις; «Τον υψηλό πληθωρισμό», απαντά ο Πρινς, διότι έτσι και αλλιώς δεν μπορούν να κάνουν και πολλά για να τον ρίξουν. Επομένως, είναι πολύ πιθανό να πρέπει να αρχίσουμε να συνηθίζουμε τον υψηλό πληθωρισμό.

Επίσης, η Bridgewater εκτιμά ότι η δεκαετία που διανύουμε δεν θα έχει καμία σχέση με την προηγούμενη και ότι σημειώνεται μία τεράστια αλλαγή που έχει να κάνει με την εξάρτηση της οικονομίας στα χαμηλά επιτόκια. Η δεκαετία του 2010 ήταν δεκαετία απομόχλευσης και αποπληθωρισμού κατά την οποία η δημοσιονομική πολιτική έγινε απότομα σφιχτή και οι κεντρικές τράπεζες κατάλαβαν ότι ήταν αδύνατο να τραβήξουν το χαλί της ρευστότητας.

Σήμερα, οι δυνάμεις που οδηγούν τον πληθωρισμό έχουν αλλάξει. Τα νοικοκυριά βλέπουν ρεκόρ πλούτου με ιστορικά χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης χρέους, υπάρχει περισσότερη ευημερία για περισσότερους, η ανεργία είναι σε χαμηλά δεκαετιών, ο πληθωρισμός είναι υψηλός και η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική είναι πιο χαλαρές από ποτέ, την ώρα μάλιστα που αναμένεται οικονομική άνθηση. Και ενώ η πανδημία επιτάχυνε τις εξελίξεις, η Bridgewater εκτιμά ότι οι αλλαγές που βλέπουμε αναπόφευκτο να συμβούν και τα βασικά στοιχεία αυτού του νέου περιβάλλοντος θα συνεχίσουν να κυριαρχούν για χρόνια μετά την πανδημική κρίση.