Το κορυφαίο ράλι 4,5 ετών έκανε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο

Το κορυφαίο ράλι 4,5 ετών έκανε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο

Εντυπωσιακό ράλι επιστροφής, ελπίδας για καλύτερες ημέρες και μερικής αποκατάστασης έκαναν σύσσωμες οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές σήμερα με φόντο τις θετικές εξελίξεις που διαφαίνονται από το «μέτωπο» του κορονοϊού, με το Χ.Α. να υπεραποδίδει πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη άνοδο τεσσεράμισι ετών. 

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στις 596,46 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 8,46% που ήταν και το υψηλό ημέρας, αφήνοντας καλή «προίκα» και για την αυριανή συνεδρίαση. Αξίζει να σημειωθεί πως η σημερινή κίνηση του Χ.Α. ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων τεσσεράμισι ετών, καθώς η αμέσως προηγούμενη ήταν στις 25 Αυγούστου 2015, όταν ενισχύθηκε κατά 9,38%. 

Οι ενδείξεις – με στοιχεία και αριθμούς – ότι υπάρχει ένας κορεσμός σε νέα κρούσματα αλλά και θανάτους από τον κορονοϊό σε πολλές χώρες της Ευρώπης που είχαν το μεγαλύτερο πρόβλημα όπως Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία, αλλά και οι συνεπακόλουθες ελπίδες ότι σε κάποιες εβδομάδες θα υπάρξει άρση του γενικευμένου lockdown, ήταν η αιτία της αλλαγής πλεύσης σε όλα τα χρηματιστήρια. 

Οι αγορές, τα κράτη, οι οικονομίες και οι επιχειρήσεις βιώνουν το μεγαλύτερο στοίχημα της ιστορίας τους, καθώς σχεδόν ο μισός πλανήτης βιώνει κάποιας μορφής καραντίνα, οι αεροπορικές συνδέσεις έχουν σταματήσει, το διεθνές εμπόριο έχει σχεδόν παγώσει, οι εφοδιαστικές αλυσίδες αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς κλυδωνισμούς, η παραγωγή έχει «νεκρώσει» και όλα βρίσκονται σε… αναστολή! 

Άρα, η παραμικρή ελπίδα αλλαγής αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης, ήταν επόμενο ότι θα έφερνε ξέσπασμα στις αγορές, που όλες τις προηγούμενες 4-5 εβδομάδες βίωσαν το μεγαλύτερο – σε ταχύτητα και ένταση – πτωτικό «χτύπημα» της ιστορίας τους! 

Μένει να δούμε λοιπόν πως θα εξελιχτούν τα θετικά στοιχεία, αν έχουν και συνέχεια ώστε να διαμορφωθούν τα νέα δεδομένα στις αγορές που πάντα προηγούνται των εξελίξεων σε κοινωνίες, οικονομίες και επιχειρήσεις. 

Πάντως, οι διεθνείς δείκτες «επέστρεψαν» με εμφατικό τρόπο, με τον Nikkei 225 να κλείνει με άνοδο 4,24%, τους ευρωπαϊκούς δείκτες σε άνοδο έως +4,41% με τον DAX της Φρανκφούρτης ξανά πάνω από τις 10.000 μονάδες, ενώ ράλι άνω του 4% καταγράφουν και οι τρεις δείκτες της Wall Street. 

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον η αγορά κέρδισε 2,8 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίησή της, σε μια συνεδρίαση όπου στο ράλι συμμετείχαν οι περισσότερες μετοχές του FTSE 25, των τραπεζών, του Mid Cap αλλά και της μικρότερης αποτίμησης. 

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.429,39 μονάδες με άνοδο 8,31% που ήταν το υψηλό ημέρας, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 332,61 μονάδες με άνοδο 9,95%, που επίσης ήταν το υψηλό ημέρας. Τέλος, στις 774,98 μονάδες έκλεισε ο Mid Cap με άνοδο 5,18%. 

Σήμερα ξεχώρισαν οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας που είχαν πληρώσει υπερβολικά το… μάρμαρο των πανικόβλητων ρευστοποιήσεων του τελευταίου διαστήματος. Η Σαράντης ενισχύθηκε κατά 13,88%, η Μυτιληναίος +11,31%, η Motor Oil +10,17%, ΑΔΜΗΕ +10,16%, Lamda Development +10,15%, Coca Cola HBC +10,07%, ΓΕΚ Τέρνα +10% κ.ο.κ. Στις τράπεζες, κέρδη 10,78% είχε η Εθνική, ενώ μικρότερα ήταν τα κέρδη των υπολοίπων. Αξίζει να σημειωθεί πως οι 20 από τις 25 μετοχές του Large Cap έκλεισαν με άνοδο από 6% έως 13,88%! 

Στο χώρο του Mid Cap, τρεις μετοχές του ευρύτερου κλάδου υποδομών, κατασκευών ή real estate είχαν άνοδο άνω του 10% και ήταν οι Κέκροπας, AVAX και Intrakat. Σημαντική αντίδραση έβγαλαν και μετοχές όπως Intralot, MIG, Attica Bank, Πλαστικά Θράκης, Cenergy Holdings, Πλαίσιο, Intracom Holdings, Profile, Autohellas, ΟΛΘ κ.α. 

Η αξία συναλλαγών έφτασε σα 61,6 εκατ. ευρώ, ενώ στο σύνολο της αγοράς 102 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι μόλις 17 που υποχώρησαν.