To είδαμε κι αυτό: Το πετρέλαιο στα μείον 40 δολάρια το βαρέλι….

To είδαμε κι αυτό: Το πετρέλαιο στα μείον 40 δολάρια το βαρέλι….

Αρνητική τιμή για πρώτη φορά στην ιστορία καταγράφει το αμερικανικό αργό καθώς λήγουν τα futures Μαΐου και δεν υπάρχει το παραμικρό ενδιαφέρον για να ανανεωθούν λόγω της πολύ μειωμένης κατανάλωσης και της αδυναμίας αποθήκευσης.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν είχαν ανανεώσει τα συμβόλαια, είναι υποχρεωμένοι να παραλάβουν τις ποσότητες του αργού, χωρίς ωστόσο πρακτικά να μπορούν να τις αποθηκεύσουν. Και αυτό καθώς η κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης των τελευταίων μηνών έχει σαν αποτέλεσμα να είναι σε πληρότητα όλοι οι διαθέσιμοι αποθηκευτικοί χώροι στις ΗΠΑ.

Σαν αποτέλεσμα το συμβόλαιο παραδόσεως Μαΐου έφτασε να διαπραγματεύεται ακόμη και πάνω από τα -40 δολάρια, καταγράφοντας βουτιά άνω του 300%, γεγονός που ναι μεν οφείλεται στην μεγάλη μείωση της ζήτησης, ωστόσο το κραχ έχει και τεχνικά χαρακτηριστικά, αφού δεν υπάρχει το παραμικρό ενδιαφέρον ανανέωσης των συγκεκριμένων futures. 

Δείγμα του τεχνικού «κραχ» είμαι το γεγονός ότι το συμβόλαιο για παραδόσεις Ιουνίου διαπραγματεύεται αυτήν την στιγμή σε τιμές πάνω από τα 20 δολάρια. Επίσης η τιμή σποτ για το  WTI διαπραγματεύεται τις τελευταίες ώρες μεταξύ 11,70 και 14 δολάρια. Τέτοιες τιμές δείχνουν την εκτίμηση της αγοράς ότι σταδιακά το lockdown θα αρχίσει να αίρεται, άρα η πίεση στους αποθηκευτικυς χώρους θα απολιμακωθεί. 

Τα παραπάνω φυσικά μένει να αποδειχθούν στην πράξη. 

Νωρίτερα σήμερα, πετρελαϊκές εταιρείες του Καναδά που με τόσο χαμηλές τιμές καθίστανται βαθιά ζημιογόνες, άρχισαν να κλείνουν πεδία εξόρυξης σχιστολιθικού πετρελαίου, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο κάνει λόγο για καταιγιστικές εξελίξεις στην παραγωγή. Σύμφωνα με το πρακτορείο, προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη παραγωγή σε τέτοια πεδία, η θερμοκρασία και η πίεση πρέπει να διατηρούνται σε ένα ορισμένο επίπεδο. Η διακοπή λειτουργίας τους, σύμφωνα με το Reuters, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόνιμη ζημιά, δηλαδή σε μόνιμη απώλεια παραγωγής.

Η κατάσταση περιγράφεται ως «δραματική» και δεν είναι τυχαίο ότι το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας εξετάζει το ενδεχόμενο ακόμη και να πληρώσει τους Αμερικανούς παραγωγούς, προκειμένου να σταματήσουν τις εξορύξεις, αφού δεν υπάρχουν πλέον αποθηκευτικοί χώροι.

Το κάδρο συμπληρώνει η πρόσφατη αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Ενέργειας ότι τα αποθέματα πετρελαίου ανέρχονται στα επίπεδα ρεκορ των 19 εκατομμυρίων βαρελιών.

Eίχαν επίσης προηγηθεί προ εβδομάδων οι προσπάθειες του ΟΠΕΚ να περικόψει την παραγωγή, προκειμένου να στηριχθούν οι τιμές, χωρίς ωστόσο αυτό να ανατρέψει την κατάσταση. Παρ' ότι ο ΟΠΕΚ και μια σειρά χώρες παγκοσμίως συμφώνησαν σε μείωση της παραγωγής κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, εντούτοις αυτό δεν στάθηκε ικανό να ανεβάσει τις τιμές. Προφανώς η αγορά θεωρεί ότι η συγκεκριμένη μείωση της παραγωγής δεν είναι αρκετή, παρά χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με ειδικούς, όπως η Vandana Hari, ιδρυτής της εταιρείας Vanda Insights, που ειδικεύεται στην ανάλυση της αγοράς πετρελαίου, “οι περικοπές του ΟΠΕΚ και των των άλλων χωρών δεν αποδείχτηκαν αρκετές, αφήνοντας τις τιμές του πετρελαίου στο έλεος της πανδημίας για άλλη μια φορά».

Η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου προκαλεί σοκ σε ολόκληρο τον κλάδο, με τους «μεγάλους» (oil majors) να περιορίζουν τις δαπάνες τους και τις εταιρείες να έχουν ήδη μειώσει κατά 13% τους στόλους γεώτρησης καθώς η κρίση μεγαλώνει καθημερινά ολοένα και περισσότερο.

Σύμφωνα μάλιστα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης η αρμόδια ρυθμιστική αρχή του Τέξας (RRC) εξετάζει το αδιανόητο, να δώσει εντολή μείωσης της παραγωγής πετρελαίου σε ολόκληρη την πολιτεία. Σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη Πέμπτη δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει συμφωνία αλλά η Επιτροπή θα συναντηθεί ξανά. Και με τις τιμές του πετρελαίου να έχουν μειωθεί κατά 20% από την τελευταία τους συνάντηση, όλα δείχνουν ότι έχει έρθει η ώρα να δώσουν την εντολή. Ακόμη και αν τελικά το RRC παρέμβει τελικά στην ελεύθερη αγορά, αρκετοί ειδικοί επισημαίνουν ότι οι μέχρι τώρα περικοπές κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, είναι πολύ μικρές μπροστά στην έως σήμερα υποχώρηση της κατανάλωσης κατά 20-30 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα την οποία έχει προκαλέσει η πανδημία.

Φάσμα χρεοκοπιών

Σε χαμηλά επίπεδα τιμών για το αργό, όπως τα σημερινά, η αμερικανική βιομηχανία που ούτως ή άλλως, ακόμη και πριν ξεσπάσει ο πετρελαϊκός «πόλεμος» τιμών, δυσκολεύονταν να είναι κερδοφόρα, δεν μπορεί να σταθεί.

Σε ένα κλάδο με μεγάλα χρέη, τα οποία εξυπηρετούνται με δυσκολία, αρκετές ενεργειακές εταιρείες έχουν εκδώσει ομόλογα junk, δηλαδή αυτά που αξιολογούνται χαμηλότερα της επενδυτικής βαθμίδας, τα οποία διαπραγματεύονται πλέον σε επίπεδα distressed.

Και οι πιέσεις σε αυτά τα εταιρικά ομόλογα εντείνονται καθημερινά, γεγονός που διαχέεται και στις αγορές όπου είναι εισηγμένες οι παραπάνω επιχειρήσεις. Ήδη η πτώση της τιμής του πετρελαίου πλήττει ολοένα και περισσότερο την τιμή των μετοχών πολλών ενεργειακών εταιρειών.