Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020, 00:02

-A +A

Τι σημαίνει για την επενδυτική κοινότητα η χτεσινή ομιλία της Λαγκάρντ

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Τι σημαίνει για την επενδυτική κοινότητα η χτεσινή ομιλία της Λαγκάρντ
-A +A

Της Μαίρης Βενέτη

Χτες είχαμε την πρώτη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής για το 2020 από την ΕΚΤ.

Μια συνεδρίαση που περίμεναν όλοι έναντι να δουν πώς τοποθετείται η νέα Πρόεδρος της ΕΚΤ απέναντι στις προκλήσεις και τα προβλήματα που παρέλαβε από τον Μάριο Ντράγκι.

Καταρχήν η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα -όπως αναμενόταν-τα επιτόκια, ενώ διατήρησε την δέσμευσή της για την αγορά ομολόγων 20 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση. (σ.σ: Το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ διαμορφώνεται στο -0,5%, ενώ το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης παραμένει στο 0%).

Στην ανακοίνωσή της νομισματικής πολιτικής η ΕΚΤ επαναδιατύπωσε ότι το διοικητικό της συμβούλιο αναμένει τα επιτόκια να παραμείνουν στα τρέχοντα ή σε χαμηλότερα επίπεδα μέχρι να υπάρξουν σταθερές ενδείξεις ότι ο επίμονα χαμηλός πληθωρισμός είναι σε σωστή τροχιά να συμβαδίσει με τον στόχο της Τράπεζας (λίγο κάτω του 2% αν και μπορεί κατά την επαναξέταση της στρατηγικής της ΕΚΤ να προσαρμοστεί πιο κάτω).

Η ΕΚΤ επίσης επαναδιατύπωσε ότι αναμένει οι αγορές assets να παραμείνουν όσο χρειαστεί, για να υπογραμμιστεί η διευκολυντική επίδραση των επιτοκίων πολιτικής της, ενώ θα λήξουν λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Επίσης όπως αναμενόταν, η Τράπεζα ανακοίνωσε την έναρξη επανεξέτασης της στρατηγικής της για τη νομισματική πολιτική.

Οι άνωθεν ανακοινώσεις προετοίμασαν τις αγορές για την συνέντευξη Τύπου της Προέδρου της ΕΚΤ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ υπερασπίστηκε τη νομισματική πολιτική που εφαρμόστηκε επί προεδρίας Ντράγκι, σημειώνοντας ότι έφερε ισχυρή ανάπτυξη και μεγάλη αύξηση στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Τόνισε όμως πολλές φορές ότι η νομισματική πολιτική θα μπορούσε να είχε και τη συνεργασία και βοήθεια της δημοσιονομικής πολιτικής.

Γι’αυτό άλλωστε απεύθυνε νέα έκκληση στις κυβερνήσεις.

Όσες έχουν το δημοσιονομικό περιθώριο κλήθηκαν για κατάλληλα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ όσες έχουν υψηλό δημόσιο χρέος κλήθηκαν να ακολουθήσουν συνετές πολιτικές και να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Τέλος η πρόεδρος της ΕΚΤ ολοκλήρωσε το κεφάλαιο των «όσων πρέπει να γίνουν» ζητώντας για άλλη μία φορά να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης των κεφαλαιαγορών.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στους κινδύνους τονίζοντας ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και εμπορικές εντάσεις επηρεάζουν την οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς η πορεία του εμπορίου είναι βασική παραδοχή στα σενάρια της ΕΚΤ και κάθε εμπορική ένταση μπορεί να επηρεάσει τις οικονομικές προοπτικές.

Δεν θα πρέπει δε να περάσει απαρατήρητη από τους επενδυτές η υπογράμμιση ότι «η ποικιλία των σεναρίων πάνω στο κομμάτι των εμπορικών εντάσεων είναι μεγάλη».

Και πάμε τώρα στο «ζουμί» της συνέντευξης Τύπου:

Σε ερώτηση για την Κεντρική τράπεζα της Σουηδίας και τα αρνητικά επιτόκια, η Πρόεδρος απάντησε ότι οι συγκρίσεις με την ΕΚΤ δεν είναι σωστές, καθώς κάθε περιοχή έχει τις ιδιαιτερότητές της και τις ανάγκες της.

Στις ερωτήσεις για τις συνέπειες των αρνητικών επιτοκίων και τις απώλειες για τους καταθέτες, η απάντηση της ήταν αφοπλιστική: « Μακάρι να ήμουν χρηματοοικονομικός σύμβουλος... αλλά εμένα η αποστολή μου είναι η σταθερότητα των τιμών και ο στόχος του πληθωρισμού». 

Σε αυτό ακριβώς το σημείο θα πρέπει να σταθούμε, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ εμμέσως πλην σαφώς διευκρίνισε ότι θα μείνει προσανατολισμένη στους στόχους του προκατόχου της.

Είπε εν ολίγοις αυτό που ήθελαν να ακούσουν οι αγορές.

Άσχετο αν συμφωνεί ή όχι με αυτόν τον προσανατολισμό, φάνηκε αποφασισμένη να ακολουθήσει τις προτεραιότητες του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Γι’αυτό και προφανώς σε ερώτηση όσον αφορά το ενδεχόμενο αλλαγής του στόχου για τον πληθωρισμό, η Λαγκάρντ εξήγησε ότι η πολιτική του στόχου για τον πληθωρισμό είναι καθορισμένη από την ΕΚΤ και δεν τολμά να τη κρίνει με βάση τη φιλοσοφία της!
Για να συμπληρώσει ύστερα από λίγο:

«Η αποστολή μου ως επικεφαλής της ΕΚΤ είναι να ακούω τις απόψεις όλων των μελών και να προσπαθώ να τις αξιολογώ... Έχουμε πολλά θέματα ανοιχτά στην ΕΚΤ, αλλά στην παρούσα φάση πρέπει να διαχειριστούμε τις προεκτάσεις από τις εμπορικές εντάσεις... Στόχος είναι να βρούμε τη συμμετρία στους οικονομικούς δείκτες για να έχουμε μια αποτελεσματική νομισματική πολιτική... Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι το βασικό σενάριο είναι αυτό της συνεχιζόμενης αλλά μέτριας ανάπτυξης και οι συνθήκες δείχνουν πως απαιτείται χαλαρή πολιτική για μακρά περίοδο... Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής όπως απαιτείται... Η μελλοντική μας καθοδήγηση θα διασφαλίσει ότι οι χρηματοοικονομικοί όροι προσαρμόζονται σύμφωνα με τις μεταβολές των προοπτικών του πληθωρισμού».

Όσον αφορά τώρα την επανεξέταση της νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις αυτή θα περιλαμβάνει την ποσοτική διατύπωση της σταθερότητας των τιμών, τη δέσμη εργαλείων νομισματικής πολιτικής, την οικονομική και τη νομισματική ανάλυση και τις επικοινωνιακές πρακτικές.

Έχει σημασία να κρατήσουμε στο μυαλό μας τον τρόπο που εκφράστηκε η Κριστίν Λαγκάρντ όσον αφορά τις αναθεωρήσεις που θα γίνουν μέσα στο 2020. «Θα αναθεωρήσουμε μια μεγάλη σειρά θεμάτων, όπως το πώς μετράμε, τι εργαλεία έχουμε και πως επικοινωνούμε την πολιτική μας».... για να τονίσει λίγο αργότερα ότι «...θα αλλάξουμε όλη τη στρατηγική επικοινωνίας, τη χρήση της γλώσσας».

Άλλες παράμετροι, όπως η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η απασχόληση και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα, θα αποτελέσουν επίσης μέρος της επανεξέτασης.

Τέλος η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2020, ίσως Νοέμβριο ή Δεκέμβριο.

Στο διάστημα αυτό, η διαβούλευση με ερευνητές, οικονομολόγους, ακαδημαϊκούς, εθνικές κεντρικές τράπεζες και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχιστεί ανεξάρτητα για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής, τη μακροοικονομική πολιτική και τις αγορές.

Δεδομένου ότι μόλις χτες ξεκίνησε η επανεξέταση της στρατηγικής της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική, θα επανέλθουμε στο θέμα, με περισσότερες λεπτομέρειες.

Προς το παρόν αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου είναι ότι η «πλάτη» της ΕΚΤ στις αγορές εξακολουθεί να υφίσταται.

AP Photo/Michael Probst

* Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.

Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα