Τι πραγματικά συμβαίνει με το κινεζικό χρηματιστήριο

Τι πραγματικά συμβαίνει με το κινεζικό χρηματιστήριο

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Αποτελεί άγραφο κανόνα της ζωής πως ό,τι ανεβαίνει απότομα, συνήθως κατεβαίνει και απότομα. Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει και με το χρηματιστήριο της Κίνας το οποίο μέσα σε ένα έτος γνώρισε εντυπωσιακή άνοδο, για να ακολουθήσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 εξίσου εντυπωσιακή πτώση.

Αλήθεια όμως, ανήκει το χρηματιστήριο της Κίνας στην κατηγορία εκείνων των χρηματιστηρίων που αποτελούν καθαρά μια «φούσκα» ή υπάρχουν βαθύτερα αίτια που υποχρεώνουν τους επενδυτές σε άτακτη φυγή από αυτό;

Λένε πως το χρηματιστήριο αποτελεί τον καθρέπτη της οικονομίας και σύμφωνα με αυτή την ρήση θα επιχειρήσουμε μια βαθύτερη διείσδυση στα μακροοικονομικά στοιχεία της Κίνας, για να δούμε εάν η πτώση του χρηματιστηρίου της Κίνας γίνεται άνευ λόγου και αιτίας ή όχι.

Ενδιαφέρον έχει να εξετάσουμε πρώτα από τεχνικής απόψεως το κινεζικό χρηματιστήριο, που από τα χαμηλά του καλοκαιριού του 2014 πραγματοποίησε μέσα σε ένα έτος εντυπωσιακή άνοδο κατά 158,9%. Από τα υψηλά των 5.178,19 μονάδων στις 11 Ιουνίου του 2015, ο Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες 44,94% φθάνοντας στα χαμηλά των 2.850,71 μονάδων στις 26 Αυγούστου του ιδίου έτους. Έκτοτε, το μόνο που κατάφερε το κινεζικό χρηματιστήριο ήταν να ενισχυθεί κατά 29,24% φθάνοντας στις 3.684 μονάδες στις 26 Νοεμβρίου του 2015.

Σημαντικό γεγονός (από τεχνικής απόψεως) αποτελεί η καθοδική διάσπαση του Κινητού Μέσου Όρου των 200 ημερών από αυτόν των 50 ημερών στις 4 Σεπτεμβρίου του 2015, δημιουργώντας τον σταυρό του θανάτου (death cross) κάτι που μέχρι στιγμής επιβεβαιώνει το καθοδικό σήμα που δόθηκε.

Πηγή: Stockcharts

Ενδιαφέρον έχει να δούμε όμως και κάποια στοιχεία τα οποία υποδηλώνουν την υπερβολική (όπως αποδεικνύεται) άνοδο του κινεζικού χρηματιστηρίου.

Η κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου της Κίνας έφθασε στο peak τα 11,7 τρισ. δολάρια, ενώ το κινεζικό ΑΕΠ είναι $10,36 τρισ.


• Ο αριθμός των εταιρειών στο κινεζικό χρηματιστήριο τον Οκτώβριο του 2015 έφθασε στις 1.830 εταιρείες, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2014 υπήρχαν 1.729 εταιρείες.
• Το Οκτώβριο του 2015 είχαμε την εγγραφή δεκαέξι νέων εταιρειών, σε σχέση με δέκα εταιρείες τον αντίστοιχο μήνα του 2014.
• Ο ημερήσιος τζίρος στα υψηλά του κινεζικού χρηματιστηρίου, ξεπέρασε τα $161 δισεκατομμύρια δολάρια.
• Το margin τον Απρίλιο του 2015 έφθασε σε επίπεδα-ρεκόρ στα $187 δισεκατομμύρια.
• Στις 02/06/2015 το κινεζικό χρηματιστήριο είχε 90.021.700 ενεργούς κωδικούς.
• Η μέση μερισματική απόδοση για τον μήνα Οκτώβριο του 2015 ήταν 3,33%


Στο δεύτερο και ακόμη πιο ενδιαφέρον σκέλος της εξέτασης της πτώσης του κινεζικού χρηματιστηρίου, θα εξετάσουμε κάποιους μακροοικονομικούς δείκτες, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τους λόγους της πτώσης του χρηματιστηρίου της Κίνας.

Βασικό στοιχείο της κινεζικής οικονομίας αποτελούν οι εξαγωγές (βλ. γράφημα παρακάτω) που τον Νοέμβριο του 2015 βρέθηκαν στα $1.972,42 δισ. χαμηλότερα από το peak των $2.275,13 δισ.


Σε περίπτωση που η παγκόσμια οικονομία βρεθεί σε ύφεση, τότε οι κινεζικές εξαγωγές -οι οποίες αποτελούν το 30% του ΑΕΠ- πιθανόν να βρεθούν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, μειώνοντας αντίστοιχα και την ανάπτυξη στην Κίνα.


Πηγή: Trading economics


Αντίστοιχα οι εισαγωγές στην Κίνα εμφανίζονται πολύ χαμηλότερα του peak από τα $1.830,94 δισ. -φθάνοντας τον Νοέμβριο του 2015 στα $1.431,39 δισ.- με τάσεις σταθεροποίησης κοντά στα τρέχοντα επίπεδα, συμβάλλοντας παράλληλα και στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.


Πηγή: Trading economics


Αντίθετα οι μισθοί συνεχίζουν να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, φθάνοντας το 2014 στα CNY 56.339, συμβάλλοντας όπως θα δούμε παρακάτω στην διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων.


Πηγή: Trading economics


Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας συνεχίζει την επεκτατική νομισματική της πολιτική, στην προσπάθεια της να αναθερμάνει την οικονομία, με αποτέλεσμα ο δείκτης τιμών καταναλωτή να έχει παγιωθεί λίγο πάνω από το 101, στο 101,5 τον Νοέμβριο του 2015. Σε περίπτωση επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας το 2016, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα πρέπει να αλλάξει άρδην την νομισματική της πολιτική (εάν δεν έπρεπε να το είχε κάνει ήδη), αν θέλει να μην υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες για την κινεζική οικονομία, αντίστοιχες ή και κατά πολύ χειρότερες από αυτές του 2008 στις ΗΠΑ.


Πηγή: Trading economics


Το ποσοστό ανεργίας στην Κίνα διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς έχει σταθεροποιηθεί λίγο πάνω από το 4% (στο 4,05%). Προφανώς και η επιβράδυνση της οικονομίας θα έχει αντίκτυπο και τον τομέα της ανεργίας, όπου θα δημιουργήσει (όπως θα δούμε παρακάτω) σοβαρά προβλήματα με την πιστωτική επέκταση των καταναλωτών.


Πηγή: Trading economics


Ωρολογιακή βόμβα αποτελεί (σύμφωνα με το παρακάτω γράφημα) η πιστωτική επέκταση των καταναλωτών που συνεχίζει να αυξάνεται με αμείωτο ρυθμό, φθάνοντας στα CNY 183.097,46 δισ. τον Νοέμβριο του 2015. Σαφώς και η νομισματική πολιτική της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας είναι προσανατολισμένη προς την τόνωση της κινεζικής οικονομίας μέσω την κατανάλωσης, όπου πιθανή αδυναμία αποπληρωμής των δανείων θα οδηγήσει σε πρώτη φάση σε ντόμινο χρεοκοπίας εταιρειών λιανικής και διαρκών καταναλωτικών αγαθών.


Πηγή: Trading economics


Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανησυχητικής αύξησης του ιδιωτικού χρέους αποτελεί το παρακάτω γράφημα που εμφανίζει το χρέος των νοικοκυριών ως ποσοστό του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, του τρίτου τριμήνου του 2015, αυτό βρίσκεται στο 37,90% στο υψηλότερο ιστορικά επίπεδο.


Πηγή: Trading economics


Ένας εκ των βασικότερων λόγων ανησυχίας των επενδυτών, που τους οδηγεί σε sell off στο κινεζικό χρηματιστήριο, είναι η πτωτική πορεία ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, καθώς στο τρίτο τρίμηνο του 2015 βρέθηκε στο 6,9% με το consensus για το 2016 να βρίσκεται ακόμη χαμηλότερα, στο 6,5%.


Πηγή: Trading economics


Από τις βασικότερες ενδείξεις επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας αποτελεί και η συνεχώς μειούμενη τα τελευταία χρόνια βιομηχανική παραγωγή, η οποία τον Νοέμβριο του 2015 βρέθηκε στο 6,20%, βελτιωμένη έναντι των προηγούμενων μηνών, αλλά σαφώς μειωμένη έναντι των προηγούμενων ετών.


Πηγή: Trading economics


Στο ίδιο μήκος κύματος με την βιομηχανική παραγωγή κινούνται και οι νέες παραγγελίες, που τον Νοέμβριο του 2015 βρέθηκαν στο 49,8 παρουσιάζοντας μία τάση εύθραυστης σταθεροποίησης γύρω από το 50.


Πηγή: Trading economics


Οι τιμές των νέων κατοικιών ήδη εμφάνισαν πτώση κατά 5% μέσα στο 2015, προσπαθώντας στη συνέχεια να ανακάμψουν, έπειτα από την άνοδο κατά 10% το προηγούμενο έτος. Προφανώς μία νέα πτώση στις τιμές των κατοικιών θα αποτελέσει το έναυσμα για μια σειρά αλληλεπιδράσεων στην κινεζική οικονομία, οδηγώντας την σε δυσάρεστες καταστάσεις τις οποίες δεν γνωρίζουμε εάν οι υπεύθυνοι της νομισματικής πολιτικής της Κίνας θα είναι σε θέση να την αντιμετωπίσουν με τις σωστές κινήσεις.


Πηγή: Trading economics

Τέλος, το εξωτερικό χρέος της Κίνας ακολουθεί γεωμετρική πρόοδο (όπως των περισσοτέρων χωρών) και βρέθηκε το 2014 στα $8.955 δισ. Μία επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας πιθανόν να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του κινεζικού χρέους, οδηγώντας την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας σε μέτρα στήριξης του νομίσματός της, στην προσπάθειά της να διατηρήσει σε ικανοποιητικά επίπεδα το εθνικό της νόμισμα.


Πηγή: Trading economics


Συνοψίζοντας τα παραπάνω βλέπουμε ότι η πτώση του κινεζικού χρηματιστήριου δεν γίνεται άνευ λόγου και αιτίας, αφού υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις επιβράδυνσης αυτής με σοβαρές επιπτώσεις στο μέσο-μακροπρόθεσμο outlook.

Σε κάθε περίπτωση το κινεζικό χρηματιστήριο βραχυπρόθεσμα πιθανόν να προσπαθήσει να κάνει ένα rebound, προσπαθώντας να περιορίσει τις χθεσινές του απώλειες, παρόλα αυτά όμως συνεχίζει να παραμένει σε καθοδικό κανάλι.