Τι οδήγησε σε διόρθωση ως και 20% τα κορυφαία κρυπτονομίσματα

Τι οδήγησε σε διόρθωση ως και 20% τα κορυφαία κρυπτονομίσματα

Η τιμή διαπραγμάτευσης για το Bitcoin υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων αγγίζοντας τα $52.148 την Κυριακή κατά τη διαπραγμάτευση των αγορών της Ασίας. Πριν λίγες ώρες το δημοφιλές ψηφιακό νόμισμα άλλαζε χέρια στα $60.000, ενώ η πτώση οδήγησε θέσεις futures αξίας $10 δισ. προς ρευστοποίηση.

Ενώ οι αιτίες που οδήγησαν τη διόρθωση δεν είναι ακόμα ξεκάθαρες, υπάρχει έντονη φημολογία ότι το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής αναμένεται να επιδικάσει μεγάλα πρόστιμα σε εταιρείες κρυπτονομισμάτων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Αντίστοιχα, τον κύκλο της παγκόσμιας αγοράς έκαναν περαιτέρω αναφορές από την Ινδία και την Τουρκία για απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων.

 Για τη γειτονική Τουρκία δεν έχουμε γνώμη, ωστόσο η απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων στην Ινδία είναι κάτι που έχει καταντήσει κωμωδία, με τα τελευταία τρία χρόνια - διαφορετικοί θεσμοί να προσπαθούν να απαγορεύσουν τα κρυπτονομίσματα, και να μην υπάρχει καμία εφαρμογή.

Το Bitcoin υποχώρησε περισσότερο από 12%, το ΕΤΗ κατά 13%. Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε πως τα σαββατοκύριακα επαναλαμβάνεται συχνά αυτό το μοτίβο, ειδικά σε ώρες Ασίας- καθώς οι θεσμικοί επενδυτές απέχουν, ο όγκος συναλλαγών είναι μικρότερος, και οι Ασιάτες επενδυτές είναι συνήθως πωλητές. Ο συνδυασμός αυτός με τις θέσεις με πολύ υψηλή μόχλευση, και την έντονη φημολογία στάθηκαν ικανά να σημειώσουν ισχυρή διόρθωση στις αγορές.

Το απόγευμα της Κυριακής η τιμή του Bitcoin περιόρισε την διόρθωση, σημειώνοντας άνοδο στο επίπεδο των $56.000.

Το επίπεδο μόχλευσης έπειτα από την διόρθωση μειώθηκε, ωστόσο παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Παράλληλα, ο δείκτης Kimchi Premium που δείχνει το premium διαπραγμάτευσης του Bitcoin στις αγορές της Κορέας, παραμένει στο 26%.

Η αγορά δεν είναι σε φόβο, μάλιστα το αντίθετο, θα την προσδιορίζαμε ως άπληστη ... και το καλοκαίρι αναμένεται ιδιαίτερα θερμό με νέο κύκλο καινοτομίας που θα οδηγήσει το νέο αυτό κεφάλαιο στις αγορές του blockchain και των κρυπτονομισμάτων.

Παρά το γεγονός ότι η φημολογία αυτή ξεκάθαρα μπορεί να επηρέασε κάποιους επενδυτές χωρίς σημαντική εμπειρία στις αγορές κρυπτονομισμάτων, θεωρούμε πως δεν ήταν αυτός ο βασικός λόγος της διόρθωσης...

Τα ανταλλακτήρια δίνουν την δυνατότητα σε ιδιώτες επενδυτές - πολλές φορές χωρίς την απαιτούμενη εμπειρία την δυνατότητα επένδυσης με μόχλευση 100x. Για παράδειγμα το ανταλλακτήριο Binance, σε περίπτωση που κάποιος δώσει τις λάθος απαντήσεις στο τεστ, σου υποδεικνύει τις σωστές απαντήσεις και μπορείς να τις διορθώσεις...

Παράλληλα η είσοδος πολλών νέων επενδυτών, οι οποίοι επιλέγουν για την ενημέρωση τους video στο YouTube που πολλές φορές υποδεικνύουν και πρότζεκτ χωρίς καμία δραδτηριότητα, είναι λογικό να υπάρχει ιδιαίτερη μεταβλητότητα κατά τα Σαββατοκύριακα με ασθενείς όγκους συναλλαγών. Το πρόβλημα αυτό αναμένεται να ενταθεί τους καλοκαιρινούς μήνες.

Παράλληλα, το μεγαλύτερο μέρος ρευστοποιήσεων έγιναν στο Binance Futures, όπου συμβόλαια futures έπεσαν ακόμα και στα $40 χιλιάδες.

Πιθανόν αυτός να είναι και ο λόγος που οδήγησε πτωτικά την αγορά. Επιπλέον ορισμένοι επενδυτές της πλατφόρμας, δήλωσαν πως οι θέσεις stop-losses δεν λειτούργησαν... ενώ χαρακτηριστικά μια θέση αξίας $63 εκατομμυρίων επέτεινε την πίεση στην αγορά. Ο συνδυασμός περιορισμένης ρευστότητας, και τεχνικό πρόβλημα για σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα ήταν ο πιθανότερος λόγος που οδήγησαν σε αυτή την πτώση.

Επιπλέον σε αυτά τα επίπεδο, το συμφέρον όσων ανοίγουν θέσεις short είναι τεράστιο, οπότε είναι σχετικά εύκολο να πληρώνουν ειδικά γραφεία που ασχολούνται με την διάδοση παρα-φιλολογίας τόσο στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και τα μέσα ενημέρωσης.