Τι μας αποκαλύπτουν οι ισοτιμίες των νομισμάτων για την πορεία των αγορών

Τι μας αποκαλύπτουν οι ισοτιμίες των νομισμάτων για την πορεία των αγορών

Το δολάριο ενδυναμώνεται συνεχώς έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων (DXY) δίνοντας ολοένα και υψηλότερα επίπεδα λαμβάνοντας ώθηση από την άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων στις ΗΠΑ που πυροδοτείται φυσικά από την αναμονή για την άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων κάποια στιγμή μέσα στο 2022.

H «ορθοπεταλιά» του δολαρίου από τον Ιούνιο και μετά είναι εμφανής στο παρακάτω διάγραμμα.

Όσον αφορά τώρα την αγαπημένη ισοτιμία των απανταχού traders eur/usd, εδώ και εβδομάδες έδωσε σήμα υπέρ του δολαρίου όταν έχασε το επίπεδο του 1,1770, αλλά χάνοντας πλέον τη ζώνη 1,1420 -1,15 έχει στην κυριολεξία «απασφαλίσει».

Αν δεν καταφέρει να επανέλθει σύντομα πάνω από το 1,1420 τότε δεν θα πρέπει να αποκλείουμε τιμές πέριξ της ζώνης 1,0770-1,0880 με πρώτες φυσικά στηρίξεις στο 1,12 και κατόπιν στη ζώνη 1,1050-1,1080.

Βλέπετε, δεν είναι μόνο το γεγονός ότι αναμένεται αύξηση επιτοκίων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού με αποτέλεσμα τις υψηλές πτήσεις του δολαρίου. Όπως πολύ εύστοχα σημείωσε αναλυτής της Societe Generale, o κορονοϊός είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στην Ευρώπη, ίσως μεγαλύτερο σε σχέση με άλλες οικονομίες.

Όχι ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόβλημα. Καταγράφεται και εκεί αύξηση κρουσμάτων, ειδικά στις άνω μεσοδυτικές πολιτείες και μάλιστα την ώρα που ξεκινά η εορταστική περίοδος και εν όψει της Ημέρας των Ευχαριστιών. Ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων την προηγούμενη εβδομάδα ξεπέρασε τα 100.000 και ο μέσος όρος επτά ημερών σκαρφάλωσε σε υψηλό έξι εβδομάδων, σύμφωνα με το New York Times Tracker.

Η κινεζική όμως επιβράδυνση και τα θέματα στην εφοδιαστική αλυσίδα πλήττουν την Ευρώπη περισσότερο από τις ΗΠΑ, ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων με εκείνες για τη Fed, που εκ των πραγμάτων υποστηρίζουν το δολάριο.

Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε το σοκ των αγορών όταν η Αυστρία ξεκίνησε το τέταρτο lockdown, το πρώτο μετά από την ευρεία διάθεση των εμβολίων, κλείνοντας χριστουγεννιάτικες αγορές, μπαρ, καφέ και θέατρα.

Την ίδια στιγμή η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αναχαίτιση της πανδημίας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ήταν ανεπαρκή και χρειάζεται πιο ισχυρή δράση, προοιωνίζοντας ανάλογη τακτική και από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Καθώς προβληματίζει η εξάπλωση της πανδημίας στις ευρωπαϊκές χώρες, οι αποδόσεις στη λήξη ομολόγων Γερμανίας διαμορφώνονται σε χαμηλό επίπεδο επιβαρύνοντας το ευρώ.

Έτσι η ισοτιμία ευρώ/δολάριο έδωσε χαμηλό πέριξ των $1,1226, καθώς η διαφορά απόδοσης στη λήξη 2ετών ομολόγων αναφοράς Γερμανίας – ΗΠΑ έχει μειωθεί σε χαμηλό (-1,36%) από τον Μάρτιο του 2020.

Ομοίως, καθώς η διαφορά απόδοσης στη λήξη 2ετών ομολόγων ΗΠΑ – Ιαπωνίας βρίσκεται σε υψηλό (0,75%) από τον Μάρτιο του 2020, η ισοτιμία δολαρίου/γιεν ανήλθε πριν δύο ημέρες σε υψηλό (¥115,15) από τον Μάρτιο του 2017 και έκτοτε κινείται πέριξ του ¥115. Το διάγραμμα είναι κάτι παραπάνω από αποκαλυπτικό.

Η άρια του ελβετικού φράγκου

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών σκαρφάλωσε το ελβετικό φράγκο έναντι του ευρώ. Βλέπετε δεν λειτουργεί μόνο το δολάριο ως επενδυτικό καταφύγιο στον κόσμο των αγορών. Η νέα έξαρση λοιπόν της πανδημίας Covid-19 στην Ευρώπη αύξησε τη ζήτηση και για το ελβετικό νόμισμα, με αποτέλεσμα από την περασμένη Πέμπτη το ελβετικό φράγκο έναντι του ευρώ να κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2015.

Όσο το ζεύγος eur/chf όχι μόνο δεν απομακρύνεται από το κρίσιμο τεχνικό όριο του 1,05 αλλά δίνει και καθοδικές διασπάσεις - στις 22/11 και 19/11 έκλεισε κάτω από το 1,05 ενώ χτες έγραψε και το 1,0463 ως χαμηλό-τόσο αυτό θα υποδεικνύει την αδυναμία της Ευρώπης μπροστά στο τέταρτο κύμα της Covid-19.

Όσο για τους πολύ καλούς μαθητές της στήλης, μετά το διάγραμμα του ζεύγους eur/chf παραθέτουμε και τη «μάχη» μεταξύ του ζεύγους usd/chf από την αρχή του έτους.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.