Θετική αντίδραση στις ευρωαγορές μετά το τεχνολογικό sell off

Θετική αντίδραση στις ευρωαγορές μετά το τεχνολογικό sell off

Να σταθεροποιηθούν επιχειρούν οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, μετά το sell off με επίκεντρο την τεχνολογία τις δύο πρώτες ημέρες της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους επενδυτές να στρέφονται σε πιο «αμυντικές» μετοχές όπως του κλάδου της υγειονομικής περίθαλψης, εν μέσω διατηρουμένων ανησυχιών για την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης και του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, έπειτα από τη βουτιά 2,2% - τη μεγαλύτερή του από τα μέσα Ιουλίου - σήμερα κινείται στις 456,84 μονάδες με άνοδο περίπου 1%.

Παρομοίως, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,87% κινούμενος στις 15.381 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διαπραγματεύεται στις 6.563 μονάδες με άνοδο 0,85%, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που βρίσκεται στο +0,75% και τις 7.082 μονάδες.

Στον ίδιο ρυθμό κινούνται και οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ιταλικό FTSE MIB να σημειώνει άνοδο 0,75% κινούμενος στις 25.770 μονάδες, όπως και ο ισπανικός IBEX 35 που ενισχύεται κατά 1% και διαπραγματεύεται 8.861 μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στις ΗΠΑ, καθώς η απότομη άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών τίτλων - υπό τις εντεινόμενες προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων της Fed πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν - επέφερε σημαντικό πλήγμα κυρίως στους κολοσσούς του κλάδου της τεχνολογίας, συμπαρασύροντας γενικότερα τις παγκόσμιες αγορές σε μαζικές πωλήσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο χτες, οι απώλειες του τεχνολογικού κλάδου στη Γηραιά ήπειρο έφτασαν το 4,8% ωστόσο σήμερα ενισχύεται ελαφρώς κατά 1,5%. Στις ΗΠΑ δε, οι κολοσσοί Facebook, Microsoft και Alphabet σημείωσαν απώλειες άνω του 3%.

Επισημαίνεται ότι η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων πλήττει διαχρονικά τις μετοχές ανάπτυξης (μεταξύ των οποίων παραδοσιακά εκείνες της τεχνολογίας) καθώς συμπιέζει τη σχετική αξία των μελλοντικών τους εσόδων και τις κάνει να φαίνονται έτσι υπερτιμημένες.

Κατά τα άλλα, η ατζέντα της ημέρας περιλαμβάνει τις ομιλίες των επικεφαλής ορισμένων από τις ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες στον πλανήτη (Πάουελ - Fed, Λαγκάρντ - ΕΚΤ, Μπέιλι - Bank of England, Κουρόντα - κεντρική τράπεζα Ιαπωνίας) στα πλαίσια του φόρουμ της ΕΚΤ.

Τέλος, στα εταιρικά νέα, η ASML Holding, ένας από τους βασικούς προμηθευτές κατασκευαστών μικροτσίπ, βλέπει τη μετοχή της να ενισχύεται άνω του 1,6% αφότου αναθεώρησε ανοδικά τους οικονομικούς της στόχους.

Η βρετανική AstraZeneca σημειώνει άνοδο 2,2% αφότου ανακοίνωσε ότι η νεοαποκτηθείσα μονάδα της Alexion θα αγοράσει τις υπόλοιπες μετοχές της φαρμακοβιομηχανίας Caelum Biosciences, σε μια συμφωνία που θα μπορούσε φτάσει έως και 500 εκατ. δολάρια.

Η γερμανική εταιρεία τροφίμων GEA Group και η βρετανική εταιρεία ένδυσης Next σημειώνουν άνοδο κατά 3,5% και 2,8% αντίστοιχα, μετά τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν.

Αντίθετα, ο τίτλος της Royal Mail στην Βρετανία πραγματοποιεί βουτιά άνω του 5,5%.