7ος χρόνος, ημέρα 2062η
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε νέα υψηλά

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε νέα υψηλά

Σε θετικό έδαφος έχουν περάσει οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες αν και με μικρές διακυμάνσεις, επιχειρώντας να διευρύνουν τα ιστορικά υψηλά τους, με τους επενδυτές να κινούνται κατά βάση επιφυλακτικά εν αναμονή της κρίσιμης ανακοίνωσης για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Μάιο αλλά και τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,11% και κινείται στις 453,11 μονάδες διευρύνοντας έτσι ελαφρώς το ιστορικό υψηλό του με ώθηση από τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τα ΜΜΕ που ενισχύονται κατά 0,7% και αντισταθμίζουν τις πιέσεις που δέχονται οι εταιρείες που σχετίζονται με πρώτες ύλες μετά τα στοιχεία για τις κινεζικές εξαγωγές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν ο ασιατικός γίγαντας είδε τις εξαγωγές του να πραγματοποιούν άλμα 27,9% τον Μάιο σε σχέση με το ίδιο διάστημα ένα χρόνο πριν, ωστόσο έχασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις καθώς αναλυτές σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν ότι η αύξηση θα κυμανθεί στο 32,1% σε ετήσια βάση.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, μετά το αρνητικό ξεκίνημα ο γερμανικός DAX έχει διαγράψει πλέον τις απώλειες και κινείται οριακά ανοδικά στις 15.693 μονάδες, ελάχιστα κάτω από το δικό του ιστορικό υψηλό στις 15.705, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει οριακή άνοδο 0,05% κινούμενος στις 6,.518 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,3% και βρίσκεται στις 7.090 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα επικρατεί και στην περιφέρεια, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,5% και κινείται στις 25.698 μονάδες ενώ νωρίτερα είχε πιάσει το νέο ρεκόρ τω 25.721, την ώρα που στην Ισπανία ο IBEX 35 ενισχύεται κατά 0,3% κινούμενος στις 9.112 μονάδες.

Κατά τα άλλα, ο ευρωπαϊκός δείκτης αυτοκινήτων και ανταλλακτικών έχει βρεθεί στα υψηλότερα επίπεδά του από τον Μάρτιο του 2015, επεκτείνοντας το ράλι 5,3% από την περασμένη εβδομάδα.

Η ιταλική τράπεζα Unicredit σημειώνει άνοδο 2,6% μετά την αναβάθμιση της μετοχής της σε «buy» από «hold» από τον οίκο Jefferies.

Οι τράπεζες της ευρωζώνης κινούνται ανοδικά σε γενικές γραμμές, καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παραμένουν σταθερές κοντά στα χαμηλά μήνα ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη, κατά την οποία υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής της Γηραιάς ηπείρου αναμένεται να τηρήσουν την υποστηρικτική τους στάση.

Τέλος, η γαλλική Edenred βλέπει τον τίτλο της να ενισχύεται κατά 2,7% μετά την αναβάθμιση του σε «buy» από  Deutsche Bank, ενώ η βρετανική εταιρεία εξορύξεων Anglo American υποχωρεί κατά 2,5% μετά την ολοκλήρωση της απόσχισης της μονάδας της Thungela.