Τετραήμερη πτώση στο Χρηματιστήριο αλλά κράτησε τις 630 μονάδες

Τετραήμερη πτώση στο Χρηματιστήριο αλλά κράτησε τις 630 μονάδες

Τέταρτη διαδοχικά πτωτική συνεδρίαση συμπλήρωσε το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο έχει κάνει σημαντική διόρθωση περί το 6% από το υψηλό των 681,58 μονάδων της περασμένης εβδομάδας, ενώ σήμερα ο Γ.Δ. έκλεισε στις 635,86 μονάδες με απώλειες 0,95%, με την αξία συναλλαγών στα 44,2 κατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κινούμενος σχεδόν όλη την ημέρα σε αρνητική τροχιά είχε χαμηλό στις 633,41 μονάδες (-1,33%) και υψηλό στις 642,07 μονάδες (+0,02%), δηλαδή συνολική διακύμανση 8,66 μονάδων ή 1,35%.

Μολονότι οι ευρωπαϊκές αγορές γύρισαν θετικά σήμερα και οι δείκτες της Wall Street κινούνται με ήπια κέρδη ύστερα από το εξαιρετικά μεγάλο «ξεφόρτωμα» της περασμένης Παρασκευής, το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε περαιτέρω το… gap έναντι της διόρθωσης των διεθνών αγορών, έχοντας ήδη συμπληρώσει μια πτώση περί τις 46 μονάδες από τα υψηλά της περασμένης εβδομάδας.

Συνάμα, κράτησε το όριο των 630 μονάδων που σύμφωνα με τους αναλυτές είναι κομβικό – βραχυπρόθεσμα – για τη συνέχεια, οπότε μένει να δούμε αν αύριο η αγορά θα βγάλει αντίδραση επανόδου προς τη ζώνη των 640- 650 μονάδων, με την οποία κρατάει άρρηκτα την επαφή.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί το 4ήμερο σε ποσοστό 6%, ο FTSE 25 χάνει 6,17%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει πτώση 10,47%. Πλέον, από την αρχή του 2020 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό άνω του 30%, ο FTSE 25 χάνει 33,26%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στην κορυφή των πιέσεων χάνοντας 59,81%.

O FTSE 25 έκλεισε σήμερα στις 1.533,74 μονάδες με πτώση 0,96%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 355,76 μονάδες με νέα πτώση 1,78%. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη, οι 630 μονάδες είναι η κοντινή και σημαντική στήριξη για το Γενικό Δείκτη, ενώ οι 667 μονάδες είναι η πρώτη κοντινή αντίσταση, που αν διασπαστεί μπορεί να φέρει ξανά την αγορά προς τις 682 μονάδες.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης σημειώνει πως όσο ο Γενικός Δείκτης παραμένει μέσα στο εύρος των 630 και 680 μονάδων, η διαγραμματική εικόνα δεν αλλάζει σημαντικά, καθώς αυτή η περιοχή θεωρείται «ζώνη της αδιαφορίας» αφού δεν παράγει κάποιο αποφασιστικό σήμα που θα άλλαζε τα δεδομένα της τάσης προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Ο ίδιος τονίζει πως τα τεχνικά δεδομένα θα αλλάξουν μόνο αν ο Γενικός Δείκτης κινηθεί επιθετικότερα χαμηλότερα από τις 630 μονάδες ή υψηλότερα από τις 680 σπάζοντας την αναμονή που παρατηρείται μετά τις 27 Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση, όσο η αγορά κινείται με τέτοιους όγκους και τζίρους, σημαντικές διαφοροποιήσεις - ανοδικά ή πτωτικά – δεν μπορούν να υπάρξουν. Όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις ο τζίρος έχει πέσει κάτω από το όριο των 50 εκατ. ευρώ, με τις μέσες συναλλαγές της περασμένης εβδομάδας στα 48,2 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 31,5% έναντι της αμέσως προηγούμενης.

Την περασμένη Παρασκευή θυμίζουμε πως ο τζίρος μόλις που ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ, μια από τις μικρότερες επιδόσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Επαναλαμβάνουμε πως ένας κύριος λόγος που μειώνεται η διαθέσιμη ρευστότητα στην αγορά είναι το γεγονός ότι «τρέχουν» δύο μεγάλα ομόλογα, ένα της ΓΕΚ Τέρνα ύψους έως 500 εκατ. ευρώ (ξεκίνησε η δημόσια προσφορά) και ένα της Lamda Development ύψους έως 320 εκατ. ευρώ, οπότε οι επενδυτές περιφρουρούν ρευστότητα ώστε να μπουν σ’ αυτές τις εκδόσεις.

Πρόκειται για δύο εμβληματικά ομόλογα που να επανεκκινήσουν εκ νέου αυτή την αγορά του Χ.Α., ενώ και οι δύο όμιλοι δραστηριοποιούνται στην αιχμή της πραγματικής οικονομίας, με πολλαπλά έργα υποδομών, με κεντρική αιχμή βεβαίως το μεγάλο project του Ελληνικού.

Κατά τα λοιπά, σήμερα στον Large Cap απώλειες άνω του 3% δέχτηκαν οι Πειραιώς και ΔΕΗ, ενώ πτωτικά έκλεισαν μεταξύ άλλων και οι Εθνική, Σαράντης, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Coca Cola HBC, ΕΔΜΗΕ, Aegean Airlines, Eurobank και Alpha Bank. Στον αντίποδα, στήριξη στο Γ.Δ. έδωσαν μετοχές όπως Ελλάκτωρ, Fourlis, Τιτάν, Viohalco, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Jumbo και Lamda Development που έκλεισαν θετικά.

Στον Mid Cap, πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Intrakat, AVAX, Autohellas, MIG, ΕΥΑΘ και Ολυμπιακή Τεχνική, ενώ στο σύνολο της αγοράς, οι μετοχές που υποχώρησαν ήταν διπλάσιες όσων ενισχύθηκαν με το συσχετισμό στις 67 και 34 αντίστοιχα.