Συντήρηση με επιλεκτικά πονταρίσματα στο Χρηματιστήριο

Συντήρηση με επιλεκτικά πονταρίσματα στο Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση συντήρησης, αφομοίωσης κεκτημένων αλλά και επιλεκτικών πονταρισμάτων σε κάποια blue chips όπως Motor Oil (+5,10%), ΟΛΠ (+3,85%), Fourlis (+3,65%), ΟΤΕ (+2,80%) κ.α. ήταν η σημερινή στο Χ.Α. με το Γενικό Δείκτη να έχει μόλις εφτά μονάδες διακύμανση, κλείνοντας στις 670,36 μονάδες με άνοδο 0,30%, με το τζίρο μόλις στα 47,6 εκατ. ευρώ. 

Το ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε παρόμοια πορεία ήπιων διακυμάνσεων και των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς ευρύτερα οι επενδυτές βρίσκονται σε φάση επανακαθορισμού προτεραιοτήτων, ύστερα από το μεγάλο ράλι αντίδρασης από τα χαμηλά, αλλά και την κλιμάκωση των κρουσμάτων Codid-19 σε πολλές χώρες, που προβληματίζει εκ νέου όλο το διεθνές σύστημα.

Σε μια συγκυρία που οι χώρες και οι κοινωνίες προσπαθούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα, με   άνοιγμα ολοένα και περισσότερων δραστηριοτήτων αλλά και σε μια συγκυρία όπου γίνεται γενικευμένη προσπάθεια επανεκκίνησης της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας, σε κάποιες χώρες καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων. 

Η Γερμανία παρουσίασε ανησυχητική εικόνα το Σαββατοκύριακο, ενώ και στα Βαλκάνια που έως τώρα υπήρχε μικρή διασπορά, καταγράφονται πολλά νέα κρούσματα. Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν περισσότερα από 30.000 νέα κρούσματα την Παρασκευή και το Σάββατο, απολογισμός που ήταν ο υψηλότερος από την 1η Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζον Χοπκινς. 

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον και δεδομένου ότι οι αγορές έχουν «τρέξει» υπερβολικά γρήγορα το τελευταίο δίμηνο καλύπτοντας σε σημαντικό βαθμό το χαμένο έδαφος, υπάρχουν περιθώρια για στάση, αναμονή, αλλά και διόρθωση. Σ' αυτό το μοτίβο κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, χωρίς ισχυρούς τζίρους όμως και χωρίς μεγάλες κινήσεις που θα άλλαζαν τα δεδομένα και θα αλλοίωναν τα έως τώρα κεκτημένα. 

Στο ίδιο μοτίβο και το ελληνικό χρηματιστήριο σε μια συνεδρίαση κατακόρυφης μείωσης των συναλλαγών που κατήλθαν στα 47,6 εκατ. ευρώ, έναντι 113 εκατ. ευρώ την περασμένη Παρασκευή λόγω του rebalancing που έγινε στις μετοχές του FTSE 25 με αφορμή τις νέες σταθμίσεις που ίσχυσαν από σήμερα. 

Σ' ό,τι αφορά το Γενικό Δείκτη, όλο το τελευταίο διάστημα κινείται εντός στενού εύρους διακύμανσης, χωρίς να μπορεί να διασπάσει ανοδικά τη ζώνη των 680-700 μονάδων. Από τη μία στην πρόσφατη διόρθωση έως τις 630 μονάδες βρήκαν άμυνες και αναχώματα και γρήγορα ο Γ.Δ. επέστρεψε στη ζώνη των 660 – 670 μονάδων, όμως κάθε φορά που επιχειρείται κίνηση υψηλότερα και προς τις 680 μονάδες, καταγράφονται σημάδια κόπωσης. 

O FTSE 25 έκλεισε σήμερα στις 1.622,13 μονάδες με άνοδο 0,26%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 389,27 μονάδες με διόρθωση 0,42%, ενώ έφτασε έως το -2%. Ο τραπεζικός δείκτης έχει κάνει σημαντική «κούρσα» όλο το τελευταίο διάστημα, ενώ θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα ενισχύθηκε σε ποσοστό 10,64%. 

Σήμερα στον Large Cap πλην των μετοχών που ξεχώρισαν και αναφέρονται στην αρχή, σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Πειραιώς, Εθνική, ΟΠΑΠ, Lamda Development, Coca Cola HBC και Alpha Bank. Στο χώρο του Mid Cap, πτώση 4,89% είχε ο τίτλος του ΙΑΣΩ, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι Ολυμπιακή Τεχνική, Cenergy Holdings, AVAX, Quest Συμμετοχών και Πλαίσιο. Στον αντίποδα, κέρδη είχαν τίτλοι όπως Intrakat, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, Intralot, Ευρωπαϊκή Πίστη, Profile και Κρι Κρι, ενώ στο σύνολο της αγοράς 55 μετοχές έκλεισαν με άνοδο έναντι 46 με πτώση.