Ιστορική συμφωνία για μείωση της παραγωγής
Πετρέλαιο - OPEC+

Ιστορική συμφωνία για μείωση της παραγωγής

Σε μια ιστορική συμφωνία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως κατέληξαν τα μέλη του OPEC+, έπειτα από μια μαραθώνια τηλεδιάσκεψη 9 ωρών, με το Μεξικό να δίνει τελικά την συγκατάθεσή του μετά τις αρχικές αντιδράσεις που προέβαλε.

Τα μέλη του OPEC, με πρώτες τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, είχαν ήδη συμφωνήσει σε μείωση της παραγωγής κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Μάιο και τον Ιούνιο, ώστε να ενισχυθεί το επίπεδο των τιμών, που έχει δεχθεί πλήγμα από την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού. 

Μετά την τηλεδιάσκεψη ο OPEC εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία περιγράφονται οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, η οποία επετεύχθη από όλα τα μέλη και μη «με εξαίρεση το Μεξικό και ως αποτέλεσμα η συμφωνία εξαρτάται από τη συναίνεσή του». Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που θέλουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να παρεμβαίνει για την επίλυση του θέματος, η χώρα της Κεντρικής Αμερικής τελικά έδωσε την συγκατάθεσή της στο σχέδιο του OPEC+ για βαθύτερες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου.

Όπως αναφέρει το CNBC, οι ΗΠΑ προθυμοποιήθηκαν καλύψουν εκείνες την μείωση της παραγωγής που προβλεπόταν για το Μεξικό, ήτοι σχεδόν 250.000 βαρέλια την ημέρα, δίνοντας λύση στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί προσωρινά.

Για πολύ θετική εξέλιξη έκανε λόγο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σημειώνοντας ότι η συμφωνία των πετρελαιοπαραγωγών χωρών για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής θα «σώσει» την παγκόσμια οικονομία από το να διολισθήσει στο χάος.

Νωρίτερα, η υπουργός Ενέργειας του Μεξικού, Ροσί Ναλεγκ, σε ανάρτησή της στο twitter είχε αναφέρει πως η χώρα θα ήταν πρόθυμη να μειώσει την παραγωγή κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα για τους επόμενους δύο μήνες (ο OPEC έχει ζητήσει μείωση των 400.000 βαρελιών την ημέρα). 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του OPEC, οι περικοπές στην παραγωγή του πετρελαίου κατά 10 εκατ. βαρέλια αφορούν τον Μάιο και τον Ιούνιο, ενώ θα διαμορφωθούν σε μείωση κατά 8 εκατ. βαρέλια ημερησίως για το υπόλοιπο έτος. Από τον Ιανουάριο του 2021, οι περικοπές θα μειωθούν σε 6 εκατ. βαρέλια, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι τον Απρίλιο του 2022.

Η προσοχή πλέον στρέφεται στη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ομάδας G20, όπου συμμετέχουν χώρες εκτός του OPEC όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, αλλά και το Μεξικό.

Οι περικοπές των 10 εκατ. βαρελιών είναι οι μεγαλύτερες από οποιαδήποτε συμφωνία έχει κάνει ποτέ ο OPEC+, ωστόσο πολλοί αναλυτές και παράγοντες της αγοράς πετρελαίου ανησυχούν ότι δεν θα είναι αρκετές για να υποστηρίξουν τις τιμές.

«Αν και 10 εκατ. βαρέλια θα βοηθήσουν την αγορά βραχυπρόθεσμα, είναι μια απογοητευτική εξέλιξη για πολλούς, οι οποίοι εξακολουθούν να αντιλαμβάνονται το μέγεθος της υπερπροσφοράς πετρελαίου», δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής αγορών πετρελαίου της Rystad Energy, Bjornar Tonhaugen.