Στο «σφυρί» το πρώτο tweet της ιστορίας έναντι 2,5 εκατ. δολαρίων

Στο «σφυρί» το πρώτο tweet της ιστορίας έναντι 2,5 εκατ. δολαρίων

O διευθύνων σύμβουλος του Twitter, ο Τζακ Ντόρσι, πουλάει το πρώτο του tweet το οποίο δημοσίευσε το 2006 ως ψηφιακό συλλεκτικό έργο (non-fungible token - NFT) και η δημοπρασία του σε νεοσύστατη πλατφόρμα αγοραπωλησίας tweets έχει αυτή τη στιγμή προσφορά που ανέρχεται στα 2,5 εκατ. δολάρια.

Τα ψηφιακά συλλεκτικά έργα είναι επαληθεύσιμα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, εγγυημένα μέσω της τεχνολογίας blockchain. Ωστόσο, αντίθετα με τα κρυπτονομίσματα που είναι ισοτιμίες blockchain, τα NFT's δεν είναι ανταλλάξιμα, καθώς κάθε ένα είναι ξεχωριστό και δεν μπορεί να αντικατασταθεί.

Ουσιαστικά αντιμετωπίζονται ως σπάνιες συλλεκτικές κάρτες.

Σύμφωνα με τη νεοσύστατη πλατφόρμα αγοραπωλησίας tweets, Valuable By Cent, ο νικητής της δημοπρασίας του tweet του Ντόρσει θα λάβει «μία ψηφιακή βεβαίωση του tweet, η οποία θα είναι μοναδική αφού θα έχει την υπογραφή και την επαλήθευση του δημιουργού του tweet»

Επιπλέον, ο νικητής της δημοπρασίας θα λάβει κάποια δεδομένα σχετικά με το αυθεντικό tweet όπως «πότε δημοσιεύτηκε, ποια είναι τα περιεχόμενα του κειμένου του, τη χρονική σήμανσή του (timestamp), και την ψηφιακή υπογραφή από την ηλεκτρονική διεύθυνση του ψηφιακού πορτοφολιού του δημιουργού».

Η υψηλότερη προσφορά για τη δημοπρασία του tweet, που ξεκίνησε τον Δεκέμβρη του 2020, είναι στα 2,5 εκατ. δολάρια.