Δεν συνέχισε τη θετική αντίδραση η Wall - Γκρεμίστηκε κατά 43% το Snapchat, παρέσυρε τον Nasdaq

Δεν συνέχισε τη θετική αντίδραση η Wall - Γκρεμίστηκε κατά 43% το Snapchat, παρέσυρε τον Nasdaq

Με μεικτές τάσεις ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street,  μη μπορώντας να συνεχίσουν τη χθεσινή ανοδική αντίδραση που είχαν. 

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται το κλίμα αβεβαιότητας στις αγορές με το στοιχείο της έντονης μεταβλητότητας με συνεχείς εναλλαγές κατεύθυνσης να χαρακτηρίζουν τις συναλλαγές.

Χαρακτηριστική ήταν η σημερινή πορεία του βιομηχανικού δείκτης Dow Jones που από τα χαμηλά ημέρας με απώλειες 1,6% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές τελικά σε πράσινο έδαφος. 

Αρνητική πρωταγωνίστρια της ημέρας στη Wall είναι η Snap με τη μετοχή της να βυθίζεται κατά 43% καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου σε επίπεδο κερδών και εσόδων να είναι χαμηλότερα των εκτιμήσεων. Αρνητικές επιδόσεις καταγράφουν επίσης μεγάλες εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου, όπως η Meta που χάνει 7%.

Στη λήξη της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 0,15% στις 31.925 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά 2,35% ή 270 μονάδες στις 11.264 μονάδες. O S&P 500 έχασε 0,81% στις 3.941 μονάδες. 

Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές στο CNBC ο τεχνολογικός κλάδος εξακολουθεί να κυριαρχεί στην αγορά και να επηρεάζει τόσο ποσοτικά τους δείκτες όσο και ψυχολογικά το επενδυτικό κλίμα.

«Οι μετοχές δέχονται ισχυρό πλήγμα σήμερα και ο κύριος ένοχος είναι η προειδοποίηση Snap από το απόγευμα της Δευτέρας», έγραψε ο Adam Crisafulli της Vital Knowledge. «Η τεχνολογία εξακολουθεί να κυριαρχεί στην αγορά, τόσο σε επίπεδο τζίρων όσο και ψυχολογικά, και παρά την επιθετική ρευστοποίηση τους τελευταίους δύο μήνες, οι επενδυτές αναμένουν καλύτερα αποτελέσματα από τις εταιρείες τεχνολογίας», πρόσθεσε. Οι μετοχές άλλων μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας ακολούθησαν την πτώση της Snap. Η Alphabet και το Netflix σημείωσαν πτώση περίπου 6%. Η Amazon υποχώρησε 3% και η Apple έπεσε πάνω από 1%.

Οι υπόλοιποι δείκτες στην Ευρώπη ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές με απώλειες. Ειδικότερα, ο FTSE έχασε 0,39%, ο CAC σημείωσε απώλειες 1,66%, ο Stoxx 600 1,14% και ο FTSE MIB 1,08%. 

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν απότομα την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές αντιστάθμισαν το πιθανό «πάγωμα» των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ - Κίνας αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διατύπωσε την ιδέα για περικοπές δασμών σε κινεζικά προϊόντα.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1,86% καθώς ο δείκτης Hang Seng Tech υποχώρησε περισσότερο από 3%. Η Alibaba σημείωσε πτώση 2% ενώ η Tencent υποχώρησε 2,48%.

Οι μετοχές της κατασκευάστριας ηλεκτρικών οχημάτων Xpeng κατρακύλησαν σχεδόν 9%, αφού ανέφερε τη Δευτέρα ότι η καθαρή ζημία του πρώτου τριμήνου διευρύνθηκε σε 1,7 δισεκατομμύρια γιουάν (254,7 εκατομμύρια δολάρια), από 786,6 εκατομμύρια γιουάν ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο Shanghai Composite υποχώρησε 2,41% για να κλείσει στις 3.070 μονάδες, ενώ το Shenzhen Component υποχώρησε 3,34% στις 11.065,92 μονάδες.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 υποχώρησε 0,94% στις 26.748,14 μονάδες, ενώ ο Topix έκλεισε 0,86% στις 1.878,26 μονάδες.

Η μεταποιητική δραστηριότητα της Ιαπωνίας τον Μάιο αυξήθηκε με τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών, καθώς τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά προκάλεσαν επιβράδυνση της παραγωγής, σύμφωνα με το Reuters.

Στον τομέα των εταιριών, η Toyota Motor ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα μειώσει την παγκόσμια παραγωγή κατά περίπου 100.000 σε 850.000 τον Ιούνιο, λόγω της έλλειψης ημιαγωγών. Οι μετοχές της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας υποχώρησαν 0,56%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 1,57% και τερμάτισε στις 2.605,87 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 υποχώρησε 0,28% στις 7.128,80 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας ήταν χαμηλότερος κατά 1,3%.

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν άνοδο, ενώ άνοιξαν με απώλειες, καθώς οι ανησυχίες για πιθανή ύφεση και μικρότερη κατανάλωση αντιστάθμισαν τις προσδοκίες για περιορισμένη παγκόσμια προσφορά και άνοδο της ζήτησης καυσίμων στην Κίνα μετά τις υποσχέσεις του Πεκίνου για τόνωση. Το φυσικό αέριο σημειώνει άνοδο 2,9% στα 85,7 ευρώ. Το brent κερδίζει 0,26% στα 113,7 δολάρια και το WTI 0,02%.

Πολλαπλές απειλές για την παγκόσμια οικονομία ξεπέρασαν τις ανησυχίες του κόσμου στην ετήσια οικονομική σύνοδο του Νταβός, με ορισμένους να επισημαίνουν τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι δεν περίμενε ύφεση για τις μεγάλες οικονομίες, αλλά δεν μπορούσε να αποκλείσει μια.

Ο κόσμος αντιμετωπίζει μια κρίση στον εφοδιασμό πετρελαίου με τις περισσότερες εταιρείες να φοβούνται να επενδύσουν στον κλάδο καθώς αντιμετωπίζουν πιέσεις πράσινης ενέργειας, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της Saudi Aramco, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να επεκτείνει την παραγωγική ικανότητα γρηγορότερα από ό,τι είχε υποσχεθεί.

Η Κίνα, ο κορυφαίος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, θα διευρύνει τις εκπτώσεις της φορολογικής πίστωσης, θα αναβάλει τις πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης και τις αποπληρωμές δανείων, θα αναπτύξει νέα επενδυτικά σχέδια και θα λάβει άλλα μέτρα για να στηρίξει την οικονομία, ανέφερε η κρατική τηλεόραση σύμφωνα με το υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα.

Η Σαγκάη, ο εμπορικός κόμβος της Κίνας, στοχεύει να ομαλοποιήσει τη ζωή από την 1η Ιουνίου καθώς μειώνονται τα κρούσματα κορονοϊού, αν και η αύξηση των νέων κρουσμάτων Covid-19 στο Πεκίνο δημιούργησε ανησυχίες για περαιτέρω περιορισμούς.

Στα πολύτιμα μέταλλα, ο χρυσός κερδίζει 1,02% στα 1.866 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι 1,74%, ο χαλκός χάνει 1,04%, η πλατίνα χάνει 0,73% και το παλλάδιο κινείται με άνοδο 1%.