Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές με το βλέμμα στο προσφυγικό

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές με το βλέμμα στο προσφυγικό

Καθοδικές κινήσεις ακολουθούν σήμερα οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες στα χρηματιστήρια καθώς στο επίκεντρο βρίσκεται η εμπορική ένταση που έχει επέλθει από την πολιτική του Τραμπ αλλά και οι συνέπειες των συνεχιζόμενων διαφωνιών στο ζήτημα του μεταναστευτικού.

Ειδικότερα, χωρίς συμφωνία έληξε η μίνι σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι επιθυμεί ευρωπαϊκές λύσεις «όπου αυτό είναι δυνατόν».

«Θέλουμε διακρατικές λύσεις όπου οι ευρωπαϊκές λύσεις δεν είναι εφικτές. Θέλουμε περισσότερες συμφωνίες, σαν την συμφωνία με την Λιβύη, με άλλες χώρες καταγωγής», δήλωσε χαρακτηριστικά η Αν. Μέρκελ.

Επιπλέον, τις μεγαλύτερες απώλειες (1%) καταγράφει ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας καθώς σε νέα απειλή για επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα προχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στην ανάρτησή του στο Twitter, ο Τραμπ είπε ότι αν η Ε.Ε. δεν καταργήσει τους δασμούς στα αμερικανικά αυτοκίνητα, τότε εκείνος θα απαντήσει με δασμούς 20% στα ευρωπαϊκά οχήματα.

Σ'' αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1% στις 381 μονάδες, με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Στα ταμπλό, απώλειες καταγράφει ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,90% στις 7.608 μονάδες, όπως και στη Γερμανία σε αρνητικό έδαφος κινείται και ο DAX κατά 1,41% στις 12.401 μονάδες.

Προχωρώντας στη Γαλλία, αρνητικά πρόσημα παρουσιάζει και ο CAC 40 καθώς υποχωρεί κατά 0,94% στις 5.336 μονάδες, ενώ μείωση σημειώνει και ο FTSE MIB της Ιταλίας με απώλειες ύψους 1,14% στις 21.521 μονάδες.

Παρόμοια δείγματα παρουσιάζει και ο IBEX 35 στην Ισπανία, που υποχωρεί κατά 1,33%. Τέλος, οριακές απώλειες στα κέρδη του καταγράφει και ο PSI 20 της Πορτογαλίας κατά 0,09% στις 5.557 μονάδες.